Георги Георгиев
  • Ванкувар
  • Канада
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Георги Георгиев - изобретател на бързи велосипеди

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Канада

130.320 км в час - световният рекорд на велосипеда "Варна"

.

.

Най-бързият велосипед в света носи името "Варна"? Негов създател е Георги Георгиев. Той е роден и израснал във Варна, където от малък е усетил поглъщащо, нетърпящо възражение влечение към изкуството, скулптурата и промяната на формите.

 Георги Георгиев живее на малък, изолиран остров в Британска Колумбия с изглед към големия, безкраен запад на Тихия океан и не разполага с нищо повече от малка работилница в гаража си и двете си златни ръце. 

Преди да съм ви разказал за него, искам да изразя собствено мнение: според мен, на базата на стандартните дефиниции и разбирания, които съм формирал в себе си през годините, Георги Георгиев е гений. Това е крайна дума, за която самият той сигурно ще ми се разсърди, но аз не бих си позволил да я употребя, ако не вярвах с абсолютна категоричност в нейната уместност.

Георги не е физик, няма математически познания за геометрията на формите, не се интересува от формули и цифри и не е запознат с коефициентите на триене или съпротивление на въздуха, но това не му пречи да е създател на идеални аеродинамични форми и най-бързия велосипед в света.

„Просто следвам интуицията си” – каза ми Георги – „Моите форми не идват от учебниците и компютрите. Нещо невидимо, нещо дълбоко вътрешно ми подсказва какво трябва да направя”. Всяка заварка, всяка сглобка и елемент са направени от Георги в собствения му гараж-работилница. Българинът отказва корпоративно спонсорство по философски причини и се самофинансира – при това с огромно усилие... И още 

.

Георги Георгиев и пилотът Сам Уитингъм

.

Към 130.360 км в час - световният рекорд на велосипеда "Варна"

Към Световната история на велосипеда

Към история но първия български велосипед 

Към Кинозалата на изобретателя Георги Георгиев 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

Профилът на Георги Георгиев

подготви Николай Увалиев в знак на уважение към човека и делата на този истински българин, верен на България и на роден град.

Снимки на Георги Георгиев

Блог на Георги Георгиев

История на първия български велосипед

Първият велосипед в България

Конструиран и изработен в годините 1880-1882 в Нова Загора от местния уста Гено Арабаджията. На снимката Уста Гено с 3-годишния си внук Евгений…

Продължи

Публикувано на Септември 24, 2014 в 9:19pm

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 11:33am в Ноември 6, 2014, FRANK KWABENA казва...


Good Day,

How is everything with you, I picked interest on you after going through your short profile and deemed it necessary to write you immediately. I have something very vital to disclose to you, but I found it difficult to express myself here, since it's a public site.Could you please get back to me on:( mr.frankkwabena@yahoo.com.hk ) for the full details.

Have a nice day

Thanks God bless.

Mr Frank

 
 
 
Web Analytics