Черньо Щерионов Чернев
  • Поморие
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки (24)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове

Приятели на Черньо Щерионов Чернев

  • Николай Увалиев,журн.-изследовал
 

Страница на Черньо Щерионов Чернев

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Поморие, България

Снимки на Черньо Щерионов Чернев

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 8:34pm в Декември 17, 2015, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

РЕЦЕНЗИЯ

от проф. Аристотел Ласкаридис – Лондон

             Прошката е християнски жест на помирение и покаяние

       Да се върнеш в историята с малко ирония, е един перфектен начин да стопиш ледовете на недоверието, създадено от етническите напрежения през лятото на 1906 година в България. След сто години самота по този въпрос е постижение и предизвикателство да се обърне страницата на скритите факти от тези събития. Да се поиска прошка и покаяние с  разбирането, че връщане назад няма и не може да има. Остават поуките, спомените  и анализите поставени образно казано върху съвременната проекция на междудържавните отношения между Гърция и България. Които в момента се радват на срещнато разбиране по между си, като страни – членки на Европейския съюз и НАТО.

Много внимателно следя през последните години публикациите в България и Европа за книгите на автора г-н Черньо Чернев и то благодарение на гръцките ни репортери акредитирани в София. Едва ли някой може и си помисли, че точно автора е роден в Поморие, чието старо име до 1934 година е Анхиало. Приемам знака на съдбата с фактите , че за него зная лично  от времето на Мелина Меркурий, като министър на културата в правителството на г-н Константин Мицотакис. И за нашата първа  среща в Ираклион на остров Крит в далечната 1982 година. По време на пребиваването на официална делегация от ГДР с тогавашния ръководител Ерих Хонекер при посещението им на археологическите разкопки на Минос, недалече от столицата. Всъщност дори и сега не знам, как автора се отзова на този остров точно при посещението на височайшия гост. Но останах впечатлен от разговора, който той тогава проведе с г-жа Мелина Меркурий на входа на археологическия музей в столицата на остров Крит – Ираклион. Още тогава неговите познания за антична Елада видимо впечатлиха нашия министър на културата и тя чрез него в качеството му на кореспондент на БНТ изпрати послание до държавното ръководство на Република България.

Общия знаменател на неговите книги е християнството, като религия обединяваща двете държави Гърция и България. Пресечната точка на отделните теми в различните му книги е достатъчно ясно формулирана. Да се нарисува картината от посещения в историческите обекти на двете страни, заедно с обширната информация по беседите на светите апостоли Павел и Андрей Първозвани. Които в своите пътувания в Тракия и българското черноморие още през I век, от н.е. създават първите църковни общини, покръствайки местното население от траки и гръцки заселници.

Анализирайки темите на отделните книги върху които акцентира автора, можем да забележим ясно и отчетливо неговата позиция. Всеобхватна и представена по един непринуден начин, тя увлича читателя с всяка една следваща страница. Приятелите на поклонническия туризъм ще  приемат неговите ясно и четливо описани мероприятия от културния живот на трите града в Гърция, създадени от анхиалци след тъжните събития от 1906 година.

Това е първия според мен български автор, който поставя на везните на историята поредица от факти за пожара в Анхиало, публикувани още тогава във вестниците на двете държави. Без да коментира написаното, което му прави чест, тази ретроспекция ще ангажира вниманието и на бъдещите поколения не само на читателите, но и на историци, учени и археолози.

Пожелавам сполука и надежда за нови творчески постижения на новоприетия член на Международната академия по българистика, иновация и култура г-н Черньо Чернев. Нашата покана за представяне на Вашето творчество в Лондон е актуална.

 
 
 
Web Analytics