Global creative studio Kristo,bg
Сподели във Facebook Споделяне
 

Страници на Глабално творческо студио Кристо, БГ

Профилна информация

От кой град и държава е членът
Ню Йорк САЩ

Вечен знак в световното изкуство

Българският художник Христо Явашев - известен в цял свят като Кристо, е един от най-големите авангардисти на нашето време и от много години е с ранг на световна величина. Той е създател и въвежда опаковането на различни обекти като художествен похват.
По бащина линия Христо Явашев произлиза от стар разградски род. Дядо му е академик Анани Явашев, известен ботаник и археолог, открил руините на древния римски град Абритос.
Бащата на Христо - Владимир Явашев е  инженер, роден във Варна, но се установява в Габрово. Тук той прави фабрика за производство  на химикали за текстилната и кожарска индустрия. Майка му Цвета Димитрова е родом от Солун и е дъщер на богат македонски търговец. Още като дете семейството й се преселва в София.
 
От 1953 година Христо следва в Художествената академия в София. През 1957 година отива в Австрия с цел да продължи образованието си. Но правителството отказва да удължи визата му и той остава във Виена. От тогава е лишен от българско гражданство.
 
В чужбина житейският път на Христо Явашев се преплита с живота на французойката Жан-Клод,  с която са родени в един и същи ден - 13 юни 1935 г., Христо-в Габрово, Жан-Клод   в Казабланка. От 1958 година двамата  са неразделни до смъртта й. Любовта им, освен чрез сина им Кирил, се материализира в десетки арт проекти, които вече са част от световната история на модерното изкуство.  Всичко,  което заедно творят, е подписано с общото име Кристо и Жан Клод.
 
Първия си проект Кристо реализира в Париж. Той задръства една улица с празни варели на Shell. В този наглед скромен проект аз съзирам неговата изключително проницателна и изстрадана философска идея, чрез която той изразява желязната завеса между народите, която завеса лесно се издига, грозна е като факт и при добро желание лесно може да разруши!
.
Опакованият  Райхстаг в Берлин - един от уникалните проекти на художника-авангардист, българинът Христо Явашев и съпругата му Жан-Клод
 
 
 
Страниците на световно известния български художник Христо Явашев - Кристо подготви Николай Увалиев в знак на дълбоко уважение

Снимки на Global creative studio Kristo,bg

Стена за коментари (1 коментар)

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

На 8:34am в Февруари 17, 2012, Николай Увалиев,журн.-изследовал казва...

 DG  сайт - очерк за Христо Явашев e в процес на реализация.

Видео файлове на Global creative studio Kristo,bg

 
 
 
Web Analytics