МФ на Червенокръстките и здравни
  • ФИЛМИ - ВАРНА
  • България
Сподели във Facebook MySpace
 

Страница на Международния фестивал на Червенокръстките и здравни филми

Профилна информация

От кой град и държава е членът
България

Филми посветени на хуманизма, мира и приятелството

  След 23 години Международният фестивал  на червенокръстките и здравни филми се завърна в своето родно гнездо - Фестивалния и конгресен център - Варна

.

Медицинският университет във Варна и Българският червен кръст  възродиха един от най-престижните филмови фестивали от този род у нас и по света, провеждан преди 23 години в морската ни столица.

Зад смелото и амбициозно начинание застанаха председателят на БЧК Христо Григоров, ректорът на Медицинския университет, проф. д-р Красимир Иванов и председателят на областния комитет на БЧК - Варна Илия Раев. Петнадесетият по ред Международен фестивал на червенокръстките и здравни филми бе планиран за есента на 2014 година.

"Наред с основната задача, която и тогава, и сега си поставя фестивалът, а именно - да събере и покаже най-добрите филми, третиращи актуални хуманни и здравни теми, произвеждани от червенокръстките организации, ще бъдат включени и изцяло нови моменти, излизащи от рамките на филмовото изкуство - пътуващи изложби, театрални представления, концерти. С всичко това ние искаме да превърнем Варна в запазена територия на изкуството и здравето", споделя ректорът на Медицинския университет във Варна проф. д-р Красимир Иванов.

Международният фестивал на червенокръстките и здравни филми е основан през 1965 година. Сред неговите създатели са Централният комитет на БЧК, Лигата на дружествата на Червения кръст и Червения полумесец и Международният комитет на Червения кръст. Фестивалът има солидно международно признание в лицето на Международната федерация на сдружението на филмопроизводителите (ФИАФ) като специализиран състезателен фестивал. През 1989 г. е последното издание на фестивала във Варна. През 1991 г. се провежда за последен път в столицата, преди окончателно да замре.

" А това беше единственият фестивал на Балканите от категория А, каквато е категорията на фестивалите в Кан, Венеция, Берлин... И още

.

  Организаторите на Международния кино фестивал. От ляво на дясно:  Илко Раев - областен координатор на БЧК във Варна, акад. Христо Григоров -  председател на БЧК и проф. д-р Красимир Иванов -  ректор на Варненския Медицински университет.

.

Към  Филми посветени на хуманизъм, мир и дружба

Възобновено бе едно значимо Международно културно дело 

История на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми

Награди на 16-тия Международен фестивал на червенокръстките и здрави филми - 2015 г.

Всяко издание на Международния фестивал на червенокръстките и здравни филми - Варна е изключително престижна проява

Към Международния творчески проект Паметта на българите 

.

Страницата на сайта на Международен фестивал червенокръстките и здравни филми подготви Николай Увалиев, като част от летописа на първия фестивал наречен "Преглед на червеногръстки и здравни филми по света" през 1965 г., сега и в бъдеще.

.

Снимки на МФ на Червенокръстките и здравни

Стена за коментари

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

  • Още няма коментари!
 
 
 
Web Analytics