Дядо Добри ангел- благодетел
  • Село Байлово
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Дядо Добри ангел- благодетел

Профилна информация

От кой град и държава е членът
с.Байлово България

Дядо Добри ни завеща пътя към храма на благородството

In momiriam

На 99 години почина Дядо Добри Добрев - родолюбецът, известен дарител за реставриране на християнските храмове из цяла България, наричан още Светецът от Байлово”. Той бе наричан светец, аскет, отшелник, безсребреник, ангел, божий странник, пътник от миналото, просяк…

Малко са българите, които не са чували за дядо Добри, много са онези, които нямат и най-малка представа за истинската святост на делото му.

Той всеотдайно даваше на околните единственото си богатство – доброта, човещина. И на тази преклонна възраст можеше да бъде забелязан от време на време из столичните улици в търсене на щедри хора за изпълнение на богуогодна кауза.
Дядо Добри от десетилетия събираше пари за възстановяване на храмове из цяла България. Не се страхуваше от студа и от лошо време, не се безпокоеше, че ще остане гладен, не се сърдеше на безучастните към делото му люде. Старецът излъчваше благост и кроткост. Готов бе с усмивка да целуне детска ръчичка, пуснала пара в касичката му, да поговори за Бога с всеки минувач, да благодари за подаянието.
Дядо Добри обаче не бе просяк. Той не разчиташе непознати да спасят плътта му, а искше той да спаси душите им. Не може да бъде наречен просяк човек като него, който е забравил нуждите си и събира пари за възвишена мисия, далечна от материалните облаги.

Да дариш за храм означава да дариш за поколенията, за вярата в по-благочестивото бъдеще, за изграждането на човеколюбиви българи. Това разчиташе, че прави дядо Добри без да търси благодарност и признание.

Той уважаваше хората и не таише нищо лошо в себе си. Виждаше, че светът около него е егоистичен, но не се тюхкаше безмислено, а оставяше следа и даваше пример с даренията си. Затова и много хора се прекланят пред него... И още

.

.

Към In momiriam 

Към Житието на Дядо Добри

Към Мисията на Дядо Добри

Към Кинозалата с филми, посветени на Дядо Добри 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

Страницата на Дядо Добри подготви Николай Увалиев в знак на приклонение към неговите свети, всеотдайни дела.

Снимки на Дядо Добри ангел- благодетел

Видео файлове на Дядо Добри ангел- благодетел

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 6:36am в Декември 12, 2013, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

.

Почти няма българин, който да не е чувал за Добре Добрев, наричан още Светеца от Байлово. За живота на дядо Добри (всъщност е записан при кръщението си с шопската форма на името - Добре, б. р.) не e известно много, защото старецът не желае известност и не иска да разгласява подробности от битието си. Той просто иска да го знаят като добряка, който събира пари и ги дарява за български черкви и манастири. Не смята, че личният му живот е по-важен от обществените му дела.

Макар че  този велик българин напусна Божия свят,  историята за него не приключва, тя продължава в сегашно, ще се носи и във висинето на бъдещето. Защото  споменът за него и за богоугодните му дела се предават от човек на човек и стават легенда.

Почивай в мир, служителю Божи!

 
 
 
Web Analytics