КНИГИТЕ НА КИРИЛ КОСТОВ "СЪДБОНОСНА ЕСЕН" И "СПОДЕЛЕНИ СПОМЕНИ"

 

 

 Рецензия от проф. Иван Цветков

 

В този роман се разказва как селяните от едно варненско село посрещат събитията през септември 1944 година. В център на повестованието е семейството на Коста Качика и съдбата на неговите синове.

Авторът вълнуващо описва идването на Съветската армия в страната и рисува живи, запомнящи се образи на на войници и офицери от руски воени поделения, които се задържат за кратко в селото и мерата му.

 

 

Убедително са представени най-разнообразни перипетии от дейността на новата власт, съдбата на индустриалеца Колев, срещите му с Кимон Георгиев и разнообразни картини от новото всекидневие, което донася промени за хората от селото и град Варна.

Нарисувани са интересни картини от селския живот по време на жътва и вършитба, атмосферата в един селски дом през есента на 1944 година, свързана с със съдбата на четиримата синове на Коста Качака.

За първи път виждаме обективно описани истинските взаимоотношения между съветските офицери в едно селско семейство и нравствения облик на руските войни.

Авторът засята един от най-тревожните проблеми на тогавашната действителност - арестуването на група български офицери, обвинени в опит да избягат от страната, и освобождението им благодарение на мъдрото и хуманно отношение към тях, внушено от руския комендант на града.

С образа на Колев читателят изминава необикновения път на един потомствен български индустреалец и безпорен патриот, достоен продължител на делата на неговите деди, когато настъпилите събития го принуждават да вземе съдбовни решения.

Изобщо романът се чете с неотслабващ интерес, защото добавя нови щрихи към позната картина на онази съдбоносна есен, обогатява нашите познания и педстави за историческите събития през този период.

 

 

Рецензия от проф. Иван Цветков

 

Авторът на тези спомени дълги години е работил в Български морски флот и е пътувал с кораби по света. За разлика от много други морски пътешественици той е надарен с чувствителност и и способност да осмисля всичко видяно и преживяно. Да вижда в обикновените явления техния дълбок хуманен и общочовешки смисъл. Затова неговите спомени не са просто регистриране на срещи и разговори, а се приближават до талантливи разкази и философски разсъждения.

 

Някои от тях имат стойността на интересен документ и свидетелство за важни събития. Такъв пример е гостуването на писателите Емилиян Станев и Йордан Радичков при нашия посланик в Лондон Александър Янков. Този разказ ини дава интересни щрихи за двамата писатели и потвърждава нашата представа за Радичков като своеобразен народен мъдрец. 

По своята литературна стойност бих поставил на първо място спомена за японското момиче Хадзуе, следван от спомена-разказ "От Бога накаазан" и "На брега и на море с капитан Любен Генов". Ако бе попаднал в ръцете на Йовков или Каралийчев, разказът "Хадзуе" би се превърнал в един от шедьоврите на българската проза. Но и в ръцете на Кирил Костов звучи много искрено и вълнуващо. Всичко е описано с впечатляващ такт и откровеност - така че образът на тази японка остава дълго време в съзнанието на читателя.

Много философски звучи и споменът - разказ "От Бога наказан" . Смисълът е : "Не прави зло - защото ще ти се върне тъпкана или от зло няма да се отървеш".

И не на последно място колоритният, нарисуван с много  симпатия образ накапитан Любен Генов. Истински  моряк и достоен българин, който се извисява в нашето съзнание особено на финала, когато отказва да заеме предложения му висок директорски пост, за да остане на капитанския мостик.

Без съмнение пред нас е една интересна книга,която ще бъде много полезна за българския читател. 

    

Преглеждания: 107

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics