Международен панаир на народните занаяти в АЕК „Етъра”

 

 


 

 

 

 

 

 

 

За пореден път архитектурно-етнографският музей „Етъра” се кани да привлече хиляди туристи с деветото издание на международния панаир на народните занаяти в дните от 3 до 6 септември 2011 година.


  Негови организатори са Министерството на културата, Община Габрово и музеят на открито „Етъра” със съдействието на Министерството на икономиката, енергетиката и туризма.

Новото този път е, че ще има детска работилница, където ще могат и възрастни да усвояват различни занаяти под вещите указания на част от майсторите. Засега те са се насочили да предават умения в изплитането на изделия от плъсти, изписване на Великденски яйца и други.

Панаирната програма ще започне още в петък, 2 септември, с традиционното майсторско състезание, което тази година е на тема „Гайтанджийство”. В рамките на четири дни шестима майстори от страната ще се надпреварват за голямата награда „Сребърна хлопка”. Техните умения ще бъдат оценявани от жури с председател Величка Георгиева, член на Управителния съвет на Задругата на майсторите на народните и художествени занаяти /ЗНМХЗ/. Победителят в него ще получи почетен диплом, парична награда и право на изложба - базар през месец септември 2012 г. в АЕК “Етъра”. Той ще бъде обявен на специално организираната „Вечер на майстора” в края на панаира.

И тази година интересът към панаира е в рамките на традиционното. Над осемдесет видни майстори от страната и чужбина предварително са заявили участие. Те ще покажат различни занаяти като грънчарство, ножарство, керамика, дървообработващи занаяти, тъкачество, българска бродерия, бакърджийство и редица други. Представители на Шотландия, Румъния, Мароко и Япония ще демонстрират традиционни за техните народи занаяти - дърворезбарство, тъкачество, изработване на плетива от растителни материали /царевична шума, листа от палма и лико/, плетене на вълнени изделия, емблематичното за японците изкуство - оригами, изписване на японска писменост, изработване на икони върху стъкло и други. Италианецът Кристияно Фонтана, който живее в Габрово ще приготви традиционни италиански сладкиши.

Дните на панаира ще бъдат съпътствани с демонстрацията и други народни занаяти като плетене на кошове, панери и кошници, плетене с царевична шума, пушене и печене на сливи, боядисване на вълнена прежда с естествени багрила.

Изложбата-базар на победителя в миналогодишното майсторско състезание „Плетене с царевична шума” Жулиета Георгиева от Пловдив, ще бъде открита на 3 септември 2011г. от 11.30 часа в голямата изложбена зала на музея.  

Богата фолклорна програма с песни от Тракия, Пирин и Родопите ще оглася дните на панаира. На 4 септември 2011 от 11, 30 часа, когато ще бъде официалното откриване, на сцената ще излязат световноизвестните „Бански старчета”, смолянските „100-те каба гайди”, мъжката певческа група „Голешовски фантове” и фолклорните ансамбли „Загоре”от Стара Загора и „Слънчев бряг” от град Несебър. Тази година участник от Шотландия ще изпълни традиционна шотландска музика.

 На 2 и 3 септември ще се проведе седмата международна научна конференция „Народните занаяти- минало, настояще, бъдеще”. Научни съобщения в нея ще направят над четиридесет специалисти от България и чужбина. От трибуната на конференцията ще бъде представен последният, VI том на сборника „Народните занаяти - минало, настояще, бъдеще” с публикувани в него доклади от научната конференция през 2010 година.

 

На снимката: Първото участие на Мароко в международния панаир на народните занаяти през 2008 година.


Мариана Мандичева

1 септември 2011 г., Габрово

 

 

 

 

 

Web Analytics