Калинка Кюпер Българка на 2010
Сподели във Facebook MySpace
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошли, Калинка Кюпер - Българка на годината 2010!

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Есен Германия

Пазител на благородния български дух

 Калинка Кюпер е удостоена с наградата "Българка на годината 2010" на Държавната агенция на българите в чужбина към Министерския съвет.

Родена е през 1942 година в Бургас. Завършва немска филология и международен туризъм. От 50 години живее в град Есен, Германия, като за това време развива активна обществена дейност: написва учебник по Български език за чужденци и преподава в Есен и Дюселдорф, организира едно от най-активните дружества в чужбина – българско-германското дружество "Иван Вазов".

От 1989 година осъществява сериозна хуманитарна дейност – изпращат се камиони с медицинска техника за болници и оборудване на линейки, поддържат се детски домове, подпомагат се училища. По нейна инициатива се организират чествания на всички официални български празници.

„Госпожа Кюпер е пример на човек с високо гражданско съзнание и обществени ангажименти”- заяви посланикът на Германия в София Матиас Хьопфнер, който почете лично събитието при връчване на наградата "Българка  на годината 2010" и изрази своето и на страната си отношение към българската общност. 

"Духът на българите извън родината понякога наистина е по-силен, защото те са принудени при по-трудни обстоятелства да отстояват своята българска кауза" - споделя Калинка Кюпер.


И още: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:116408

Към Героизъм ли е силният български дух? http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:116411

Към Номинациите на второто издание "Българка на годината": http://www.portal-bg1.ning.com/page/2010-1

Към Юбилей на българо-германското дружество в Есен: http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:115900

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Стена за коментари (5 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 3:18pm в Май 12, 2016, Марин Ломски казва...
До госпожа Калинка Кюпер
МОЛБА
от о.р. к.2.р. д-р Марин Любенов Маринов - Ломски
командир на ПЛ „Слава” (1988 – 1992 г.)
Уважаема госпожо Кюпер,
Моля, ако имате възможност да помогнете да бъдат събрани средства, които ще направят възможно последната българска подводница „Слава” (собственност на община Варна) да бъде изкарана на брега и превърната в музей.
Подводница „Слава” е уникален исторически паметник, представляващ символ на една цяла епоха в историята на българския военноморски флот и историята на България.
Моля за Вашето лично внимание и съдействие да не бъде допуснато да бъде забравена паметта за делото на българските подводничари, поставило началото си с вдигането на български военноморски флаг на немска подводница, точно преди 100 години (на 25.05. 1916 г.), и за Република България като една от първите страни с подводен флот в света.
Бих искал да обърна внимание на това, че разходите по този проект ще могат за кратко време да бъдат покрити от получените такси от посещения, след което обекта ще носи дълговременна чиста печалба на община Варна.
С уважение.
М. Маринов
12.05. 2016 г.
На 11:46pm в Май 18, 2013, Тоня Борисова казва...

Уважаема г-жо Кюпер,

Отново се обръщам към Вас с предложение за сътрудничество и общи начинания за единението на българите по света.

Ще се радвам то да Ви заинтригува.

С уважение и възхита : Тоня Борисова - поетеса и актриса, филмов сценерист, Пазител на традициите-2012г., родственица на летописеца Захари Стоянов

На 7:53am в Януари 1, 2012, Тоня Борисова казва...

Уважаема г-жо Кюпер,

Възхитена съм от богатата, разностранна и неуморна дейност, която развивате в българо-германското дружесво "Иван Вазов"! От прочетеното тук, както и от разказите на наша обща приятелка - поетесата Мария Шандуркова, оставам с убеждението, заедно бихме могли да работим за единението на българите по света, за съхраняването на родовата и историческа памет, за популяризация на българската култура и изкуство.

Ще се радвам да имам удоволствието с Ваше съдействие да организираме и представим в Германия форматът "Пътеки към душата на България", успешно реализиран многократно повече от десет години в България и чужбина от Фондация "Сълзица за Вас", чийто Председател съм.

Ако предложението Ви заинтригува, можете да ме потърсите на Skype: salzica_za_vas и http://portal-bg1.ning.com/profile/TonyaKrstevaBorisova

С уважение: Тоня Борисова - поетеса, актриса, филмов сценарист, родственица на летописеца Захарий Стоянов

На 7:59am в Декември 28, 2011, Пламен Енчев-докторант,Холандия казва...

По Коледните празници на мен и съпругата ми Доби гост ни беше нашия професор Хенрих ван Доймен. Когато му прочетох извършеното от Вас, г-жо Кюпер, той остана възхитен от благородството на българката. Това за нас бе като подарък, оставен под коледната елха.

На 10:13am в Декември 27, 2011, Снежана Ясенова Дрезден,Германия казва...

В този ден на Рождество си пожелах да бъда Ваша последователна, уважаема г-жо Кюпер! 

Дано да мога да бъда полезна на България...

 
 
 
Web Analytics