ДЪРЖАВИТЕ В ЕС ТРЯБВА ДА БЪДАТ СОЛИДАРНИ С ПОСТРАДАЛИТЕ ОТ КРИЗАТА И БЕДСТВИЯТА

.

.

Европа може да стане по-силна и това се дължи на факта, че европейците са единни в трудните моменти, съобщи еврокомисарят по международно сътрудничество, хуманитарна помощ и реакция при кризи Кристалина Георгиева в началото на публичен дебат в Народното събрание.

.

Само в 6 страни над 50% от хората смятат, че нещата вървят добре. Най-оптимистични са в Швеция, където този процент е над 80 на сто. В други 10 страни обаче едва 10% от населението вярва, че положението се подобрява. Сред тях е и България, ние сме  на 75-о място по производство на национален продукт по данните на МВФ.  В Гърция песимистите са 99 на сто. Според Георгиева изходът е в съчетанието на солидарност и отговорност, както и в засилването на бюджетната солидарност.

Европа остава най-голямата икономическа сила в света и за да се запази тази тенденция, всички държави членки трябва да продължат процесите на интегриране. Важно е държавите, които не са толкова засегнати от кризата, да проявят солидарност към останалите, препоръча Кристалина Георгиева. 
"Трябва да има отговорност за всички нас, особено тези, които имат, включително България, които имат по-слаба институционална рамка, повече работа да вършат, за да се укрепи системата на страната ни, така че да помагаме за конкурентоспособността на Европа, нашата отговорност да мислим не само за себе си, а да мислим, че ние сме част от решението на Европа", каза тя. Ако се отчита брутният продукт в номинално изражение, Европа заема повече от една четвърт от световната икономика със своите 16,2 трилиона долара. По този показател Общността изпреварва Съединените щати, допълни Кристалина Георгиева.

.

 Дори ако вземем света в паритет на покупателната сила, все още ние сме най-голямата икономика, разстоянието, дистанцията между другите страни и Европа се скъсява, но ние все още сме №1", изтъкна комисар Кристалина Георгиева.

.

Източни: ТВ Европа

12 март 2012

ПРИРОДНИТЕ БЕДСТВИЯ СА СЕ УВИЛИЧИ РЯЗКО ПРЕЗ ПОСЛЕДНИТЕ 20 ГОДИНИ

В САЩ от десетилетията застраховките срещу рисково поведение са задължителни
Повишеният брой на бедствията показва, че светът е все по-крехък.
През 1975 г. са били регистрирани 78 бедствия, докато през миналата година те са били 385. 

Това заяви еврокомисарят по международното сътрудничество, хуманитарната помощ и реакцията при кризи Кристалина Георгиева при откриването на форум на 350 международни експерти в областта на природните бедствия в Брюксел, съобщи БТА. Тяоткрои необходимостта от застраховането за съществуващи и непредвидени рискове, като даде примери, които показват, че сключването на застраховки с посредничеството на правителствата намалява до 40 % тежестта на щетите от бедствията. Георгиева отбеляза, че в САЩ от десетилетия застраховките срещу рисково поведение са задължителни и предложи проучване на прилагането на този опит в Европа. 

Реалността показва, че честотата и силата на природните бедствия се увеличават през последните десетилетия, посочи еврокомисарят. Тя уточни, че през 1975 г. са били регистрирани 78 бедствия, докато през миналата година те са били 385. 
От началото на тази година вече наблюдавахме мега-бедствия - наводненията в Австралия и Тайланд, земетресението в Крайстчърч, глада и сушата в Африканския рог, както и труса, вълните цунами и ядрената авария в Япония, отбеляза Георгиева. 

Тя посочи, че до 1988 г. никога не е било регистрирано бедствие, заради което застрахователите да трябва да изплатят над един милиард долара. Оттогава насам сме видели над 20 подобни събития, добави Георгиева. По нейните думи събитията в Япония от тази година са довели до смъртта на около 20 000 души и са нанесли щети за 220 милиарда евро - на колкото се оценява икономиката на осем държави от ЕС. Тя уточни, че това са най-големите икономически загуби от природно бедствие досега изобщо. 

От 1999 г. до 2009 г. общо 80 000 граждани на ЕС загинаха при природни бедствия, което нанесе щети на европейската икономика за 100 милиарда евро, добави еврокомисарят. По нейните думи това прави Европа един от най-засегнатите от природните катаклизми райони в света, като най-голямата опасност остават наводненията. 
Георгиева предложи изготвянето на карта на рисковете от природни стихии, както ипромени в продуктите, предлагани от застрахователните и презастрахователните дружества.
.
18 октомври 2011

Преглеждания: 5


Преглеждания: 73

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics