Chast ot nai novata kniga " Karmichen masaj". 1 chast , Racete kato diagnostichen ekran i instrument na zdraveto


РЪЦЕТЕ

КАТО ДИАГНОСТИЧЕН ЕКРАН

И ИНСТРУМЕНТ НА ЗДРАВЕТО

Д-р Ангел Каяджиев

Немският философ Кант казва, че човешките ръце са въведението към мозъка. Ръцете при немите заместват речта, при глухите – говора, при слепите – виждането. Здравите хора чрез ръцете творят изкуство: рисуват, правят скулптури, пишат поезия и проза, музицират и свирят на различни инструменти, произвеждат материални блага и променят заобикалящия ни свят. Пръстите ни играят една от най-важните роли за активното протичане на мисловните процеси. Не е случайно, че науката „Графология”, която изучава психическата нагласа, характера и поведението на човека от гледна точка на неговия почерк, е заинтригувала Балзак и Александър Дюма, а сега се използва широко в криминалистиката за откриване на фалшификати и съставяне на психологически портрети – италианската полиция няколко пъти прави такива графологични портрети на Али Агджа (стрелецът срещу папа Йоан-Павел ІІ).

На дланите и стъпалата ни има множество биологично активни точки, свързани с вътрешните органи на тялото ни. Затова, масажирайки нашите ръце и крака, ние въздействаме на нашия организъм, подобряваме кръвообращението, стимулираме активността на различните системи, в това число и на нервната.

На Изток смятат, че всеки пръст съответства на определен орган: показалецът – на жлъчката, средният – на червата и корема, безименният – на черния дроб, малкият – на сърцето.

Пръстите съответстват не само на органите в човешкото тяло, но и на различните планети и видове стихии.

Ръцете са връзката с макрокосмоса (Вселената) и микрокосмоса (човека). Здравият човек е човек, на когото вътрешният свят хармонира с външния, заобикалящия го свят. Когато този баланс бъде нарушен, хората се разболяват. При това много често той се изменя под действието на външни, независещи от хората обстоятелства.

Чрез ръцете си човек може да открие и предотврати бъдещи и настоящи заболявания, да излекува себе си сам, да стабилизира своето емоционално състояние.

Езикът на дланите съвсем не е странна приумица. Някои лекари могат да поставят диагноза само чрез този метод. Студените ръце показват, че има нарушение на кръвообращението, а в някои случаи и хормонални проблеми. Ако пръстите са прекалено топли, организмът не получава достатъчно магнезий и селен. Влажните са знак, че има проблеми с храносмилателната система.

Сърбежът на дланите означава, че страдате от спазмофилия. Бледите пръсти с восъчен цвят сигнализират за анемия. Силно зачервените ръце са характерни за хора, подложени на голямо нервно напрежение. Изпъкналите вени говорят за разклатено равновесие на обмяната на веществата и болни бъбреци. Същата причина може да доведе до подпухване на пръстите. Сухата и лющеща се кожа е признак за недостатъчна консумация на необходими хранителни вещества, съдържащи се в слънчогледовото олио, маслините, рибеното масло. Набраздените с надлъжни канали нокти показват липса на минерални соли. Изпъкналите пък са свидетелство за сериозно нарушение на дихателната дейност. Консултацията с лекар е наложителна.

Добре е човек да знае и разпознава следните маркери и знаци на ръцете:

1. Когато на показалеца или средния пръст на двете ръце има кръгообразна папиларна линия – това показва предразположение към инфаркт и сърдечни проблеми.

2. Маркер № 2 също показва предразположение към инфаркт, особено ако се съчетае с определена кръвна група.

3. Примка или бримкообразна папиларна линия на осем или повече пръсти е белег, че човек ще има проблеми с паметта на стари години и има голяма вероятност да боледува от Алцхаймер.

4. Мрежа на долната фаланга на малкото пръстче показва предразположение към туберкулоза.

5. Маркер № 5 показва проблеми с половата система, особено при жените - най-вече хирургическа интервенция: кюритаж, хистеректомия, цирклаж, аборт, горене на раничка и др.

6. Показва най-вече проблеми със стомаха или панкреаса и евентуална хирургическа интервенция.

7. Повече от 2-3 напречни линии на някой пръст или палеца показват повишено съдържание на свободни радикали или радиация в организма и евентуална нужда от прием на антиоксиданти.

Преглеждания: 214

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics