Турхан Расиев известен сатирик
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
  • Блог публикации
  • Снимки (5)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на Турхан Расиев известен сатирик

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна България

ДЕЗИНФЕКЦИЯ НА ДУШАТА АЛА ТУРХАН РАСИЕВ

 

Той уважава различните гледни точки: "Погледнато формално - всичко е нормално. Погледнато нормално - всичко е формално."

Той може да напише ода за каквото си поиска, за целувката например: "На любовта с любов се отговаря. Една целувка две усти затваря!" Или да възпее културното хранене: "Хора, напук на бедността носете новите одежди! Ала не мляскайте с уста, когато храните надежди." Той може да пусне щура обява: "Имаме длъжност вакантна - за жена екстравагантна", или да си напише авторецензия: "Таралеж гали ли се? Сатирик хвали ли се?!"

Според него "летящите чинии са от семейни разправии", а социалните неволи могат да се опишат само с два стиха: "Лежи юнакът в сила мъжка! А народът пъшка ли, пъшка."

  И все пак кой е той?

Всичко това е сатирикът Турхан Расиев. Авторът на 8 книги с епиграми, афоризми, вицове и миниатюри, две от които на турски език. "Дезинфекция" е най-новата между тях, събрала над 350 избрани творби (някои непубликувани), писани през последните 30 години. Вероятно с мисълта, че "Смехът през сълзи е най-добрата дезинфекция на душата". А тя, душата, има нужда от пречистване. Какво ли не изстрадва, какво ли не омаскарява човек през живота си. А като сложим към обичайните т.нар. години на преход, работата става сериозна.

Хубавото на сатирика е, че може и смешното, и трагичното да превърне в усмивка. За сините и червените политици той си има свое обяснение: "Българска майка ги е раждала, но различно им е угаждала." Кога ще се оправим ли? "Може би ще имаме късмет, ако един ден бъде отнет на депутатите имунитета и на народа наивитета!"

Книгата, издадена в книгоиздателство "Зограф", е илюстрирана от Борис Димовски и е посветена на Радой Ралин - сатирика, който преди 23 години написа следния автограф на автора: "На най-добрия ми варненски приятел и ярък сатирик Турхан Расиев за дружба до смърт!"

В памет на майстора Турхан отговаря в свой стил: "Уважавайте епиграмата, вица и афоризма. Те разплакаха мамата на тоталитаризма."

 

Донка Христова

В-к Черно море

 

 

И още: Изтървани думи за и от Турхан Расиев : http://www.portal-bg1.ning.com/page/iztrvani-dumi-za-i-ot-turhan

Към книгите на Турхан Расиев - Сатирична зона и Българските фамилни имена от турски, арабски и персийски произход :http://www.portal-bg1.ning.com/page/satirichna-zona-i-sbornik-na

Епиграми голи - голенички, посветни на Тюлбеден : http://www.portal-bg1.ning.com/page/epigrami-goli-golenichki

Към международния творчески проект DG Енциклопедия на българите: http://www.portal-bg1.ning.com/page/dg

Снимки на Турхан Расиев известен сатирик

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics