Музей за история на Варна
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Музей за история на Варна

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

Народ, който уважава миналото си, го чака добро бъдеще

.

Сградата в която е уредена експозицията на Музея за история на Варна е построена през 1851 г. за Белгийско консулство. По-късно е превърната в хотел. От края на ХIХ  в. до 1929 г. се използва за затвор, а след това за складове.

 
От 1969 г. сградата е превърната в  музей. Новата експозиция на Музея за история на Варна е открита на 22 ноември 1991 г. Разположена е в три зали. Проследява развитието на Варна като първостепенен пристанищен, търговско-индустриален, културен, национален и международен курортен и лечебен център в годините 1878 - 1939. 

 

В първата зала са представени характерните за района занаяти, памукотекстилни и металообработващи предприятия, строежа на новото пристанище, зараждането и развитието на корабоплаването и корабостроенето.  Изложени са печетарска машина от края на ХIХ в., първият тъкачен стан от 1902 г. на памукотекстилната фабрика "Прогрес", образци от производството на фабриките "Текстил", "Вулкан", "Партамян" и др., самар за докерите използван за пренасяне на товари на пристанището, документи и макети на първите строени лодки и кораби във Варна. Възстановени са в оригиналния си вид коларо-железарска работилница, шивашко и обущарско ателие. Изложени са плакети с които са награждавани участниците в Международните промишлени изложби организирани във Варна, знаме на Националния Селскостопански и културен събор и др.

Във втората зала е представено изграждането на европейския архитектурен облик на града, превръщането на Варна в международно морско курортно средище и лятна столица на българската култура. Изложени са оригинални снимки на стари сгради, планове и карти, образци от архитектурни елементи. Чрез снимки, програми, реклами, литература, лични предмети, музикални инструменти,учебници и учебни помагала е отразен културно-просветния живот в града. Показан е роялът, с който през 1926 г. са открити Първите български народни музикални тържества / предвестник на днешния Международен музикален фестивал "Варненско лято"/. Представа за развитието на града като международно морско курортно средище дават картичките от морските бани, плажните артикули, старите бански костюми... И още

.

Дамски хор на академията - 1929 г. Диригент Добри Христов

.

Към Народ, който уважава миналото си, го чака добро бъдеще /продължение/ 

Към Варненското рибарско училище (1919-1930 г.)

Към Кинозалата на Музея за история на Варна 

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите 

.

Страницата на Музея за история на Варна подготви Николай Увалиев като част от Международния творчески проект Виртуален музей "Варна - люлка на европейската цивилизация"

Снимки на Музей за история на Варна

Видео файлове на Музей за история на Варна

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics