Пенчо Кунчев режисьор-аниматор
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на Пенчо Кунчев режисьор-аниматор

Профилна информация

От кой град и държава е членът
София България

Всеотдаен радетел на анимациятаПенчо Кунчев е роден в София. Възпитаник на Висшия институт за приложни изкуства в Прага, Пенчо Кунчев започва кариерата си в Студиото за анимационни филми “София”. Дебютира като режисьор през 1986г. с филма “Момиченцето, котенцето и стенният часовник”. Филмографията му включва “Романс за вятъра” (1986), “Луната със сините очи” (2001) и други. А серията “Приключенията на бебето” - създадена в сътрудничество със Студио “Колиба”, Братислава - му носи национално и международно признание.
Той е ръководител на няколко детски анимационни работилници във Франция и Сърбия. Председател на Асифа – България и преподавател в програма “Анимационно кино” в Нов български университет - София.

По време на Седмия Световен фестивал на анимационните филми -  Варна 2011 той бе един от петте члена международното жури.

 


 

Пенчо Кунчев (най в дясно) връчва наградата на руския режисьор Алексей Алексеев

 

ДЕЛАТА НА ПИОНЕРИТЕ НИ ЗАДЪЛЖАВАТ


През октомври 1979 година в красивия български град Варна, на брега на прекрасното Черно море се проведе Първият световен фестивал на анимационните филми "Варна '79". По време на церемонията по откриването Джон Халас, президент на ASIFA, каза: "Анимацията е свободното изкуство, което е характерно за нашия век. Анимацията е най-голямото бъдеще за всички ".

По това време изглеждаше, че фестивалът във Варна ще има голямо бъдеще и бе обявен като едно от най-важните анимационни филмови събития в света, по подобие на  организираните под патронажа на ASIFA анимационни фестивали в Анеси, Загреб, Отава и Хирошима. 


И още : http://www.portal-bg1.ning.com/page/4155162:Page:102163 

Към началната страница на Седмия фестивал на анимационните филми Варна 2011 :

Към DG Енциклопедия на българите : http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

 


 

 

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics