Почистване на килими: какво съветват експертите?

Почистването на килимите не изисква ежедневна грижа като други видове подови повърхности, дори и ако почиствате с прахосмукачка редовно. Въпреки това обаче е необходимо поне веднъж годишно килимите да бъдат почиствани професионално от почистваща фирма. Професионалното почистване на килимите удължава живота им и допринася за по-добро качество на въздуха, намаляване на алергиите и множество респираторни заболявания.

Почиствате редовно килима си!


Въпреки това е добре да се възползвате от професионални услуги поне веднъж годишно, ако имате силно замърсени зони, няма да можете да се справите сами. Много хора не го правят с идеята да спестят малко пари, но този подход почти никога не е толкова ефективен, колкото професионалното почистване и включва значително количество време и упорита работа.

В зависимост от метода, който използвате можете в различна степен да повредите повърхността на килима.Пазете се от трите най-често срещани грешки, които можете да допуснете (а също и някои неопитни професионалисти) и да повредите текстурата и цветовете на килима:


- голямо количество разпенващ препарат - случва се ако прекалите с количеството или не сте изплакнали дабре;
- пренамокряне на повърхността на килима;
- липса на защита на мокрия килим от ерозиращи повърхности на мебелите.

Това са най-основните причини, поради които дори и най-упорите от нас, понякога трябва да използват професионална помощ. Ако не успеете да отмиете натрупването на сапунения остатък, по-късно може да бъде невъзможно да се изчисти, оставяйки килима като един магнит за развитието на бактерии. Прекаленото мокрене се случва, когато твърде много вода се просмуква в долната част на килима. Някои почистващи препарати, предизвикват обезцветяване на килима. Някои килими могат да се свият или да се получат малки разкъсвания в долната по-плътна част   на килима. Ако основата на килима се намокри, е много трудно да я изсушите, а това е  допълнителен риск, който може да доведе до образуването на плесен и мухъл.  Ако не сте изсушили добре повърхността на килима и тази мокра повърхност има пряк контакт с мебели, които биха могли да оцветят тази повърхност, ще повредите целостта на цветовете и здравината. Голяма част от мебелите са с метални крачета, които в контакт с мокрия килим биха образували ръждиви петна. Често в къщи се натъкваме на такива проблеми, защото нямаме възможност да премахнем мебелите, когато почистваме килима.


Професионални почистващи методи

Един от методите, които се използват е сухо почистване
Това е един вид "влаго контролиран" процес. Тоест прилага се контролирано количество влага, за да почистите килима а вътрешността остава суха. Машината е с две обратно въртящи четки, които преместват почистващите агенти през материята на килима. Доставя се достатъчно количество течност за разтваряне на мръсотия, а след това отново се абсорбира, този процес изчиства килима и го прави годен за незабавна употреба.

Някои почистващи фирми използват прахово почистване. Частиците попадат върху килима изчистват го и не повреждат структурата и цвета. Така може да се избегне риска от преовлажняване и свиване на основата. Много фирми прилагат този метод защото е бърз и почистеното помещение може да се ползва до час след процедурата.

Избирането на професионална фирма за почистване има множество предимства. Хората правя това всеки ден и имат голям опит и по голям потенциал да се справят с почистването на каквито и да и да са замърсявания. Използват професионални препарати за почистване както и специализирани машини. Използват се различни методи в зависимост от степента на замърсяването. При някои е стандартна процедури а при други се плаща малко повече при силно замърсени повърхности. Това разбира се включва и различно време за почистване в зависимост от това дали  вашия килим е почистван или не е почистван изобщо през последните пет години.
  Ако имате домашен любимец също е важно да почиствате повърхностите редовно, защото лесно се повреждат тъканите ако има урина и други телесни течности, които домашния любимец отделя.
Когато почистване сами премахвате част от микробите, но е почти невъзможно да премахнете всички. Антибактериалната обработка е добър метод за предпазване от развитие и разпространение на микроорганизми. Килимите могат да се третират също и срещу статично електричество.

Трябва да се информирате за различните услуги, които се предлагат в сферата на професионалните почистващи услуги. За повече информация вижте тук.
 
  

Преглеждания: 209

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics