Дирекция "Координация по въпроси на ЕС"

 

Визията на бъдещия еврокомисар Кристалина Георгиева за ресора Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи, представени от Портал "Европа".


Извадки от това, което българският кандидат за член на Европейската комисия заяви по време на изслушването в ресорната комисия в Европейския парламент на 3 февруари 2010 г."Аз ще съм комисар за хуманитарна помощ и отговор при кризи. За международното сътрудничество ще работя дотолкова, доколкото то отговаря на първите два приоритета."

.

.

"За мен е чест да съм днес пред вас като кандидат за еврокомисар. За най-нуждаещите се по света, това е най-важният комисарски ресор на Европа. Над 90% от европейските граждани искат засилване на хуманитарната роля на ЕС. Ако бъда одобрена, първата ми задача ще е да направим така, че ЕС да даде на Хаити всичко възможно. Нашите екипи и институции действаха много бързо, още първия ден ЕК отпусна 3 млн. евро. 25 страни вече предоставиха помощ там. В Хаити сега има две основни задачи - да продължим с незабавната помощ и да стартираме реконструкцията и развитието на страната. За втората цел ние предоставяме 100 млн. евро. Хаити трябва да започне от нулата, но страната няма да е сама.

За след Хаити основният въпрос е как да се развиваме и да сме подготвени, когато се случи следващото бедствие или хуманитарна криза. Ангажирам се да направим анализ на готовността на ЕС за реагиране при кризи - такава, каквато е в момента, така че да видим къде и какви подобрения са необходими в тази област. Този въпрос ще бъде и в дневния ред на Европейския съвет следващата седмица. Например при цунамито в Хаити преди време, ако имахме създаден център за ранно предупреждение, можехме да спасим много хора.

Няма значение дали става дума за природно бедствие или за човешки фактори. Всяка година 300 млн. души стават жертва на подобни кризи. Ако ме одобрите, ще се боря да съм силен глас за тези, които са в нужда. Ще работя за по-ефективна помощ и координация между европейските страни. Ще съм адвокат за спазване на международно право.

Ще използвам мандата от Лисабонския договор за създаването на доброволческата служба за хуманитарна помощ. Аз ще говоря от името на жертвите, но на първо място хуманитарната помощ трябва да е безпристрастна. Комуникирането на нашата помощ трябва да се подобри и синхронизира, така че Европа да е едно цяло, а не 27 плюс едно.

Хуманитарните работници смятат военната намеса за последно средство. Хуманитарните работници трябва да бъдат консултирани от военните за това, дали се налага подобна намеса. Да, понякога е абсолютно задължително участието на военните. Трябва обаче всеки случай да се разглежда внимателно. Когато бъдат въвлечени военните, вече няма връщане назад. Дълггогодишната ми работа в тази област ме научи - никой не може да успее сам, но, работейки заедно, можем да постигнем резултати.

Моята основна задача е да дам глас на безгласните. Трябва да работим с различни региони и по целия спектър актуални проблеми" - заяви Кристалина Георгиенва.

.

Холандският евродепутат-социалист Тайс Берман поиска от българския кандидат да обясни как ще се справи със според него непоследователното разделение на портфейлите на еврокомисарите по отношение на външните отношения.

"В моя ресор аз виждам значителна вътрешна логика. Първо, той дава глас на онези, които не могат да бъдат чути, т.е. аз ще дам своя принос на хората, за които работим. На второ място, това е един логичен портфейл, защото в сърцевината му е хуманитарната помощ, която предоставя гражданска защита при природни бедствия. Аз гледам на международното сътрудничество от позицията на човек, който отговаря за хуманитарната помощ. Не международно сътрудничество като такова, а международно сътрудничество, при което мога да внеса допълнителна стойност и да направя промени."

.

Част от аудиозапис от краткия брифинг след изслушването в ЕП:

Изслушването, което току-що приключи, беше много интересно, динамично от гледна точка на въпросите, които ми поставиха членовете на Комисията по развитие в ЕП. Тази комисия може да бъде много полезна със съвместна дейност в бъдещите ми функции като еврокомисар по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи. Качеството и съдържанието на дискусията, която имах с евродепутатите, беше на много високо ниво. Очертаха се много теми, които ще обсъждаме и в бъдеще, и които ще залегнат в платформата ми, по която ще работя. След тези три часа, разбира се, се чувствам много изтощена и затова ще спра дотук, в очакване на вашите въпроси.

Георги Готев от "ЮроАктив": Поздравления, г-жо комисар. Имам технически, но важен въпрос: знаем, че трябва да напуснете работата си в Световната банка. Кога точно ще бъдете готова да поемете поста си като еврокомисар? Кристалина Георгиева: Подавам оставка от Световната банка на 8 февруари, така че от 9 февруари, когато всички ние ще сме в Страсбург, ще съм готова да поема новата си работа като комисар.

Журналист от френския вестник "Уест Франс" /на френски/: Няма да ви питам на френски, ще изчакаме да почнете уроците... (смях) К. Георгиева /на френски/: Разбирам всичко, но не умея да говоря. (смях) Журналистът /на английски/: Въпросът ми е много лесен: кое ще е първото нещо, което ще направите, като влезете в Еврокомисията? К. Георгиева: Моят най-първи приоритет е Хаити. Първо, да продължим да доставяме експедитивно помощ за хората в Хаити, като подслон, храна, медицински консумативи; и второ - да участваме заедно с еврокомисаря по развитието в изграждането на връзките между спасяването, реконструкцията и развитието. С него вече говорихме за това, че е нужно много бързо да обединим усилия с нашите партньори - сред които и настоящия ми работодател Световната банка - за да осигурим най-адекватното и ефективно действие в Хаити.

.

По данни на УНИЦЕФ България прати 1.6 мил. евро помощ за пострадалите жители на Хаити

Снимки:

Европейският парламент.

Преглеждания: 81

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics