Основаване и членове


На 24 май 1990 година - Деня на славянската писменост и българската култура бе основан Клуб ЮНЕСКО - Варна (КЮВ). Това бе вторият клуб на тая световна организация в България и бе приветстван от Генералния директор на ЮНЕСКО Федерико Майор в дириктно предаване на БНТ от Париж.


Поздравът на генералния директор на ЮНЕСКО Федерико Майор до Клуб ЮНЕСКО - Варна, изпратен заедно с подарената от него авторска стихосбирка.

 

 

With the compliments of the 

Director - General of the United Ndtions

Educational, Scientific and Cultural


 

 

 

 

 

Варненският клуб има 30 члена - писатели,музиканти, фото и кинодейци, деятели на изкуството, образованието и науката. Колективни членове са Фондация "Мадарски конник", Детския театър "Щурче", съставът за автентичен фолклор в село Тополи, Природо-математическата гимназия във Варна, Патентното ведомство на България - клон Варна, Пристанище Варна, фирма Прософт и др. КЮВ осъществява сътрудничество с Алианс Франсез, Дружеството за българо-чешко и словашко приятелство, Издателство и галерия "Зограф", галериите ЮКА и Буларт, Фестивален и конгресен център, Военно морски клуб, Щабът на ВМС и редица творчески съюзи. Клуб  ЮНЕСКО - Варна е съучредител на Националната федерация "Алтернативно кино".

Варненският клуб е юридическо лице и се ръководи от седем-членен управителен съвет с председател Костадин Чобанов.

 

Плодотворна организационна дейност


-18 организирани изложби за Махатма Ганди, на плакати на ЮНЕСКО, на общи и индивидуални фото и художествени изложения, на декоративни тъкани и др.

- Публични четения от световния календар "Юбилейни годишнини на ЮНЕСКО" за Шарл де Гол, Ян Амос Каменски, Мишел дьо Монтен, Махатма Ганди, 1100 години българска писменост и други.

- Концерти, литературно-музикални вечери и премиери на книги на варненски автори и автори-членове на клуба, включително две четения на древния литературен източник Веда Словена с участието на писателя Тодор Ризников.

- Проведени експедиции до исторически места в Южните Родопи, в местности, свързани с древния Орфей, в историческото село Аспарухово, Варненско, по пътя на Никифоровия рагрем в село Кюлевча и други.

- Активна информационна дейност относно следване и специализации в чужбина; осигуряване на българско участие с 50 фотографи в Световния конкурс на ООН в Ню Йорк на тема "Околна среда", в който участваха 14 000 представители от 45 страни. Българският фотограф Веселин Вълчев бе удостоен с втора награда.

- Съдействие на български талантливи деца за участие в Междунардната програма "АНЖЕНДА 21", оргаанизирна от "Пиис Чайлд Интернейшънъл" - Англия.

- Осигурено българско участие в Международната младежка конференция на Фондация "Жан Сове" в Канада, където делегат бе журналистката от Радио Варна Поля Чакърова, член на варненския клуб.

- Тиражиране на данни сред българските фотографи за участие в Световния конкурс на ЮНЕСКО и фирма "АГФА" на тема "Световмно културно наследство" през 1997г.

 

Плодотворна творческа дейност


- Направа на 23 късометражни филма, с които клубът участва в прегледи на Националната федерация "Алтернативно кино", при които бяха получени 11 награди.

- Участие в Международен преглед в Швейцария на тема "Защитен от ЮНЕСКО обект" с филм за Рилския манастир с автор Костадин Чобанов. Филмът по-късно на Международния фестивалс историческа тематика във Велико Търново получи първа награда и плакет.

- Организиране на "Панорама на международното късометражно кино" с прожекции на филми от фестивалите на УНИКА.

- Варненският клуб на ЮНЕСКО е основател и организатор на Националния фестивал на филми с морска тематика "Киномарина Варна", който е единствен в света патентован като интелектуална собственост на клуба и има запазена марка.

- Клубът има историческа заслуга за именуването на градската художествена галерия на името на световно известния художник Борис Георгиев. В резултат на това Варна получи скъп дар от 13 картини от дъщерята на варненския художник Виржиния Джакомети, с която клубът поддържа дългогодишна връзка. Това е още един принос на клуба в духовната история на Варна.

- През 1996 г. клубът оказа съдействие за провеждането на Международната лятна академия по социология, която бе проектирана от СУ "Кл. Охридски" и Университета в Бон-Германия.

- Варненският клуб на ЮНЕСКО е наследник и правоприемник на стария Представителен градски кино-фото клуб и съхрани обогати богатите му традиции като обособи неговия творчески екип в специализирана Киносекция, която запази своето водещо место в националното кинолюбителско движение.

 

Ползотворна обществена дейност


- След 13-годишно бездомничество през 2004 година клубът се сдоби с клубна база, за обновяването й кметът Кирил Йорданов отпусна 16 000 лева.

- Осъществявайки една от най-важните задачи на ЮНЕСКО - международното интелектуално сътрудничество - представителна група в състав Костадин Чобанов, Стоянка Вучкова и Лидия Петрова през 2005 година предприе мисия на сътрудничество със сродни клубове и структури в Италия, Испания, Швейцария и Франция. С някои от тях предстои реализация на съвместни проекти в културната сфера. На информационно ниво варненският клуб поддържа връзки с клубове в Гърция, Русия, Япония, Германия и други страни.

- През 2010 година клубът бе посетен от индийския посланик негово превъзходителство Дивиябх Манчанда, с чието съдействие бе чествана 141-годишнина  от раждането на духовния водач на Индия Махатма Ганди. Тази дата е обявена от ООН и ЮНЕСКО за Ден на ненасилието.

 

Безценен принос към историята на Варна


- Клуб ЮНЕСКО - Варна сложи началото на общинския архивен филмов фонд, в чиято основа са документалните и хроникални филми, снимани в продължение на 40 години от предшественика на клуб ЮНЕСКО - Представителния градски кино-фото клуб. Тези филмови материали след разгрома на на кино-фото клуба от тогавашната общинска управа през 1988 година, щяха да отидат на сметището.

Последният председател на кино и фото творците Костадин Чобанов успя да спаси това безценно културно-историческо наследство и с помощта на клубните ветерани Иван Кушев, Георги Вълчев, Илиян Матев и Съби Грънчаров филмите бяха пренесени в мазето на Чобанов, където предстояха 16 години.

През 2005 година по инициатива и със съдействието на кмета на Варна Кирил Йорданов и финансовата помощ на общината този огромен филмов фонд по проект на клуб ЮНЕСКО бе възстановен в продължение на пет години. Над 10 000 филмова лента бе почистена, прегледана и идентифицирана като изобразени събития, залепени бяха над 5000 лепенки. Филмите бяха прехвърлени на видео лента, дегитализирани, монтирани, редактирани и озвучени с дикторски текст и музика и прехвърлени на 21 DVD диска, съдържащи над 300 заглавия.

 

Накрая този завършен мултимедиен продукт бе предаден на общината. Така бе запазена, обновена и трайно съхранена визуалната памет на Варна през последните 40 години на хх век. 

 Варненският клуб е юридическо лице и се ръководи от седем-членен управителен съвет с председател Костадин Чобанов.

 


 

 

 

Накрая ще добавя следното:

 - Като член на варненския клуб на ЮНЕСКО активно участвах при организиране на юбилея на Костадин Чобанов. Кметът на Варна Кирил Йорданов го награди с най-високото отличие на Общината "Почетен знак със синя лента" с думите:

- Тези безценни архивни филми един по един съм ги гледал, радвах им се, някои от тях зная наизус. Затова нямам думи, за да изразя своята лична благодарност към извършеното благородно, историческо деяние на г-н Костадин Чобанов!

Двамата се прегърнаха и побързаха да скрият сълзите си. И сега аз не мога да определя, дали наградата или думите на кмета повече трогнаха юбиляра. Но в едно отново се убедих, че доброто дело рано или късно получава заслуженото.

 

Николай Увалиев

                       

ЖК "Младост" бл. 146 вх 5 ап 22               Арткомплекс Атриум

9020 Варна                                                  ул. "Бр. Миладинови" 24

Председател:052/753703,                       9000 Варна

0888 310 334                                   

Преглеждания: 228

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics