.

 

Снимка: Агент Тенев

.

По повод своя юбилеен концерт в интервю за предаването "Под лупа" на ТВ "Европа" Михаил Белчев заяви: 

"Моите приятели и колеги имат необходимост от уважението и любовта на публиката и затова ги събирам с желание да напомня, че българската песен я има, че българската песен диша, че ако не друго, ще накара хората да забравят за няколко часа какво става навън и да помислят по-романтично".

- На 10 ноември в  зала 1 на НДК се състоя юбилйния ми концерт „Младостта се завръща”, в който участваха много известни български изпълнители. Няма случайни хора в този странен занаят. Тези мои приятели и колеги имат необходимост от уважението и любовта на публиката и затова ги събирам с желание да напомня, че българската песен я има, че българската песен диша, че ако не друго, ще накара хората да забравят за няколко часа какво става навън и да помислят по-романтично. 
  
- Имате много хитове... 
  
- И аз съм на доста години – през август навърших 65 години, а над 45 години съм в този бранш... уж лек занаят. Всички тези хора, които идват на концерта, ние се обичаме, обичаме и публиката и затова ще стане една човешка и хубава среща. 


- Ще Ви прекъсна, защото на телефона  Маргарита Хранова. Г-жо Хранова, как се работи с Михаил Белчев?


- С Мишо се запознахме в Студентския дом през 1970 г. и направихме един дует за един конкурс и тогава взехме награда. Беше страхотно и като че ли беше вчера. С Мишо се работи прекрасно. Много го обичам. 

- С толкова много хора сте работили, г-н Белчев. Какви се спомените за тях?


- Аз си спомням с много любов всичките тези години, всичките хора, с които съм работил. Защото тези песни, за да се родят, имат някаква причина. Всяка си има легенда. Нищо не е поръчково. Почти всичко е изживяно. На Маргарита съм написал много неща. 


- Написали сте едни от най-големите хитове на българските изпълнители.

 
- Много се радвам. Ето хората пеят „Пак ще се срещнем след 10 години” и по сватби, и по изпращания... Сещам  се и за „По първи петли”. Щастлив съм, че оцеляват моите песни. 


- А коя песен има най-интересна история, която сте изживели или ви е било трудно да напишете поради някаква причина. Аз се сещам за една такава балада, която е написана наскоро... тази за Андрей Баташов. 


- Да, ние бяхме близки приятели и ще бъдем може би пак някъде. Бяхме с моята съпруга кумове на неговата сватба с Боряна, много любов ни свързваше и ето, момчето си отиде много рано. Но тази песен е хубава и аз започвам вече да я пея на концертите и на този концерт ще я изпея, за да напомня за него. 


- Откога започва вашата кариера? 


- През 1968 г. бях на Световния младежки фестивал. През 1969 г. с Мария Нейкова спечелихме първа награда на „Златният Орфей”. И така, вижте колко години се изтъркаляха. Но аз съм мъж и не съжалявам за физическата промяна с годините. Дано да си запазя спомените, които са така, както трябва да бъдат. Някои неща се позабравят и се деформират. 


- Имате девет награди от „Златният Орфей”. Липсва ли ви този фестивал? 


- Да, той беше международен, всепризнат форум. Много загуби България. 

- Кога срещате голямата си любов и  кой е най-незабравимият човек в живота ви?

 
- Преди 28 години срещнах любимата си съпруга, а синът ни е нашето най-голямо щастие.

.

Интервю на Ганиела Ангелова

31.октомври.2011

***
.

Преглеждания: 133

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics