Иван Момчев
  • Мъжки пол
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне

Приятели на Иван Момчев

  • Федор Сабий, Молдова
  • Нина Топалова-Димова, Молдова
 

Страница на Иван Момчев

РЕЛИГИОЗНИ ДОКТРИНИ
В БЪЛГАРСКИЯ ДУХ


Това са три по-скоро резюмиращи откъса от една бъдеща моя книга, във втората част на която ще стане дума за Богомилство и за Дъновизъм – върху които работя. Тези две, а те са общо пет - заедно с Небесната вяра, Зороастризъм и Орфеизъм -са религиозните и духовни доктрини, които според мен се родеят и изграждат хилядолетния български дух.
Защото ние отдавна сме в света и българският дух блести.
Да го преоткрием и очистим!
Твърде добре ни познават от античния и средновековен свят!
Още древните китайци са имали вземане-даване с нашите предци. Те и досега си служат с един стар йероглиф. Йероглифът ,,ба̀о” – на китайски значи ,,барс” и стои на гърдите на воините. С ,,ба̀о” китайците изобразяват още ,,шаманизма”, т.е. духовност, връзка с висшите сили (носители на знанието). Той означава и ,,барсове-конници /юначни воини на кон/". Със същия йероглиф в съвременния китайски се обозначават българите.
А ние някак подминаваме същността на вписаните в златните страници български приноси. Изпускаме нишката и се кланяме на чужди богове.
Там, откъдето през хилядолетията са преминали българите, са оставяли, както градища и култура, които могат да се видят и пипнат, така и висши духовни енергии – техните проекции дишат определящо и мощно в т. нар. цивилизован свят и днес.
Ние оцеляваме и съществуваме в Европа.
В миналото. В настоящето. И в бъдещето.
На света и на Вселената.
Ние – българите.

Когато някой иска да ти отнеме силата,
трябва да имаш извор на живи води...

В многовековните български духовни селения съществуват органика и знаци за явления, предхождащи и основополагащи т. нар. велики цивилизации.
Предлагам малки откъси от бъдеща книга, кратък обзор на някои религиозни пътища, които очертават българската духовна традиция от Изтока към Запада (където през вековете са минавали българите) и на някои техни проекции, дошли до наши дни, благодарение на озарените умове на столетията.
Ще избягвам натрапчивите квалификации и ще се стремя към коректност на фактите, съжденията и източниците. А също и към спазването на известна хронология, доколкото тази деликатна, сложна и до безкрайност тълкувана материя позволява. Защото, както казва Успенски:
,, ...хората разполагат с четири пътя, водещи към Неизвестното, четири форми за разбирането на света: религия, философия, наука и изкуство. Те обаче много отдавна са се разделили една от друга. А самият факт на това разделение показва тяхната отдалеченост от първоначалния източник...”
Убеден съм, че повече от всякога е наложително да преосмислим основанията на своите нравствени и национални ценности. И най-сетне да се пробудим за мисия. Защото всеки народ е божи народ и има мисия на тази земя. И както често се цитира Шигьоши Мацуяма:
“Българската средновековна култура е сред седемте цивилизации в историята на човечеството, играли отговорна роля с мисията си на свързващо звено между Изтока и Запада.”
http://www.portal-bg1.ning.com/profiles/blogs/bnebesnata-vyarabp
Блог на Иван Момчев

РЕЛИГИОЗНИ ДОКТРИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ДУХ * НЕБЕСНАТА ВЯРА * ВЕЛИКИЯТ ДУХ НА СЛЪНЦЕТО И ,,ОСЕВАТА ЕПОХА * ЗЕМЯ НА МУЗИТЕ НЕБЕСНАТА ВЯРА Този разказ няма амбицията да е религиозен, нито научен труд. Той…

РЕЛИГИОЗНИ ДОКТРИНИ В БЪЛГАРСКИЯ ДУХ* НЕБЕСНАТА ВЯРА

* ВЕЛИКИЯТ ДУХ НА СЛЪНЦЕТО И ,,ОСЕВАТА ЕПОХА

* ЗЕМЯ НА МУЗИТЕ
НЕБЕСНАТА ВЯРА

Този разказ няма амбицията да е религиозен, нито научен труд. Той е почерпан от паметниците на древността и ,,паметта на поколенията”, както и от трудовете на някои интерпретатори отсам и оттатък Черното море. Целта му е да доведе до най-широк кръг от български читатели… Продължи

Публикувано на Декември 24, 2009 в 3:00pm

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 5:27pm в Ноември 29, 2009, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...
Иван Момчев е режисьор, писател – член наблюдател на Българската академия на науките и изкуствата. Автор на документални филми, сценарии за игрални филми, на много развлекателни постановки и на романа ,,Борис». Работил е в Министерството на културата в Главна дирекция ,,Музика». Активен член бе на Инициативния и Организационния комитети за свикването на Първия велик събор на българите по света, проведен на 1- 3 ноември 2008 г. във Варна, избран бе за главен секретар на Световния парламент на българите.
 
 
 
Web Analytics