При разкопките през тази година в праисторическия солодобивен център "Провадия-солница" е открит най-старият укрепен с каменна крепост град в Европа. Това съобщи ръководителят на експедицията проф. Васил Николов за БТА.
Според него крепостта е построена около 4700 година пр. Хр. Най-тънката крепостна стена е с дебелина около 2 метра, а камъните са били споявани с глина. Най-външната стена на укреплението е с диаметър около 100 метра, а самата стена е имала бастиони за отбраната на града, разказа археологът.
Проф. Николов обясни, че обитателите на древния град е имало от какво да се пазят, тъй като при разкопките в некропола около крепостта са открити гробове на загинали при нападения. Археолозите са открили следи от насилствена смърт главно на два черепа, по които има следи от удар в челото.
Къщите в укреплението са били в голямата си част двуетажни. В съседство са открити и пещи за добив на сол. Единият от солодобивните центрове при едно зареждане е давал 5000 тона сол, каза професорът и допълни, че солта е еквивалент на парична единица по онова време.
Ученият е категоричен, че в резултат на това цялото население в района е било богато, а една от хипотезите му е, че богатствата на Варненския къснохалколитен некропол се дължат именно на търговията със сол и солниците.
Според професора откритият център е вероятно място, където се ражда йерархията и класовото общество в Европа. Обитателите на града са били богати и са имали възможност да наемат работници.
При разкопките днес археолозите са попаднали на пореден гроб с останки на млад индивид и медни гривна и други аксесоари, датирани от времето на Варненския некропол - 4500-4400 години пр. Хр., каза още Николов. Той допълни, че очаква още подобни разкрития.

Преглеждания: 69

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics