Уникалният Мурсалски чай
Сподели във Facebook MySpace
  • Блог публикации
  • Снимки (15)
  • Фотоалбуми
  • Видео файлове
 

Страница на уникалния Мурсалски чай

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Триград България

Мурсалски чай за кралица Елизабет ІІ

.

РОДОПЧАНИНЪТ ЛЮБЕН УШЕВ ПОДАРИ 150 САКСИИ МУРСАЛСКИ ЧАЙ НА БРИТАНСКОТО КРАЛСКО СЕМЕЙСТВО.

.

Чудотворната билка, която англичаните вече познават от предишни участия на Любен Ушев на техни градинарски форуми и изложби, бе гвоздей в българското участие на поредното изложение Hampton Court Palace Flower Show в Лондон. 

Фестивалът на Световната зелена организация, посветен на цветята и градините, се провежда в средата на юни в Лондон. Край Темза  землището на двореца „Хемптън корт” в продължение на пет дни се превръща в цветна градина на планетата и се посещава от стотици любители на цветята и билките от цял свят. На мурсалския чай, отгледан в Родопите от българина Любен Ушев, при специална церемония бе връчен сертификат с 5 звезди. С подобна награда  бяха удостоени 315 души от над сто страни-участнички, които се занимават с различни видове екологични дейности. А мурсалският чай бе удостоен и  наградите "Зелена  ябълка" и "Зелен герой на планетата” заради неговите лечебни свойства и издържливост на неблагоприятни природни условия.

.

 Част от Световното изложението за цветя и градини в двора на двореца „Хемптън корт”

Любен Ушев се счита за пионер в култивирането на вълшебното растение, чиито находища в естествена среда се намират в района на Триград. Местното население ползва чая единично и в комбинация с други билки от векове, в района бъбречните заболявания почти не са познати. Помага още при хипертония, снижава риска от инфаркт и инсулт, силен антиоксидант е, блокира развитието на ракови клетки. От чая може да се дава и на деца над една година.

Любен Ушев е пенсиониран миньор, който започва да отглежда чая при култивирани условия като продължение на традиция на дедите си. Постепенно плантацията му се разраства, той полага грижи и за популяризирането на билката в цялата страна и зад граница. Ентусиастът вече има множество задгранични призове и титли, свързани с опазването на уникалната екосистема.

.

Растението е най-разпространено в местността Мурсалица над родопското село Мугла, което е в близост с границата с Гърция. Там местните хора вместо добър ден ще ви сипят един чай, защото пазят старото поверие, че това е най-добрият начин да ви пожелаят живот и здраве. Тук за лечебната му сила преданията вървят от векове. Открай време разболее ли се някой, няма значение от каква болест, използва се този чай. В Смолянско упорито се мълви, че те са наследници на стар и при това богоизбран свят. За тях чест от този свят е и мурсалският чай - билка за всяка болка, както те твърдят.

.

 Просторната ливада с мурсалски чай на Любен Ушев... И още 

.

Билка за всяка болка 

Високи европейски отличия за мурсалски чай 

Родното място на мурсалския чай 

Чудото мурсалски чай

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите

Снимки на Уникалният Мурсалски чай

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics