.

Тандемът Константин Илиев и Екатерина Чешмеджиева  поднасят на публиката обичаната танцова история "Пепеляшка"

Константин Илиев – дългогодишен премиер-солист на балета на Варненската опера заедно с Екатерина Чешмеджиева-прима балерина и художествен ръководител на балетната трупа, създадоха своя хореография на класическата постановка "Пепеляшка" по музика на Сергей Прокофиев. В спектакъла участваха всички артисти от балета на Варненеската държавна опера, като бяха привлечени и ученици от балетните паралелки на НУИ “Добри Христов”. Костюмите са дело на художничката Лора Маринова, а сценографията на Петър Пенев.

Настоящата постановка и хореография на “Пепеляшка” са подчинени на традицията на класическия балет, придържайки се към първоизточника. Музиката е синтезирана и адаптирана по начин, който преразказва сюжета дословно в рамките на 63 минути  в едно действие и три картини.
Хореографията кореспондира със загадъчността и приказността на сюжета и музиката на Прокофиев. Сблъсъкът между доброто и злото се гради на основата на поезията на чистите мечти за щастие и гротеската на дребнавата завист. Избягвайки добронамереното отрицание и шеговито остроумие, творческият екип е подсилил образите на майката и сестрите с голяма релефност и карикатурност, за да засили разликата между тях.
.
.
Новият спектакъл варненската балетна трупа “Пепеляшка” привлича с еднаква сила както ценителите на това изящно изкуство, така и децата, които познават приказката и ще се срещнат по един различен начин със своите любими приказни герои. 
„Това е световно известно заглавие, едно от най-силните симфонични произведения на Прокофиев, писани за балетна музика. Балетът е поставян по цял свят. За нашата постановка ние изчетохме всички популярни варианти на приказката - на Шарл Перо, на Братя Грим, на Андерсен. Постарахме се да извлечем най-интересното, за да съставим драматургията, без да се придържаме директно към някой от сюжетите или към либретото на Волков, което е първото либрето на „Пепеляшка” – споделя Екатерина Чешмеджиева.
„За този балетът сме мислили като за спектакъл, който да отговаря напълно на светоусещането на децата. Правим го, защото в програмата на Операта имаше голяма необходимост от детско заглавие. „Пепеляшка” не е поставян във Варна повече от 30 години. Избрахме точно този балет, тъй като сюжетът е познат и обичан и от децата и от възрастните ценители на изкуството. Моето убеждение е, че се получава едно вълнуващо представление" – казва Константин Илиев.
.
Приказката “Пепеляшка” от Шарл Перо е една от най-използваните за музикално-сценични произведения. По нея са създадени опери от Росини, Масне, Волф-Ферари, Найден Геров. Не са малко и балетите, създадени по този приказен сюжет. Дори на Чайковски е било предложено да напише балет по “Пепеляшка”, но проектът остава неосъществен.

Прокофиев започва да пише балета “Пепеляшка” през пролетта на 1941 г. по поръчение на театъра за опера и балет “С. М. Киров”. Втората световна война и нашествието на хитлеристите в Русия спъват работата на Прокофиев, следват евакуации и трудни години, но все пак когато нашествениците са отблъснати на запад и Прокофиев се прибира в Москва, успява да довърши музиката на балета и Большой театър го включва в афиша си за сезон 1944-1945 г. с хореограф Ростислав Захаров. На първите представления в ролята на Пепеляшка танцуват Олга Лепешинская и Галина Уланова.
.
.

Преглеждания: 108

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics