Чигот - младежко сдружение
  • Варна
  • България
Сподели във Facebook Споделяне
 

Добре дошли, Чигот - младежко сдружениe

Чигот исторически възстановки


Чигот” е сдружение с нестопанска цел, чието име произлиза от старобългарската дума за мечоносец, елитен воин.

.

Групата e сформирана през 2004 година и се занимава с възстановки на облекло, бит и въоръжение от периода на Второ Българско царство (12 – 15в.) и периода на похода на Владислав Варненчик (1443-44), с историческа фехтовка, възстановки, лекции, лагери и изнасяне на средновековни представления и шествия.

 .

.

Основните цели на дружеството са изучаване, пресъздаване и запазване на българската средновековна история, бит, култура и изкуство и популяризирането им пред широка аудитория, както в страната, така и в чужбина. Другите ни цели включват подпомагане на всички, интересуващи се от българската история, сътрудничество с музеи, осъществяване на изследователска и експериментална дейност.

.
Нашите дейности към момента са:
- събиране архив със снимки и информация за музейни експонати, археологически находки, стенописи, миниатюри и исторически извори, за което от голяма помощ ни оказват както различни български музеи, така и приятели и сродни организации в страната и чужбина.
- исторически реконструкции - изработване на реплики и възстановки по археологически находки, по методи максимално близки до едновремешните, както и с максимално сходна визия. Всеки предмет се изработва след внимателно проучване и анализиране на всички източници Едно от най-големите ни постижения са собственоръчно изградените пещи за каляване на мечове.
- исторически чествания – отбелязване на годишнини от важни исторически събития, чрез маркиране на етапите им и тяхното значение. Тъй като повечето ни данни са за военни събития, болшниството ни членове тренират историческа фехтовка по запазени средновековни трактати. По-голямата част от екипировката, която показваме при такива случаи, е изработена собственоръчно от членовете на групата.

.

.

- средновековни лагери, на които представяме бита на предците ни, доколкото е възможно - готвене по средновековни рецепти, спане в палатки, изработени по образци от периода , изпълнение на средновековни мелодии, занимания с занаяти и др.

-изнасяне на лекции, беседи и доклади пред публика с цел популяризиране на българската средновековна история.

.

.
Досега дружеството има участия и организация на десетки възстановки на исторически събития в цялата страна, участия в градски чествания, изнасяне на лекции, както и провеждане на детски средновековни лагери. Също така, „Чигот” има участия и в няколко документални филма за българската история, някои от които излъчени и зад граница.

.

.

Взехме участия при възстановката „Доблест и слава“, Шумен - 2004, 2006, 2007 (Битка за крепостта), при чествания на годишнината от битката при Варна - 2004 (рицарски боеве), 2007, 2008 (маркиране етапите от битката),
 Дни на фантастиката „Аквалония“, Варна - 2004, 2005 (представление), 2006 (лекция), 2007 (изложение занаяти)
 честване 800-годишнината на село Бов 2006 (рицарски турнир)
 Ден на музеите, Варна – 2008 (рицарски боеве), 2009 (изложение средновековни занаяти), възстановка „Върбишки проход“, Преслав 2008 (маркиране етапите от битката), Международна туристическа борса, Русе 2009 (изложение занаяти)
 средновековен лагер Червен 2009 (лагер, изложение занаяти), честване годишнината от битката при Клокотница 2009 (лагер, рицарски турнир)
 Античен фест Пловдив 2009 (гладиаторски боеве), Средновековен панаир Пловдив 2009 (лагер, изложение занаяти, рицарски турнир) и други.

 .

Към Международния творчески проект DG Енциклопедия на българите 

 

 

Снимки на Чигот - младежко сдружение

Видео файлове на Чигот - младежко сдружение

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics