БАНИ - В ИМЕТО НА ДЪРЖАВНОСТТА, ЗА ДУХОВНО ВЪЗРАЖДАНЕ НА НАЦИЯТА

 

 Под това мото възродената Българска академия на науките и изкуствата (БАНИ) проведе на 9 април 2011 година своята трета пролетна сесия на  Общото събрание.

Вярна на своето кредо да обединява българския научен и културен елит с доказани родолюбиви и патриотични качества, Българската академия на науките и изкуствата и сега стана 

трибуна на  свободния български национален научен и културен елит,
който работи с възрожденска жар за благото на българската нация и развива науката и изкуството в духа на националните ни и демократични традиции при новите условия на българското членство в Европейския съюз. 

 По традиция и сега прозвучаха националните  химни на България през различните исторически периоди:  «Мила родино», «Шуми Марица» и «Де е България», както и химнът на академията «Върви, народе възродени». Прочетена беше и Молитвата за България на Българската академия на науките и изкуствата.

 В своето встъпително слово председателят на БАНИ акад. проф. д-р Григор Велев  посочи, че структурирането на академията е приключило, и очерта творческите посоки за бъдещото развитие на организацията:
Акад. проф. д-р Боян Лозанов, акад. проф. д-р Атанас Киряков и акад. проф. Иван Газдов представиха кандидатите за нови членове на академията в областите на науката и изкуството.

За изключителни заслуги към дейността на БАНИ за член благодетел с единодушие и аплодисменти бе избран д-р Петър Велев.

За нови членове на Българската академия на науките и изкуствата бяха избрани общо  48, между които в областта  на науката: за академици:  проф. д-р Искра Маждракова, проф. д-р Григор Горчев, проф. д-р Данаил Петров, проф. д-р Венко Александров. А в областта на изкуството: за академици: проф. Александър Йосифов, Милка Митева, проф. Георги Костов, проф. Дора Христова, Васил Михайлов, д-р Лиляна Мавродинова. 

За дописни членове: Веселин Маринов, Найден Тодоров, Деян Павлов и други.
Във втората част на Общото събрание бяха приети отчетните доклади на председателите на отделенията за наука и за изкуство акад. проф. д-р Миладин Апостолов и акад. Румен Леонидов.

Общото събрание прие единодушно промените в устава на БАНИ, предложени от главния секретар на академията акад. Емил Александров. 

Те предвиждат разкриване на отделение „Представители на гражданското общество”, създаване на стопански дружества към БАНИ,  на Фонд БАНИ и на Съвет на ректорите на висшите училища с участието на Тракийския университет в Стара Загора, Агрономическия университет в Пловдив, Музикалната академия в София, Кърджалийския университет и Медицинския университет в Плевен, Военномедицинската академия.

Бе приета и програма за честване на националните празници и кръгли годишнини на членове на академията.

 

Източник:

Преглеждания: 82

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics