Проф.Константин Щеревхидрогеолог
Сподели във Facebook MySpace

Приятели на Проф.Константин Щеревхидрогеолог

  • ирина иванова
 

Страница на проф. Константин Щерев - хидрогеолог

Профилна информация

От кой град и държава е членът
От България

Застрашена е житницата на България

“Добивът на шистов газ ще застраши житницата на България, особено за тази територия, няма по натоварена с рискове територия от тази”, коментира проф. Константин Щерев, който е експерт в областта на хидрогеологията.

Мнението на проф. Щерев по въпроса за шистовия газ продължава да бъде отрицателно, като той отново подчерта и представи реалните рискове, които биха настъпили в района на новопазарския блок при евентуално започване на желаните действия от страна на американската фирма „Шеврон”.

Според професора присъствалите на дискусията в София не са били достатъчно запознати и информирани с реалната хидрогеоложка обстановка в засегната част на България.

Ето какво още сподели пред news359 проф. Щерев:

- Продължавате ли да сте на категоричната позиция, че проучването и добива на шистов газ са опасни за околната среда и хората?

- Да, аз продължавам да застъпвам позицията си. Дори това, което чета напоследък в пресата смятам, че има отново някаква неточна информация, уеднаквява се търсеното, проучването и добива с търсене и проучване при нормалните находища на нефт и газ. Общото между тези технологии  е изключително малко.

- Еднакво опасна ли е технологията при проучване за наличие на шистов газ и тази при добив?

- Проучването за шистов газ непременно трябва да включва технологичен опит за извличане иначе не може да се докаже, че има или няма такъв газ. Самото проучване включва технологични опити, които са аналогични на тези, които стават при добива. Не може само да се пробие една дупка и да се получи резултат, да дойде приток на газ, такова нещо няма. Трябва да се въздейства със силни механични процеси, за да се получи приток и едва тогава да се докаже наличие или отсъствие на газ.

- Запознат ли сте с проведената дискусия в София на 11.11. 11 г. по въпроса за шистовия газ, където отношение по темата взеха двама министри? 

 - Да, имало е такава среща, но аз не съм бил поканен за това и не съм присъствал на дискусията. Според информацията, която имам на тази среща не е била засегната точно и конкретно ситуацията, която имаме с водоносната система, условията и т.н. Изказват се хора, които са далеч от реалната хидрогеоложка обстановка.

.

Кметският наместник на Овчарово Галя Томова показва мястото, само на 500 м от селския водоизточник, където вчера сутринта са правени проучванията за нефт и газ.... И още

.

Към Добивът на шистов газ ще застраши пшеницата на България

Към Добивът на шистовм газ е най-рисков водата на Североизточна Бъгария

Към Надпревара за шистов газ по света 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

Снимки на Проф.Константин Щеревхидрогеолог

Блог на Проф.Константин Щеревхидрогеолог

НАДПРЕВАРА ЗА ШИСТОВ ГАЗ ПО СВЕТА

МНЕНИЕ НА ВАСКО НАЧЕВ, СОНДАЖЕН ИНЖЕНЕР, РАБОТЕЩ НА НЕФТЕНИ КОМПАНИИ В ИНДОНЕЗИЯ

На състоялия се Световен газов…

Продължи

Публикувано на Февруари 1, 2013 в 8:00am

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics