.


***

Държавна агенция за българите в чужбина (ДАБЧ) към Министерския съвет на Република България създаде годишна награда „Българка на годината”, с която се отличават наши сънароднички, живеещи в чужбина. С тази инициатива ДАБЧ обръща внимание на нашето общество към ролята на българските жени в чужбина, които заслужават признание и насърчителна подкрепа.

Отличието на ДАБЧ е на името на българската светица Злата Мъгленска. Нейният образ символизира традиционните добродетели на българката и нейната красота, твърдост и воля в най-тежки ситуации, вкорененото у нея човешко достойнство.

За наградата „Българка на годината” биват номинирани българки, живеещи извън страната, които са имали изяви в обществено значими дейности в различни области: принос в опазването и развитието на българското национално самосъзнание и културна идентичност, защита на българското национално достойнство, постижения в организацията на задгранични български общности и дейности, принос и постижения в културата, изкуствата, образованието, медицината и др.


Преглеждания: 67

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics