Музика

Михаил Белчев - Изпяти песни - Хайдушка, по стихове на Вапцаров

 

Михаил Белчев - Изпяти песни - "Сиротна песен" по стихове на Дебелянов

-----------------------------------------------

СИЛВИ ВАРТАН: ВСИЧКО В МЕН Е БЪЛГАРСКО

  Силви Вартан бе удостоена с почетния медал „Иван Вазов” от Държавната агенция за българите в чужбина. „Никога не съм спирала да се чувствам българка”, сподели певицата по време на поредното си идване в България. Дарения за болница и дома за деца с увреждания, среща с министър-председателя Бойко Борисов и участие в честването на 75-та годишнина от основаването на родилния дом „Шейново”, посещение на детското отделение в „Пирогов” и концерт в зала 1 на НДК. Това дори не е цялата програма, която Силви Вартан се постара да изпълни за 5-те дни в София.

 

 

На пресконференция в х-л „Шератон” мегазвездата сподели, че идването в България винаги е нещо много вълнуващо за нея. Певицата разказа за дейността на асоциацията „Силви Вартан за България” и нейните приоритети в областта на педиатрия. Силви сподели, че Коледа е любимия й празник, защото тогава успява да събере цялото семейство на празнична трапеза, но съжалява, че дъщеря й Дарина вече не вярва в Дядо Коледа. Известната певица и дарителка остави специален автограф за всички свои сънародници у нас и в чужбина. „Всичко в мен е българско. Детството ми, чувствата ми, всичко, което харесвам днес, съм се научила да харесвам в България, аз съм такава, каквато съм, благодарение на преживяното и наученото в България", каза Вартан. След четири изключителни изяви на Силви Вартан в митичната френска зала „Олимпия” на 18,19 и 20 септември 2009 година, три нейни концерта са програмирани в афиша на същата зала за 4 и 6 март 2010 г. Концертът, който се е състоял на 19 септември, е заснет, за да излезе на DVD.

 

 

От доста време изпълнявам песни, проникнати от меланхолия. Във всичките ми спектакли винаги се случва в един момент да оставам на сцената сама с моя пианист. Спектаклите като правило предлагат много хореография и танци. Давам си сметка обаче, че сега държа да бъда по–интимна с публиката, да осъществя програми с повече дълбочина и внимание върху текста, споделя наскоро в свое интервю звездата. Родената в България Силви Вартан е сред първите поп и рок дами на френската музика. Многократно е канена за участия във френската и италианската телевизии, изпълнява джаз балади на френски език. Кариерата на Силви Вартан започва през 1961 г. През 1963 година прави концертно турне заедно с рок легендата на Франция Джони Холидей и участва във филма „От къде идваш Джони?”. Същата година, след официалното обявяване на годежа им, младата двойка заминава за САЩ, където записват албум, постигнал огромен успех във Франция.

 

 

С Джони Холидей се развеждат през 1980 г. По-късно през 80-те години Силви Вартан се запознава с бъдещия си съпруг кино и музикалния продуцент Тони Скоти. Преди няколко години двамата осиновяват едно българско момиченце Дарина. В средата на 90-те години Силви Вартан създава фондация, която осъществява разностранна благотворителна дейност в България. През 2004 година е удостоена от президента на Република България Георги Първанов с орден „Стара планина”.

 

Източник: aba.government.bg

 

 Web Analytics