Любовта е лудост-кинофест
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на "Любовта е лудост"- световен кинофестивал

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Варна

.

 Начало на кинофестивалната традиция у нас

.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
.
 Международен филмов фестивал
 „Любовта е лудост” 
   22 юни– 28 юни 2014 г.

     Началото на този днес толкова престижен форум на седмото изкуство - Международният филмов фестивал „Любовта е лудост”- беше поставено през 1993 г., в самата зора на демократичните промени в страната ни.

Главно постижение на фестивала е, че въпреки всички трудности по неговия път той неотстъпно е работил и продължава да работи за развитието на българската култура, като не позволи да заглъхне дългогодишната кинофестивална традиция на Варна и на България. 

Дълги години “Любовта е лудост” беше единственият международен кинофестивал, провеждащ се в България и доскоро - единствен такъв с конкурс за игрални филми. Можем с гордост да кажем, че той е доайенът на международните кинофестивали с български адрес. Ежегодно между 50 и 60 игрални филмови заглавия влизат в неговата програма, която съдържа международен конкурс /12 филма, произведени през последните две години/, панорами на филми, отличени на най- престижните кинофестивали в света, най-горещите предстоящи хитове, филми на отделни автори, школи, течения и национални кинематографии, ретроспективи на българското кино.

Днес „Любовта е лудост” е любимият фестивал на варненци и на кинотворците. Той е авторитетен филмов форум, който събира всяка година елита на българското кино. Той е и една от културните емблеми на страната ни в европейски и международен план.

Над 200 души са гостите на фестивала, включващи елита на българското кино и изтъкнати чужди творци, кинокритици и киножурналисти. Традиционно на фестивала се акредитират над 50 водещи български медии... И още  

.

Участниците и гостите бяха посрещнати на червената пътека преди официалното откриване от домакините на престижната културна проява Тошко Гяуров- управител на Фестивалния и конгресен център и проф. Александър Грозев- съставител на фестивалната програма.

.

Към Начало на международната кинофестивална традиция у нас

Към Световно утвърден фестивал 

Взаимната любов между френския град Монс и Варна 

Към МФФ "Любовта е лудост" - носители на "Златната Афродита"

Към Награди на "Любовта е лудост" 2013 

Към ХХІ издание на МФФ "Любовта е лудост" надмина очакванията 

Към Кинозалата на МФФ "Любовта е лудост" 

Към Международния творчески проект Енциклопедия на българите 

.

Страницата на МФФ "Любовта е лудост" подготви Николай Увалиев като част от Виртуален музей  "Култура Варна - минало, настояще и бъдеще" и е принос към кандидатурата на Варна за културна столица на Европа.

При подготовката на уеб страниците е ползвана информация от офиалния сайт на конкурса и от Интернет.

.

Снимки на Любовта е лудост-кинофест

Блог на Любовта е лудост-кинофест

Начало на кинофестивалната традиция у нас

Заглавие

Публикувано на Декември 16, 2014 в 8:33pm

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics