Биографични бележки на еврокомисар Кристалина Георгиева

 

Кристалина Георгиева е родина на 13 август 1953 г. в София. Майка й от град Любимец, а баща й е внук на революционера и политик Иван Кършовски от град Елена. Учи  в 7 СОУ "Св. Седмочисленици". Завършва политическа икономика и социология в Университета по национално  и световно стопанство през 1976 г. През 1986 г. защищава докторска дисертация на тема "Екологически политики и иикономически ръстеж на САЩ". Започна научна кариера в УНСС и достига степента доцент. Гостува в катедрите по икономика на Лондонското училище по икономика (1987-1988) и в Университета на Южния Пасифик във Фиджи и Австралийския национален университет, където води лекции за икономиките в преход.

Прави допълнителни специализации по корпоративни финанси в Масачузетския технологичен институт и по учебната програма за кадри на Световната банка в Харвардското бизнес училище. През 1993 г. започва работа в Световната банка. През 2000-2004 г. е ръководител на отдел за устойчиво развитие, а през 2004-2007 ръководи отдела за Русия. От март 2008 г. е вицепрезидент на Световната банка, отговарящ по въпроси, свързани с устойчивото развитие.  

Политическа кариера

В периода преди парламентарните избори през 2009 името на Георгиева се споменава като възможен министър-председател на България. След убедителното представяне на ГЕРБ, и заемането на този пост от неформалния тогава лидер на партията Бойко Борисов, се появява информация, че Георгиева е поканена за негов първи вицепремиер, като се планира тя да следи ресорите енергетика и екология, с вероятни широки правомощия и по отношение на икономическата политика на кабинета. По-късно обаче става известно, че Георгиева няма да се включи в правителството, което тя обяснява с „важни ангажименти в Световната банка“.

Номинация за еврокомисар

Кристалина Георгиева бе предложена  за еврокомисар от правителството на Бойко Борисов. По този повод тя споделя в интервю, че „международното сътрудничество, хуманитарната помощ, реакция при кризи е работа, която ѝ е позната, тъй като Световната банка работи много близко със системата на организацията на ООН, с Червения кръст“ и затова с благодарност приема предложението на българското правителство, допълвайки, че това е портфейл, който добре съвпада с опита ѝ в Световната банка. Тя коментира, че „сега трябва да се концентрираме да покажем най-доброто от себе си, това е най-важната задача“. Според източници в Европейската комисия, Георгиева е добре приемана там, тъй като се смята за надпартийна, експертна кандидатура.

На 21 януари 2010 председателят Барозу се среща с Георгиева, като след срещата коментира, че „г-жа Георгиева притежава солиден международен опит и познания, с които ще допринесе съществено в качеството си на еврокомисар“. От срещата също става ясно, че тя ще отговаря за ресора „Международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи“.

На 3 февруари 2010 Комисията по развитие в Европейския парламент изслушва Кристалина Георгиева. Оценката, дадена от членовете на комисията е „изключително добро представяне“: Кристалина Георгиева показва задълбочени познания по ресора, който ѝ е възложен. 

Работа като еврокомисар

На 9 февруари 2010 г. Георгиева поема поста си по-малко от месец след земетресението в Хаити. Тя координира хуманитарната помощ, предоставена от държавите-членки на ЕС, като в резултат на нейната активна намеса Съюзът става основен донор на засегнатата държава.

Тя координира европейската реакция при силното земетресение в Чили и при наводненията в Пакистан като посещава на място засегнатите райони. Георгиева пътува до Сахел, за да се запознае с нуждите, породени от дългосрочния проблем с изхранването на населението; до Дарфур, за да привлече внимание към "забравения" конфликт там, и до Киргизстан в отговор на внезапно избухналия конфликт.

В рамките на ЕС, Георгиева отговаря за координация на действията на държавите-членки при реакция на бедствия. От началото на мандата й експертна и материална помощ беше оказана след наводненията в Румъния и Полша. През октомври 2010 г. Георгиева посети западна Унгария, засегната от разлив на токсична червена кал от хвостохранилището в Айка.

Освен реакцията при конкретни кризи комисар Георгиева работи по три основни приоритета на нейния мандат, а именно, изграждане на капацитет на ЕС за реакция при кризи, създаване на Европейски доброволчески корпус, предвиден от Лисабонския договор, и преглед на плана за действие на ЕС по т.нар. Консенсус за хуманитарната помощ. Тези усилия ще положат основите на бъдещи законодателни предложения.

Заради работата си в Европейската комисия, през октомври 2010 Кристалина Георгиева е номинирана за престижната титла "Еврокомисар на годината", ежегодно отличие на влиятелния европейски вестник "Юръпиън войс". Носителят на титлата се избира с онлайн гласуване до31 октомври всяка година. На 30 ноември е наградена с отличието и е обявена освен това за "Европеец на годината".

Владее английски, френски, руски и сръбски. Омъжена е и има едно дете.

Преглеждания: 3

Преглеждания: 87

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics