Момчил Молнар - студент в САШ
Сподели във Facebook MySpace
 

Добре дошли, Момчил Молнар - студент в САЩ - носител на много международни награди

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Масачусет САЩ

Галактичната звезда на семейство Молнар

.

Момчил Молнар е ученик в Математическа гимназия „Баба Тонка” . От четири-пет години той радва България с международни научни награди.

Ето накратко географията на спечелените от него медали: Украйна (златен), Италия (златен), Китай (златен), Банкок  (по астрономия и астрофизика – златен),  Русия, Хърватска, Франция та чак до… Иран. А Момчил е най-обикновено момче от Русе.  

.

Вилиана Молнар - майка  на Момчил, също е завършила Математическата гимназия „Баба Тонка”, а после и Русенския университет „Ангел Кънчев”. Вече двайсет години преподава   „Информатика”  и  „Информационни технологии”. Винаги съм била - признава тя - от онези най-обикновени момичета  в  сини ученически престилки, дето все  си знаят урока.

.

Емил Молнар - бащата, от когото идва и унгарската жилка, е ветеринарен лекар. Макар също  да е възпитаник на Математическата, точните науки са малко встрани от интересите му за разлика от  езиците. 

.

Двамата дядовци и баба му по бащина линия – все инженери – са  на „ти” с точните науки - математика, физика, механика. Ето я маята на младия талант.

.

Росен, другият син в семейството, е единайсетокласник също в Математическата гимназия.

Със синовете ни сме най-вече приятели, разказва майката Вилиана Молнар. Взаимното доверие дава резултати.  Понякога не минава и без наставления и повишен тон, но само за да се  доуточнят целите и задачите.   

.

Днес физиката не е много популярна сред младите. А болшинството бърка астрономията  с астро-„логията” на… оракули-търгаши, продължава Вилиана. Семейството не е насочвало Момчил специално към астрономията. Просто това се оказва науката, която най-приляга на вродената му любознателност. Веднъж ми донесе фотоапарата  на баба си в насипно състояние, в една чиния. След час го сглоби и дори направи снимки.  При  традиционните ни разходки в крайдунавския парк  ловеше  гущерчета, за да им брои зъбите. Понякога направо ни объркваше с любопитството си да узнае всичко. Затова редовно  купувахме забавни книжки с картинки за динозаври, планети, рицари и кораби

.

Свиквахме с  изненадите му,казва Вилиана.

Идва ред и на интереса към въздухоплаването. Момчил се записва в кръжок по авиомоделизъм. Най-неочаквано обаче се оказва желанието му да се подготви за първото си участие в олимпиада по астрономия.

Колегите, които работят с Момчил са невероятни. Учудваме се на тяхното търпение и постоянство, на умението им да открият бъдещия шампион и да го убедят да се докаже, коментира майката на Момчил. Тя високо оценява програмите по проекта „УСПЕХ”, именно, защото дават шанс на всяко талантливо дете... И още

.

Към Чуй своя вътрешен глас и го следвай безкрай 

Към Промяна в отношението към науката ще върне българите от чужбина

Към Международен творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страницата на Момчил Молнар подготви Николай Увалиев в знак на уважение към този представител на най-младото поколение български учени.

Снимки на Момчил Молнар - студент в САШ

Видео файлове на Момчил Молнар - студент в САШ

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics