.

В Националната библиотека вицепрезидентът Маргарита Попова връчи наградата "Българка на годината" на Петя Цанева.
Българките в чужбина са стожер на дома, отглеждат децата си, работят и се стремят да запазят българската си идентичност, култура и дух. Над 120 са българските неделни училища по света, има и много културно-просветни дружества, танцови състави на сънародниците ни зад граница. В повечето страни те са създадени от българката, за това тя заслужава поклон. 
За трета поредна година в София бе връчена традиционната награда „Българка на годината” на Държавната агенция за българите в чужбина. Тя се присъжда за принос в опазването и развитието на националната и културната идентичност сред българските общности зад граница, а номинациите идват както от България, така и от чужбина. Номинирани за отличието бяха 15 наши сънароднички от 11 държави: Австрия, Австралия, Германия, Испания, Кипър, Колумбия, Кувейт, Ливан, САЩ, Сърбия и Украйна. На тържеството в Националната библиотека „Св. Св. Кирил и Методий” се събраха българките – пазителки на нашата реч и култура зад граница. Призът бе връчен от вицепрезидента на Република България Маргарита Попова: 

- За мен е изключителна чест да бъда с вас, за да отбележим едно събитие на духа –каза тя. – Наградата „Българка на годината” е възможна, защото сме заедно. Затова тя има толкова висока стойност. Чест е за вас, които правите толкова много извън пределите на Отечеството, за да се знае за България. Вие работите за нашите деца, за издигане на българската култура, за да сме достойни и горди, защото сме били такива и назад в нашата историческа и родова памет, и такива ще бъдем. България ще я има, защото я обичаме, защото сме жени, защото знаем как да даваме живот, как да пазим живота и как да го правим достоен и ценен - каза тя.

Наградата „Българка на годината” е бронзова статуетка на Св. Злата Мъгленска – олицетворение на българския дух и достойнство. Злата Мъгленска е българска и гръцка светица и великомъченица, живяла през XVIII век, по време на османското владичество в България. Тя се отличавала с рядка красота, смиреност, благочестивост и чиста, твърда и непоклатима вяра в Христос. Рядката хубост на девойката ѝ донася големи страдания и става повод да понесе изпитания на велика мъченица. Според житието й млад турчин я издебнал и отвлякъл. Поискал от нея да се отрече от вярата си и да се ожени за него. Тя не склонила дори пред молбите на близките си да се отрече от християнската вяра. На някои икони светицата е изографисана в българска народна носия. 

През 2009 г. по идея на историка доц. Пламен Павлов Св. Злата Мъгленска е избрана за небесна застъпница на българките в чужбина. Това е и поводът Държавната агенция за българите в чужбина да учреди наградата на нейно име. Носителка на отличието „Българка на годината” за 2011 г. е Петя Цанева от Мадрид, Испания. Тази сърцата българка, съвременна възрожденка, е създател на българската културна асоциация „Балкан”. Петя Цанева е основател и на първото българско неделно училище „Св. Иван Рилски” в Мадрид, а след това на още шест филиала на училището в различни испански градове. Тя е създател и директор и на първата българска гимназия „Йордан Йовков” в испанската столица. Чуйте думите на Петя Цанева на церемонията, когато пое в ръцете си статуетката на Св. Злата Мъгленска: 

- Развълнувана съм много и трудно ще говоря. Но за първи път тук осъзнавам колко много съм направила. Това наше дело е плод от труда и усилията на всички българи от Асоциация „Балкан”. Важно е да работим заедно – гражданите и държавните институции. За мен е гордост, че работя за българските деца, че всяка година поне 40 българчета, родени в Испания, излизат от нашето училище, научили български език. Тази награда е за всички българки по света, които са надраснали личните си интереси и работят за една обществена кауза: запазването на нашата идентичност - сподели Петя Цанева.
.

 За активна дългогодишна професионална и обществена дейност бяха отличени със специални грамоти и плакети г-жа Снежана Симеонова, директор на гимназия "Св. Св. Кирил и Методий" в Димитровград, Сърбия и г-жа Мария Пинти - директор на Городненското училище в Болградски район, Одеска област, депутат в Болградския районен съвет, Украйна. 


Председателят на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов и председателката на Комисията по културата, гражданското общество и медиите в Народното събрание Даниела Петрова поздравиха номинираните българки и им изказаха благодарност за тяхното възрожденско дело и мисия, която те изпълняват с гордост. 
Снежана Йовева също поздрави отличените българки и поднесе цветя от името на заместник-министър председателя и министър на финансите на  България Симеон Дянков. Домакините от Националната библиотека и от БНР също бяха предвидили награди за изявените българки. 
На тържествената церемония присъстваха представители от посолствата на Испания, Украйна и Сърбия, от Министерството на външните работи, СУ „Св. Климент Охридски”, неправителствения сектор и други институции.

.

.

Източник: Държавна агенция

за българите в чужбина 

и Радио България

07.03.2012

.


Преглеждания: 127

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics