Римските терми
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Римските терми - Варна

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

 Най-големите Римски терми на Балканите

.

.

Намиращите се в югоизточната част на съвременния град Варна Римски терми /бани/ са най-голямата обществена антична сграда на Балканите. Сравнително добре запазените стени очертава внушителна постройка вдигната на повече от 7000 квадратни метра площ.

.

Руините са привличали вниманието на историци и археолози много преди да започнат археологическите разкопки. Още в 1906 г. австрийският учен Е. Калинка определя останките като антична постройка. Огромна заслуга за събуждане на научния интерес към тази старина и за запазването й имат братята Шкорпил - пионери на археологическата наука в България и основатели на Варненския музей. Те смятат, че останките са от ранновизантийска сграда. Карел Шкорпил е инициатор и на първите укрепителни работи по най-високо издигащия се над терена фрагмент от стена, наречен от варненци „Римската кула" - име, с което руините бяха известни преди цялостното разкриване на старината .

Наблюденията и изследванията на споменатите учени са били затруднени от насипа, образувал се върху термите след тяхното разрушаване. Мястото бе напълно застроено с жилищни сгради. Разкопките, които Археологическият музей във Варна проведе от 1959 до 1971 г. под ръководството на М. Мирчев, откриха основната част на сградата. Под съществуващите днес околни улици остават част от помещенията, както и най-южната артерия от западната подземна галерия.

Древният град Одесос, днешна Варна,  е  основан около 570 г. пр. Хр. от заселници от йонийския град-държава Милет. Освен елини тук са живели траки, малоазийци, римляни и заселници от много други етноси... И още
.

.

Към Най-големите римски терми на Балканите

Към Виртуален музей "Римски терми"

Термите на древния Одесос  

Към Кинозалата на Римските терми

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страницата на Римските терми

позготви Николай Увалиев в стремеж обекти от богатото българско културно-историческо наследство да бъде известно на българите у нас и по света.

.

Снимки на Римските терми

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!

Блог на Римските терми

Виртуален музей "Римски терми"

Експониране на археологически обект "Римски терми"

Проектът ще се осъществи чрез виртуална, насложена и смесена реалност

по покана на Община Варна. Критерий ще бъде „Европейско измерение". Вносител на предложението е д-р арх.Надя Стаматова...…

Продължи

Публикувано на Февруари 4, 2015 в 7:00pm

 
 
 
Web Analytics