Разказ на автора д-р Георги Николаев


Преди повече от тридесет години медицински представител на швейцарска фармацевтична фирма ми подари красив бележник, на корицата на който бе изобразено човешко сърце. Сложих го на лавицата на библиотеката си, за да му се радвам. Един ден ме осени идеята да събирам мисли за човешкото сърце от по-известни личности - наши и чужденци и да ги записвам в този бележник.  

В него влязоха мисли на хора от различни професии, религия и цвят на кожата. И така в този бележник набързо се появиха изписани думи на десетина езици. Това ми доставяше удоволствие и понякога ги четях на мои приятели, които ме хвалеха, че у мен се е родила такава идея, която упорито реализирам.

Когато излезе първата ми книга "Уроци по човечност" се попитах: "А сега какво и накъде?" Един  приятел ми отговори: "Ти вече имаш в ръкопис нова книга - събраните мисли за човешкото сърце!" Аз се замислих и започнах сериозно да подготвям ръкописа за печат. Оказа се, че това никак не е лесна работа. Мислите са си мисли, но нали трябва да напиша нещо и за хората, които са ги изписали и за срещите ми с тях. Някои отдавна си бяха отишли от този свят. Не знаех подробности за чужденците. Исках да сложа снимки за всички, но сега да ги събера бе невъзможно.

Получих снимки само от тия, които можах да открия.

 Отразих при какво обстоятелства се бяхме срещнали, написах кратки биографични бележки за тях. Съжелявам, че някои останаха без да ги опиша.

Вярвам, че тази книга ще предизвика любопитство и които я зачетат, в сърцата им ще пробуди светли мисли като тия, които са отразени в книгата!  


***


Ето част от мислите на хора мъдри, осъзнали, че така подредени техните умозрения ще вървят едно след друго, както ни съветва авторът на книгата "Сърце подир сърце върви".

 

Сложно и трудно време е. На България сега най-много е необходимо единение. Нужни са светли идеали и мисли, светли хора. Нека направим така,че те да бъдат чути, уважавани и почитани.

 

Ирина Бокова - генерален директор на ЮНЕСКО

 

 

 

 

 

Искате няколко думички - ето:

Долу хладният разум!

Да живее сърцето!

 

Акад. Валери Петров - поет, сценарист, драматург, преводач. Носител е на редица национални литературни награди.

 

Сърцето е символ на живота и на любовта. Най-важното при него е ритъмът. Нека ритъмът на живота ни бъде нормален и добре запълнен. 

Акад. Благовест Сендов

 

Само хората с големи сърца могат да помогнат на съгражданите си да преодолеят предизвикателствата на 21 век.

Анна Сендова

 

Силното и чисто сърце е същността на хората по света, ако искаме да живеем добре и правдиво. Ето защо се нуждаем от тия, които могат да лекуват сърцето ни, така и от тия, които могат да ни вдъхновяват към най-високите принципи. 

И разбира се, ние сами трябва да поемем отговорността за нашите сърца за здравословен живот и възвишени цели.

Хю Кенет Хил - посланик на САЩ в България през 1990-93

 

СЪРЦЕТО

Царски сонет

 

Възможно от крехкото стъбълце

да израсте момиче от земята 

и да обвърже моето сърце

с голямото сърце на свободата.

Радко Радков - поет, драматург, преводач, кавлер на френската култура.


Известният български карикатурист Петър Борсуков така оригинално отрази своите мисли за сърцето и ни призова с песен да лекуваме болките му.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Искаш ли да побеждаваш - бъди търпелив.

Победата обича упоритите.

Съдбата дарява само трудолюбивите!

 

Хораций


На снимката от ляво на дясно: сърпругата на Котоошу, той и д-р Георги Николаев 

 

 

С тези мисли на Хораций Калоян Махлянов - Котоошу отразява отношението си към голямата тема за сърцето и как да го подготвим, за да бъдем победители в живота. Той е световно известен сумист, който живее и се състезава в Япония.

 

Преглеждания: 267

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics