Jordan Michow
  • Varna
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки (3)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на Jordan Michow

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Varna, Bulgaria

заглавие

Неизвестната сага за Владислав Варненчик – славянския крал

„Голяма е радостта на откривателя, 

             но още по-голяма е тази на самото търсене”

Мъдрост на древногръцки философ

 

П Р Е Д Г О В О Р

 

Авторът на тази книга, е роден през втората половина на 20 век във Варна.Завършил Института по Международен Туризъм с полски и английски език през 1981-83 г., специализира в Германия /бившата ГДР/ , по-късно се установява трайно в Полша. В момента живее в Лондон, Великобритания, откъдето тръгват неговите  изследвания за живота на славянския крал Владислав, борил се за свободата на българския народ,на когото по-специално варненци са признателни  и до днес като  тачат паметта му по подобаващ начин. В негова чест е именуван един от главните булеварди в града, съществувал е спортен клуб „Владислав”, а още през 1935 г. завършва  изграждането на парк-музей,   който  е може би един от най-големите паметници на славянското бойно братство в Европа.

Желаейки лично да се увери в кръжащите от години мълви и легенди за оцеляването на Владислав, автора посещава португалския остров Мадейра, който се слави не само със своите прочути вина и екзотична природа, но и като съхранител на спомените за полския благородник, наречен тук Хенрике Алемао. Жителите на Магдалена до Мар, селище разположено на западното крайбрежие на  острова, предават от поколение на поколение легендата за крал Владислав, и са твърдо убедени в правотата на своите думи. Все още, макар и в плачевно състояние могат да се видят тук къшата на краля, наречена „casa del rei”, запазени са множество артефакти в столицата на острова, Фунчал, които недвузначно потвърждават тезата за неговото пребиваване. Авторът се е старал да изложи в систематичен ред всички събрани документи, изследвани обстойно от многобройни историци от миналото до ден днешен.Най-голяма заслуга за разбулването на тази загадка има Д-р Леополд Киелановски, който посвещава последните 15 години от живота си прекарани на Мадейра. Посещава Ватиканар Германия, Португалия, Испания и благодарение на тези неуморни търсения, намира неоспорими доказателства, свързани с Владислав III Ягело. Почти всички изследователи на живота на Владислав Ягело, след Д-р Киелановски се позовават на неговите открития, търсейки нови доказателства или оборвайки стари такива. Историкът Збигниев Швиенх в своята книга „Последният кръстоносец на Европа“ – Издателство Вавел, 1995 г., пише: „....направо е за учудване,че това е постигнато от автор – кон аморе (аматьор), а не се е удало на редица изтъкнати учени историци“. В същност за още един автор, за когото споменаваме по-долу във Уикипедия  му е прилепен същия етикет – историк аматьор!

Съвсем наскоро, през 2012 г. излезе от печат книгата на Мануел Роса/португалски историк, емигрирал в Съединените Щати/  – „Колумб – непознатата история” , преведена на португалски, испански, полски и латвийски, предизвиквайки истинска сензация в досегашните схващания за произхода на Христофор Колумб – откривателя на Америка. Авторът, имайки това предимство , че работи в библиотеката на Дюк Юниверсити, в щата Северна Каролина, в продължение на повече от 20 години неуморни изследвания доказва, че Христофор Колумб е син на ...........Владислав Варненчик! Горещо препоръчваме на читателите българското издание на книгата, което още веднаж потвърждава убежденията, че славянския крал не е загинал в битката край Варна, неговото оцеляване и пътешествие като каещ се грешник и отшелник  са проследени чак до установяването му на остров Мадейра.

Пламен Чакъров

 

 Описаните  събития и факти, изложени в настоящата книга, не затварят вратата за бъдещи изследвания и дискусии от страна на, учени, историци  и други изследователи на сагата за крал Владислав Варненчик.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Владислав III Варненчик, крал на Полша,Унгария

Далмация, Хърватия,България,Русия,Украина,

Сърбия,Босна,Словения,Литва

 

 

Г л а в а  I

През далечната  1444  г. двадесет годишният Владислав , коронован за   крал на Полша и  Унгария още на десет годишна възраст, се готвил за решителна битка .Сключил  споразумение  с турците при  Яломница със самият султан Мурад II , който разрушил емирството Карамански , превзел Сърбия и голяма част  от Гърция. Мирният договор бил  подписан в Сегед за срок от 10 години. Това  може да се разглежда като тактическо решение на проблемите в двете им страни. В Полша продължавали междуособиците сред властващите ,  а в Унгария, Елизавет, вдовица на покойния крал Албрехт II, все по-гласно настоявала че законен крал трябвало да бъде  синът и  Ladislaus Posthumus .

Снимки на Jordan Michow

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics