Запорожие Барелеф на Кан Аспарух
  • Мъжки пол
  • Запорожие
  • Украйна
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошли, Запорожие Барелеф на Хан Аспарух!

Тържество по случай паметната плоча на хан Аспарух

На 12 декември 2010 г. българите от цяла Украйна (Одеса, Днепропетровск, Запорожие, Киев, Николаев, Мелитопол, АР Крим и др.), гости от България и Молдова се събраха на градския площад на Профсъюзите в Запорожие, където беше поставена мемориална плоча на Хан Аспарух на мястото на неговото погребение - бившото село Вознесеновка в Украйна.Инициатори и организатори на това велико и свято дело станаха главният редактор на Всеукраинския държавен вестник на българите в Украйна “Роден край” Дора Костова; председателят на организацията “Движение за историческа справедливост на българите” Иван Ангелов и президентът на Обществената Палата в Одеса Виталий Алайбов. Паметната мемориална плоча е изработена от украинския скулптор Алексей Башкатов.Организационният комитет се ангажира в перспектива този площад да се преименува на името на Хан Аспарух и да се постави негов достоен паметник. Тримата организатори вече обявиха събиране на средства за паметника. В тържеството по случай откриването мемориалната паметна плоча дойдоха много общественици, държавни служители, историци, политици и родолюбиви българи. Водещ бе Анатолий Стоев, който прояви максималната си искрена поддръжка на организаторите. В поздравителното си слово Станислав Ламарчук, зам.-председателя на Запорожката област, отбеляза, че в Запорожие са регистрирани повече от 70 национални дружества и всички те живеят дружно, за което свидетелстват успешно провежданите заедно празници. “Ние се гордеем и с това, че основателят на България е погребан на нашата земя. Убеден съм, че който помни своята история, той ще има успешно бъдеще…” — каза той.Виктор Хотский, зам.-председателя на Ордженикидския район в Запорожие припомни осемгодишното позорно за българите минало, свързано с еуфорията при установяването на паметника на Хан Аспарух в Запорожие и позорното му сваляне на следващото утро с ръцете на вандалите и досега разнася горчивината в обществото. Но все пак, здравият смисъл и настойчивостта на организаторите надделяха.

.

И още: http://www.portal-bg1.ning.com/page/trzhestvo-po-sluchaj-pametnata

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 8:29am в Февруари 6, 2011, Василка Развигорова, учителка казва...
Дълбока благодарност отправям към инициаторите на това родолюбиво дело - паметната плоча на Кан Аспарух - на Дора Костова, Иван Ангелов, Виталий Алайбов и на скулптора Алексей Башкатов.
Пожелавам ви успех в новата ви инициатива - издигане паметник на Кан Аспарух! Така за сетен път ще докажете, че българите не забравяме миналото си и духът ни е несломим.
 
 
 
Web Analytics