.

Петя Димитрова Цанева

е основател и директор на Първото българско неделно училище "Св. Иван Рилски" към Посолството на Република България в Мадрид - Испания, председател на Асоциацията на българи в Испания "Балкан", председател на Етична комисия и член на Управителния съвет на Асоциацията на българските училища в чужбина (АБУЧ) 

От 2005 до 2008 година мотивира и помага за отварянето на шест филиала в различни градове на Испания. От 2009 и по настоящем оказва безрезервна помощ на всичките 33 български училища, създадени на територията на Испания.

В периода 2003-2010 година тя полага усилия за стабилизирането на училище  "Св. Иван Рилски"  и  то се разраства, като броят на децата от 9 достига 141 ученици. През 2010 година създава Първа българска неделна гимназия "Йордан Йовков" в испанската столица.

През деветте години, в които работи в Мадрид, тя полага неимоверни усилия за институционално уреждане на въпроса с материалната база на българските училища в Испания. По нейна инициатива и с помощта на генералното консулство във Валенcия и посолството в Мадрид са сключени споразумения за ползване на класни стаи в испански училища в съответните области. Полага усилия тези споразумения да прерастнат в двустранен договор между българското и испанско министерства на образованието в полза и на останалите български училища в Испания.

Днес към Асоциацията на българи в Испания "Балкан", чийто председател е Петя Цанева, ряботят осем български училища с 420 ученика. Те, освен задълженията си по изучаваните предмети, ежегодно участват в междукултурни дейности, свързани с разпространение на българския език и култура, в международни форуми, представлявайки българския фолклор и изкуства. Вземат участие в съвместни проекти с испански и български училища, в многобройни конкурси и се включват в превод на материали от български на испански език. Организират се благотворителни кампании за деца, лишени от родителски грижи. Отбелязват се български и интернационални празници.

Организатор на конференции и събори

По инициатива на Петя Цанева се организира празник по случай завършване на учебната година на 14 български училища в Испания, прераснал в Първи български събор "Всички българи заедно", посетен от близо 4 000 българи. 40 хиляди испанци и хора от други националност Така  всички посетители се запознават с нашата култура и фолклор, променяйки представите си за България..

Нейна инициатива е и Първата конференция на българските училища в Испания, първия по рода си форум, осъществен извън границите на България. Паметно ще октане честванeто на 100 г. от смъртта на големия български поет Н.Й.Вапцаров, преводът на испански на най-популярните му творби, рецитациите пред широка българо-испанска публика в Националната библиотека на Испания. Тя организира официалното честване на Международния ден на майчиния език сред училищата ни в чужбина, който се превърна в Официален ден на АБУЧ.


Участия в престижни прояви и проучвания:

Участва в престижни форуми, конгреси, семинари в Испания и достойно защитава българската култура и образование. Делегат е на Националния тристранен форум за интеграция на емигранти, към министерството по труда и миграция на Испания.

Миграция на българите; Интеграция на българския колектив в Испания; Начин на живот, традиции, културни кодове на българина; Интеграция на българите на трудовия пазар в Испания; Образование в страните от Източна Европ; Междуиституционално взаимодействие при интеграция на деца-мигранти.

Награди

За заслуги към образованието по роден език и разпространение на българската култура в чужбина през 2010 г. бе наградена от ДАБЧ с почетен медал „Отец Паисий”; През 2011 година бе номинирана за наградата на ДАБЧ – „Българка на годината”; През май 2011 г. Почетна грамота „Неофит Рилски” на Министерство на образованието, младежта и науката; На 1 ноември 2011 г. Награда на Синдиката на българските учители "Радетел за обединението на българите по света" по повод на Деня на народните будители за постигнати резултати в развитието на българското образование и култура. Над 35 награди, грамоти и благодарствени писма от държавни и частни институции на асоциацията, която председателствува.

Преглеждания: 158

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics