Първият велосипед в България

Конструиран и изработен в годините 1880-1882 в Нова Загора от местния уста Гено Арабаджията. На снимката Уста Гено с 3-годишния си внук Евгений Генов.

.
По онова време новото возило е малко известно в Европа, бумът на колелетата на Стария континент идва след 1889 г., когато в дните между 23 февруари и 3 март в Лайпциг-Германия, се провежда Първата световна изложба на велосипеди и велосипедни принадлежности.

Арабаджията създал своето колело, когато бил едва на 19 г. По този повод специалистите определят това като истинско техническо чудо, тъй като младият колар, който наследил занаята на баща си, нямало откъде да е види първите велосипеди, които хората карали в Англия. Той само чувал за тях от разказите на съседа си Рустем, който по това време учел медицина в Лондон. Когато се връщал през ваканциите в Нова Загора, той разказвал, че в далечната страна хората яхат "дървени коне". Гено слушал със зяпнали уста тези разкази и твърдо решил сам да си построи велосипед. Сам Гено, кой знае защо, нарекъл творението си "паяка", така и го наричали всички в Нова Загора. 

Измайсторил го от дърво и желязо върху коларския тезгях в работилничката на баща си. Задвижвал се с дървени педали, монтирани на предното голямо колело, защото нямал верига. Майсторът дори му сложил багажник отзад и летва отпред, пригодена за спирачка. Казват, че тази спирачка била истинска техническа революция, защото тогава файтоните наистина имали спирачки, но не и велосипедите, които се мяркали по улиците на западните градове... И още

Преглеждания: 111

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics