ОСВОБОЖДАВАНЕТО НА БЪЛГАРСКИТЕ ХУМАНИТАРНИ РАБОТНИЦИ В СУДАН Е УСПЕХ НА ЧОВЕЩИНАТА

..

© Снимка: БГНЕС

Тримата българи, които бяха отвлечени в Судан през януари тази година бяха освободени вчера. Днес се очаква те да се върнат в България.

Еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева направи изявление по повод освобождаването на тримата български хуманитарни работници в Дарфур. Георгиева призова всички страни, от които зависи това, да осигурят безопасността на хуманитарните работници.

Това са страните, които страдат от вътрешни конфликти. По всяко време има между 30 и 40 страни или в конфликт, или излизащи от конфликт, или на път към конфликт. Призивът ми е и към тези страни, където природни бедствия са нанесли огромни поражения и се налага хуманитарна помощ. Хуманитарните работници имат една от най-опасните професии в света. Повече хуманитарни работници загиват и биват отвлечени, отколкото тези, които служат под сините каски, тези, които са миротворци по света, посочи Кристалина Георгиева.


Тя намира за много важно да призове правителствата, които получават  хуманитарна помощ да се отнасят по-сериозно към защитата на хуманитарните работници. В конкретния случай, суданското правителство положи усилия да бъдат освободени българите, но още по-добре ще бъде, ако не се стига до отвличане, добави Георгиева. Тя обясни, че проблемът се нарича международно хуманитарно право, правото на защита на цивилните, на защита на хуманитарните работници, както и правото да има наказание срещу похитителите.

Еврокомисар Георгиева подчерта, че сигурността на хората е отговорност на държавата и трябва във всеки конкретен случай да се намери решение, което най-вече да работи за жертвите, да бъдат защитени човешките животи. 

Това е въпрос, който най вече е в ръцете на страните, които са всъщност получателите на тази помощ, добави Кристалина Георгиева. Тя смята за необходимо да се работи за подобряване на ролята на международните организации на ООН в свят, който става по-богат, но и с повече рискове. Въпросът е как да укрепим взаимовръзките между правителствата на страните, където има мироопазващи мисии и самите мисии, да се направи така, че да се осъзнава, че те работят за една и съща цел - безопасността на населението, безопасността на хуманитарните работници и в крайна сметка превръщането на тази безопасност в по-добри условия за живот, в просперитет на самото население на тези страни. Тези проблеми не са решени, не защото няма желание да бъдат решени, а защото са много трудни за решаване, коментира еврокомисар Кристалина Георгиева.

Тя поясни, че страните в които има миротворчески мисии много често се чувстват ограничени, имат съмнение за своята независимост поради присъствието на такива мисии.

 Еврокомисията е била в контакт, както с ръководството на Световната програма по изхранването, така и с българсктите власти, за да може всички да са на една позиция, да подкрепят усилията на българското правителство в работата му със суданските власти.

Кристалина Георгиева определи освобождаването на българските хуманитарни работници като успех на дипломацията и успех на човещината.

Още за виждането на еврокомисар Кристалина Георгиева за работата на хуманитарните работници в различни кризисни точки на света, за необходимостта от укрепване на взаимовръзките между правителствата на страните, където има мироопазващи мисии и самите мисии, както и за ролята на международните организации при миротворческите мисии, можете да чуете в звуковия файл с интервюто на Даниела Якова.

Източник: БНР

Преглеждания: 2

Преглеждания: 76

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics