Юбилейното 10-то издание на“ Чилови дни” бяха повод за скъпи спомени на акад. проф. д-р  Боян Лозанов. На седмото издание, посветено на делото и паметта на българския лекар-енциклопедист чл.-кор. проф. Константин Чилов (1898 – 1955),
той и проф. Константин Чернев получиха високото отличие за родната медицина -  Наградата “Проф. К. Чилов”.

На 19 май 2004 година в киносалона на Военномедицинската академия се състояха VII Чилови дни, организирани от Национален Алианс “Живот за България” и вестник “Български лекар”, който е създаден от проф. Чилов през 1998 г. Присъстваха ръководители на БАН, на Алианса,на Съюза на учените в България, на Българската национална академия по медицина и на Медицинския университет - София. Гости бяха посланиците на Германия и Австрия.

Отчетени бяха и резултатите от проведения за пръв път Конкурс на българската медицинска литература. Наградите “Проф. К. Чилов” за принос в научната медицинска литература получиха монографиите “Хирургия на сърцето и съдовете”, под редакцията на проф. Ал. Чирков и “Справочник на лекарствените средства” от проф. Петко Узунов и доц. Иван Ламбев, както и романът “Цената” на проф. Марко Семов за правдиво и вълнуващо отразяване живота на българските лекари.

 

На юбилейното 10-то издание на“ Чилови дни”, което се проведе в Смолян, акад. Боян Лозанов бе официален гост. Тогава, разчувстван, той сподели с участниците свои спомени, дори намери в библиотеката в кабинета на д-р Чилов учебници, чийто автор е д-р Чилов, и от които навремето той и негови колеги са се готвили за своите изпити. По стечение на обстоятелствата след завършването си като млад лекар Боян Лозанов работи три години в родното село на проф. Константин Чилов - Славейно и в Смолянския край.

На гроба на известния лекар и учен бяха положени много цветя.

 


Къща-музей "Проф. Константин Чилов" в родното му село Славейно, край Смолян
 

Преглеждания: 249

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics