Акад. Недялко Йорданов - писател
  • Мъжки пол
  • София
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страница на Акад. Недялко Йорданов - писател

Чукна 70-те с четири тома събрани съчинения

Недялко Йорданов навърши 70 години. По този повод излезе на книжния пазар на негова юбилейна стихосбирка "70 стихотворения". За дългия си творчески път под перото му са излезли над 6000 стиха. Затова съпругата му, Ивана Джеджева, много трудно е успяла да избере от тях 70, които да бъдат включени в поетичната книга.

Недялко Йорданов отбеляза юбилея си пред публика на в зала 1 на НДК с концерт - рецитал.

Той посрещна 70-тата си годишнина с четиритомни събрани съчинения, за които казва "за да знае внучката ми какво е преживял дядо й". Книгите съдържат както цялата му поезия и драматургия, дрататургично и лирическо творчество, мемоарна и публицистична проза.
Много от стиховете му са превърнати в песни, които се пеят вече десетилетия. Такива са "Остаряваме бавно", "Младостта си отива" , "Не остарявай любов", "Момчето, което говори с морето" и много други.
Като драматург и режисьор също бележи забележителни успехи в жанра на така наречената лирическа драма. Пиесите му печелят успехи не само на българските, но и на световните театрални сцени.
Пред бургаски медии споделя, че иска да постави своята пиеса "Убийството на Гонзаго", която се играе в много държави, но в България има една-единствена постановка в Бургаския театър през 1989 година.
Разностранен е талантът на Недялко Йорданов: поет, драматург, музикант и театрал. Писал е театрална музика, мюзикъли, сатира, детски книги, телевизионни и киносценарии, радиопиеси и други.

!А ето какво отговаря поетът в личния си сайт на многобройните поздравления на читатели http//www.www.nedialko.net/:
Благодаря на всички вас, които ме поздравихте за моя тъжничък юбилей!
И нека запазим във времето тежко
малко нещо от Бога
и нещо човешко...


Екипът на LudiMladi.bg поздравява Недялко Йорданов - като му пожелава здраве и още дълги години житейско и творческо дълголетие!

Снимки на Акад. Недялко Йорданов - писател

Видео файлове на Акад. Недялко Йорданов - писател

Стена за коментари (2 коментара)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 10:06pm в Октомври 23, 2010, Василка Развигорова, учителка казва...
А, ето че тук в Общобългарския портал най-после успях да Ви срещна, мой любими поете!
В часовете по литература с моите ученици често обсъждахме вашите стихове, които на младите много допадат. Тогава правихме няколко опита да Ви поканим на среща, но , предполагам, по обективни причини се оказаха неизпълними.
Аз, сторонникът на книгата, сега оценявам въздействието, което дори човекът на възраст може да изпита, като попадне в интернет сайт на творец като Вас, където се съчетават няколко изкуства.
Приемете моите искрени пожелание за творческо дълголетие и много, много здраве!
На 8:03pm в Октомври 5, 2010, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...


БИОГРАФИЧНИ БЕЛЕЖКИ

Роден е на 18 януари 1940 г. Бургас. Завършва гимназия в Бургас 1957 г и Софийския университет, специалност българска филология през 1962 г. Една година е учител по литература в Малко Търново.
От 1963 година до сега работи единствено в театъра. До 1983 година е драматург на Бургаския драматичен театър "Адриана Будевска", а от 1983 до 1990 година е художествен ръководител на същия театър. От 1990 до 1999 г. е драматург и режисьор на театър "Възраждане" София.

Награден е с орден "Стара планина"- първа степен, театралната награда на името на Невена Коканова за цялостно творчество, има редица други литературни награди и отличия.
В началото на 2010 година бе избран за академик на Българската академия на науките и изкуствата.
"На 33 си казах: Много мина, малкото остава, остарях и тогава написах "Младостта си отива", "Остаряваме бавно". Онова, което е писано, както казват арабите, си е най-вярно. Когато станах на 50, си казах: Сега всичко свърши. Десет години по-късно, на 60, казах всичко започва, а сега на 70, имам един девиз - достигнеш ли върха, продължавай нагоре", напоследък прави своята равносметка поетът. Окуражително е онова, което талантливият мъдрец ни казва: "Нека да не смятаме, че животът е това, което казват медиите" - споделя той.

Прочетете още:
Към Две странички от един богат творчески живот:http://www.portal-bg1.ning.com/page/dve-stranichki-ot-edin-bogat
Към Заради нас продължи напред и нагоре http://www.portal-bg1.ning.com/page/zaradi-nas-prodlzhi-napred-i
Към История на една любов: http://www.portal-bg1.ning.com/page/istoriyata-na-edna-lyubov
 
 
 
Web Analytics