Виктор Седих-Атаман на казаците
  • Мъжки пол
  • Киев
  • Украйна
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Добре дошли, Виктор Седих! Атаман на казаците

Очакваме подобряване на живота

Интервю с писателя, армейски генерал и върховен атаман на казачеството, Виктора Фъодоровича Седих

Виктор Фьодорович Седих е известен
писател и обществен деятел на Украйна. Трудовата си дейност започва от 15 годишна възраст. След службата си в армията работи в Донбас в Металургичния завод. След това е отправен на комсомолска, партийна и стопанска работа.
От 1991 година работи в Киев последователно като началник на Главното управление на Госпредпринимателството на Украйна, главен консултант – инспектор в Администрацията на Президента на Украйна.

Той е доктор по философия, професор по право, автор на научни работи, художествени и исторически произведения.
От 2002 година е Върховен Атаман – Главнокомандуващ ВГО „Казашка Териториална Отбрана” и има звание армейски генерал на казачеството на Украйна.- Виктор Фъодорович! Президентските избори останаха в миналото, страстите малко по малко стихват, народът се определи кой да бъде глава в държавата. Как Вие оценявате резултатите от изборите?
- Така както и по-рано – аз дадох своя глас, щото след това да се лиша от гласа си. Както казват, слава Богу, че не всички кандидати победиха, а само един. Каквото и да се говори, но Украйна и нейния народ се отнасят към тези страни и народи, където винаги е управлявал княз, крал, цар, генерален секретар ЦК, Президент, и хората своето бъдеще винаги са свързвали с държавния глава. Днес нашите хора със завист гледат на Белорусия и Русия – върви им, - казват, - ето, добре ще е, ако и у нас е така, както е у тях!»
Днес на президентския трон се възкачи Виктор Янукович. Естествено, болшинството от народа се надява, че всичко ще се измени към по-добро. Друга част смятат, че всичко ще остане без изменение, - и бедност, и беззаконие, и корупция, престъпност...
Разбира се, победата на Януковича беше предрешена още до изборите. Здравомислещите хора гласуваха не толкова за Януковича, колкото против Юлия Тимошенко. Сами съдете: да бъдеш два пъти премиер и два пъти да развалиш икономиката, и то при съпровождането с високи цени и безработица.
В Украйна има една особеност – ако ти не си бил Премиер, то в президентското кресто ти няма какво да правиш. Но не просто да бъдеш, а трябва да проявиш себе си на премиерския пост. Красавицата Юлия Владимировна не само не се прояви, но всичко с трясък провали.

- Да, това е така, но къде да се дянат единадесет и половина милиона избиратели, които повярваха на Тимошенко?
- Рядко, но сред хората се появяват лидери с мощна енергетика, у които вниманието е концентрирано в една цел, у тях се появява способност към красноречие, риторика, да убеждават другите.
Като публицист, аз ходих на Майдана (става дума за централния площад в Киев „Майдан Незалежности”, където през ноември и декември на 2004 г се състоя така наречената „оранжева революция”) през 2004 година, наблюдавах „оранжевите” вождове. Пред народа излизаха много от тях, но целта достигна само Тимошенко. Запомних се нейните пламенни речи, призивите за щурм на Банковската улица (където се намира президентския дворец, бившата сграда на ЦК на УКП), Кабмина, т.е. призив към проливане на много кръв.
И Майдана ревеше от възторг, готов беше да се юрне на „весело дело”. Как тук да не си спомним фюрера, който само като излезе на трибуната веднага неговата енергетика обхващала милионната тълпа и милиони жени в истерика крещяли: „Искам дете от фюрера!”
Такива хора винаги търпят поражение, тъй като тяхнато енергетика е насочена не към съзидание, а към разрушение. Мисля, че за Украйна Тимошенко е фатална жена.

- Вие се надявате, че с идването на В.Янукович на власт нещо ще се измени?

- Разбира се, тъй като в Партията на Регионите са се обединили много крупни производственици и те са заинтересовани в стабилизацията на икономиката, производството, създаването на нови работни места. И, разбира се, става дума за експортна политика. А Тимошенко? Вие чули ли сте за някави планове, реформи, за мерки по поддържане на отечествените производители?
Милиони тона селскостопанска продукция се внасяше в Украйна, в това число: пилешко, говеждо, свинско месо. На хората не им се вярваше, че в Украйна се внася захар, сланина, картофи, чесън! Доколко можеш да ненавиждаш Украйна, че по такъв начин да се постъпва?!
Умишлено или от недомислие, но Тимошенко държеше курс на импорт, и така тя окончателно можеше да погуби отечествения производител.
Мисля, че с идването на В.Янукович много ще се измени, в това число и политиката в хуманитарната сфера – тука дълго трябва да се разгребва мръсотията. Ще се измени и външната политика в полза на Украйна.

- А как Вие възприехте поражението на Ющенко?
- Както у човека, така и в държавата, най-тежка преди всички е болестта, започваща от главата. Ние избрахме по време на третия тур през 2004 година глава на държавата, а се оказа, че тя е пълна с всичко, само не със здравомислене.
Поражение?! А какво, Ющенко е участвал в някаква борба, в сражение? Той не е способен на такова. Той нямаше врагове, но него го погубиха приятелите, а в това е виновен сам Ющенко. Истинският вожд подбира умни съратници, и даже по-умни от самия себе си, а той кого подбра?
Нали тези хора бяха принудени да бъдат невежи, или вземаха пример от него.
Той престъпно тревожеше миналото. Той даже не разбира, че направи много богопротивни дела и встъпи в противоречие с Висшия Разум. А това е тежък грях, който непременно ще се отрази както на него, така и на Украйна.

- А защо на Украйна?
- А затова, защото народът е взел на себе си отговорността да избере за глава на държавата грешника – фарисея.
За него не следваше даже и да споменем. Твърде много той беди донесе на народа, унизи го, оскърби го пред целия свят, доведе го до нищета, в Украйна разкол.

- От социологическите изследвания е известно, че руснаците поставиха Украйна на трето място по враждебно отношение към Русия, макар украинците, с изключение на националистите, в своето болшинство се отнасят доброжелателно към руснаците. Как Вие ще коментирате този факт?
- През всичките тези последни пет години от страна на първите лица на държавата се провеждаше антируска кампания. Колко пъти възбуждаха темата за Черноморския флот, тази прословута забрана на влизането в Украйна на много руснаци, този демарш на Ющенко наред със своя кум Саакашвили. Тези примери са множество!
Как да се обясни, че Русия започна да купува продукти на Запад, пренебрегвайки Украйна? А газопроводите, които се строят в обход на Украйна!? Но къде може да се срещне такова?! А суровият паспортен контрол? А тези термини: „Окупация”, „геноцид”? Кой може да издържи такава вражда, нагнетавана от Украйна!?

- Депутатът Коновалюк заяви по радиото, че Ющенко ще бъде съден за много престъпления. Какво Вие ще кажете по този въпрос?
- Такова решение ще бъде справедливо. Да вземем за пример такъв аргумент. Ако се изчислят материалните разходи на Украйна от скандала с Русия – тези загуби ще се изчисляват с десетки милиарди долари. А кой разсърди Украйна с Русия? Кой е виновен в това? – Ющенко!
Този пишман – президент връчи маса награди, а на кого, и за какво? А колко герои? И на кого? В деня на инагурацията на В.Янукович Европарламентът осъди Ющенко за присвояването на лакея на фашистите С.Бандера званието „Герой” и препоръча да се отмени този Указ.
Ако се отчете, че Ющенко присвои още и на Р.Шухевич званието „Герой”, а както е известно, на съвестта на този „герой” лежат стотици хиляди невинни жертви, то за това се подлага чиста криминална статия за пропаганда на нацизма. Нали този „Герой” е бил есесовец, командир на спецбатальона „Нахтигал” който унищожил през 1941 година цвета на лвовската интелегенция.
На мене ми се струва, че ако Ющенко беше останал още една година във властта, той би присвоил званието „Герой” и на Адолф Хитлер – забележителния борец против комунизма и славянството.
Аз вече не си спомням за тези факти, за които е говорил депутатът Коновалюк, но справедливостта трябва да възтържествува.


- Често можем да чуем от някои националисти, че Ющенко е „патриот” на Украйна?
- Лъжепатриотичността на такива като Ющенко е така ненадеждна, както и те самите.

- Истина ли е, че в навечерието на изборите Ющенко Ви е звънил и Ви е предлагал да бъдете редом с него?
- Това не е съвсем така. Той ме помоли да наградя с казашки орден правнука на Грушевски, който беше дошел от странство в Украйна.
Вторият звънец беше на втория ден. Помоли ме да бъде редом с него по време на годишнината на „голодомора”. И тука аз не се въздържах, за което ни най-малко не съжалявам. Всичко, което ми беше накипяло аз му го казах. Предложих му да вземе моята книга от библиотеката в Администрацията на Президента, където има изводи на тази тема. Братът на Виктор Ющенко – Петър Андреевич по този повод ми каза: „ние уважаваме Вашето мнение...” Любопитно, че по време на провеждането на това мероприятие по „голодомора” В.Ющенко фактически прорецитирал откъси от моята книга. Той говорил за това, че бил голям глад, от който пострадали украинци, руснаци и други народи, че гладът обхванал много райони на страната – и не само в Украйна.
Заради обективността ще кажа, че Ющенко не ме е молил да го поддържам на президентските избори.

- Вие бяхте на приема в чест на инагурацията на Президента на 25 февруари, Вие поздравихте с избирането на този пост Виктора Фъдоровича? Вие добре ли се познавате с него?
- В такива случаи дълги речи не се говорят! Аз му пожелах да стане Президент на целия украински народ.
Аз не мога да кажа, че с него се познавам отблизо, но зная, че той е добър човек, а в това аз някога лично се убедих. И още – той е човек на думата и делото. Съгласете се, че това е достатъчно, щото да се съди за качествата на ръководителя.

- За премиер-министър на Украйна е утвърден Никола Янович Азаров. Може ли да се каже, че той е украинският Месия. Ще съумее ли той да постави Украйна по пътя на развитието?
- Мисля, че ще съумее. Опит, твърдост, авторитет – това са качествата на Н.Азаров, които трябва да му донесат успех. При това той е прекрасен психолог. Преди изборите, а това беше в края на септември на 2009 година, Николай Янович ме покани на беседа, а след това се състоя среща с голяма група казашки атамани. Той веднага ни разположи към себе си, макар че много от тях до тогава не се бяха определили в симпатиите си.
Аз се срещах с Азаров и след това. Той е умен човек, не се кичи, говори кратко, ясно, и... откровено. Аз му повярвах и направих всичко, което можех, щото много казашки организации да участват в изборите на страната на В.Янукович.
Азаров може да стане бележит държавен деятел, ако може да предложи на народа ефективи реформи и да ги претвори в живота. Народът чака своите Рузвелти и Ерхарди.

- Отчитайки, че Вие бяхте ръководител на Централния казашки щаб по изборите за Янукович, кажете откровенно, Вие очаквахте ли такова активно участие на казаците в изборите на страната на Янукович? Как Вие успяхте да обедините такава маса хора, при това, както ни е известно, абсолютно безкористно?
- Да си призная, аз не очаквах такова организирано и масово участие на казаците на страната на Янукович. Ние анализираме собствената си работа и направихме съответните изводи. Какво ни помогна да постигнем тези успехи? Първо, в Украйна се получи благоприятна политическа обстановка, простите хора вече отдавна престанаха да вярват на Ющенко, вече не слушаха лъжите на Тимошенко.
Второ, ние веднага създадохме предизборен централен щаб. Подготовихме и изпратихме писма до всички полкови атамани с молба да анализират статистиката в икономиката и социалната сфера при премиерството съответно на Янукович и Тимошенко, като подчертаят успехите на първия и провалите на втората. Бяха дадени указания да се поддържи Янукович. В милионен тираж беше издаден вестник „Казацкое братство”, където беше поместена подписаната от Янукович и атаманите Декларация-Универсал, а също така мое интервю. Този вестник в средата на казаците изигра изключителна роля при достигането на нашата цел.
Нашият щаб работеше денонощно. Сами съдете – в един часа, в два часа през нощта ми звъниха атаманите и предаваха неотложна информация. Ние пътувахме до областите и районите, особено там, където се наблюдавани пасивност на казаците, агитирахме избирателите. От нашия щаб отиваше постоянна оперативна информация до Централния щаб на Регионите и лично до неговия ръководител Никола Азаров.

- Противниците на Янукович говорят, че казачеството му дало трите победни процента, а Вие как смятате?
- Мисля че те са близко до истината. Никой така точно не знае успехите и загубите на съперника както тези, които са организирали и провели изборната кампания.

- Кажете, а защо Вие не участвахте в изборите на 2004 година? Сред казаците се говори, че Вие тогава сте се проявили като миротворец?
- На изборите през 2004 година аз и нашата обществена организация „Казашка териториална отбрана” участваха на страната на Регионалите, и ние бяхме единствени сред казаците.
В интерес на истината трябва да кажа, че аз се натъкнах на провокация. Веднъж към мене се приближи човек и ми казва, че Янукович ме моли да бъда негово доверено лице и да възглавя избирателния му щаб в Киев, но при едно условие: ако не спечелим, то с мене ще бъде лошо. Естествено, аз повече не говорих на тази тема. По това време зашумя Майдана и при кмета на Киев се създаде казашки щаб, в който аз влизах. Един ден там аз срещам отново този деец и чувам, че той призовава да се гласува за Ющенко. Тук, в щаба някои атамани започнаха да призовават да се формират полкове и да се даде бой на „белосините”, т.е. на Янукович. Аз резко се изказах против тази авантюра и призовах атаманите да бъдат миротворци, защото в противен случай ще бъде гражданска война. Горещите глави истинаха и в края на краищащата се съгласиха с моето предложение.

- Чувстваме, че Вие добре знаете тънкостите на предизборната кампания. Кажете, а какви пропуски, недостатъци Вие забелязахте в предизборния период у Регионалите?
- Анализ за работата на щабовете на Партията на Регионалите аз нямам и затова за пропуски в тяхната работа аз не мога да говоря. Но като пример мога да кажа, че Регионите не използваха някои противоречащи факти в биографията на Юлия Тимошенко, където тя се представя като върла украинка. А в биографичната книга на Д.Чобита „Макуха”, авторът розкопава родовите й корените и се оказава, че и по майчина и по бащина линия Тимошенко е армяно-еврейка, няма нищо общо с Украйна, и настоящата й девича фамилия е Григян – Капителман. Трябвало е да вземат тази истинска биография и да я разтиражират в милиони екземпляри. И тогава не е трябвало да харчат пари за изборите, с Юлия Владимировна Тимошенко за това, че мами народа си, би набрала класическите 5 процента!
Аз не разбирам, защо тя така се бои да пише в биографията си за своите предци? Това е грях пред Бога. А избирателите трябва да знаят кои са предците на бъдещия Президент, каква е неговата националност, каква е иеговата вяра. В противен случай те ще получат „котка в чувал”.
Казаците се държат скромно, надяват се на порядъчноста на новата команда. Но ако властта не изпълни всичко, което е записано в Декларацията, то гаранция за по-нататъшно поддържане на Регионалите от страна на казаците, няма.

- А какво ще бъде с тези, които бяха против кандидатурата на В.Янукович на поста Президент? Например, небезизвестния реестров казачок Шевченко, или обсипаните с награди от Ющенко атамани?
- Много ще зависи от това, кой в Администрацията на Президента ще координира работата с казачеството. Ако този човек ще бъде умен и далновиден патриот на Украйна, той ще обедини казачеството независимо от това, кой за кого е гласувал.
Ако това ще бъде неумен националист или руски шовинист, тогава пиши го всичко е пропаднало... Властта ще съществува сама по себе си и недълго, а казачеството е било, има го и ще го бъде!

- А какво бихте искали от Президента за казачеството днес?
- Ние изложихме нашите предложения в Декларацията, която подписа В.Янукович. Сега за казачеството са нужни срочни организационни реформи, нужен е закон. Да вземем опита на руснаците - Медведев подписа редица казашки Указа, и те само правят Русия по-силна, формират нейния елит. Украйна, която е родина на казачеството не може да игнорира тези обществени процеси.

- А Вие за себе си представяте ли си какви казашки реформи са нужни и тяхната същност?
- Разбира се.

- Не Ви ли се струва, че приемането на Закон за казачеството ще стане като хомот за волнолюбивото братство? Не търсите ли Вие сами стопанин в лицето на Президента, някакъв департамент, Съвет и прочее друга форма?
- Във Вашия въпрос има логика, тука не трябва да се прегъне палката, тъй като в противен случай можем да съжаляваме. Казаците са съгласни да бягат в табун, но не пад седлото. Много ще зависи от това, което ще съдържа Закона за казачеството.

- И последен въпрос. Вие уверени ли сте, че дуетът Янукович-Азаров ще може да изтегли Украйна от кризата?
- Да, аз съм уверен. Но при условие, че за стабилизация на икономиката ще бъде необходимо известно време. Вие сте узнали от СМИ, че „благодарение на грижите” на Юлия Владимировна Тимошенко хазната е празна, външните и вътрешните дългове – зад облаците. Разбира се, нужни са кредити, инвестиции, нужно е нещо да се жертва, щото да се получат необходимите финанси. Има такъв пример с Рузвелт. Той извикал при себе си богатите хора – олигархите и ги попитал: „Искате ли в бъдеще да имате печалба? Искаме! – в хор отговорили магнатите. – Тогава вложете пари в създаването на работни места”. И за една година САЩ излезли от Великата Депресця. У нас положението е малко по-добро. Трябва с Русия да се води умна политика. Такава каквато водят Лукашенко или Назарбаев, и тогава всичко ще бъде добре. Въобще, ще чакаме подобряване на живота.

- Благодирим Ви за съдържателната беседа и Ви пожелаваме по-нататъшни успехи в укрепване на казачеството в Украйна!

Беседата водиха:
Никола Ковал – професор
Парасковия Райлеску – член
на Международната федерация
на журналистите (Брюсел)
Венцеслав Видински – член
на Националния съюз на
журналистите в УкрайнаСтена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 10:33pm в Април 8, 2010, Алекс.Ламбов журналист и писател казва...
Знаете ли от кой език идват думите казак,есаул,атаман?
 
 
 
Web Analytics