ГЕНЕРАЦИЯ ВОЕВ, ЕСЕ, ХЕМИ ВАРНАЛИС; VOEV'S GENERATIONS, ESSAY, HEMY VARNALIS


Г  Е  Н Е  Р  А  Ц  И  Я        В  О  Е  В 
ИЛИ
НИКОЙ НЯМА ПАТЕНТ ВЪРХУ ИСТИНАТА
от
Богомил Костов АВРАМОВ РУСЕВ-ХЕМИ
ТЕЗИ ДНИ, НАШАТА ПИШМАН-ДЕМОКРАТИЧЕСКА ПРЕСА, МЕЖДУ ДВЕ ЧАЛГА-ВЪЗДИШКИ И ТРИ КОКОН-КЪЛЧЕНИЯ СИ ПОЗВОЛИ - ОТ НЕМАЙ-КЪДЕ - ДА ПРОЛАЕ ЕДНО СТРАННО БАЛКАНДЖИЙСКО ИМЕ. НАПОМНЯЩО НА МАЛЦИНА ЕНТУСИАСТИ, ЧЕ ДЕМОКРАЦИЯТА НЕ Е НИКАКВА ВНОСНА СТОКА. ЧЕ НАЦИОНАЛНАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ, Е ХАРАКТЕРЕН РЕЗУЛТАТ НА БОРБА ЗА ИГНОРИРАНЕ НА ТЪПНЯШКИ ПРОБУРЖУАЗНИ ПСЕВДОИНТЕЛЕКТУАЛНИ ВЪЗБРАНИ. ЧЕ СЪВРЕМЕННАТА БЪЛГАРСКА ДЕМОКРАЦИЯ И СПЪТСТВАЩИТЕ Я СОЦИАЛНИ ПРОЦЕСИ ОРГАНИЧЕСКИ КОРЕНЯТ В СЪДБАТА НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ. И, ЧЕ, ДОКАТО ПО ЕВРОПЕЙСКИ ХАМЕЛЕОНСТВУВАЩАТА ВЛАСТ ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕРВИЛНИЧИ С НАШАТА СИ РОДНА ИЗ КОРЕН ЕВРОПЕИЗИРАНА МЛАДЕЖ, ДАНО Я ФЪСНЕ ЗАД ГРАНИЦА, (ПРАВИ ЩО ЩЕШ – САМО НЕ СЕ ПИШИ БЕЗРАБОТЕН!), НЕЩАТА РАБОТЯТ ЗА ДОУЕСНАФЯВАНЕ НА ВСЕ ЩО Е ОСТАНАЛО ДА НЕ ПОБЕГНЕ ДАЛЕЧ ЗАД ГРАНИЦА. ДОКАЗВАЙКИ ВСИНЦАМУ, ЧЕ ПРИ ЛИПСА НА ПЪТЕВОДНА ЗВЕЗДА – ПАТРИОТИЗМЪТ НИКАКЪВ ГО НЯМА! МЛАДЕЖТА СЕ Е УСЕТИЛА ОБРЕЧЕНА И ОКОНЧАТЕЛНО ПРЕДАДЕНА, ДАЛЕЧ ПРЕДИ ПОРЕДНОТО САКРАЛНО ПРЕВЪПЛЪЩЕНИЕ НА НАЦИЯТА НАРИЧАНА ВСЕ ОЩЕ БОЛГАРСКАЯ. ИМЕННО ОТ ГЕНЕРАЦИЯТА НА СТАРЦИ КАТО НАС. УЙДИСАЛИ НА АКЪЛА НА ЕКСПЕРТИТЕ НА ТОДОРА ЖИВКОВА, ЧЕ БИХМЕ МОГЛИ ДА БЪДЕМ АГРАРНО-ПРОМИШЛЕНО-КУРОРТНА СТРАНА - И ОЩЕ ЩО ЛИ НЕ - ПОД СЪВЕТСКИ ЧАДЪР. НЕЗАВИСИМО ОТ ЧЕРНОБИЛ. И – ЧЕ – ЗА ДА ТВОРИ ПЪЛНОЦЕННО БЪЛГАРСКИЯТ ИНТЕЛЕКТУАЛЕН ЕЛИТ, ОСВЕН ДА ГЛАДУВА ДОКАТО ЧОПЛИ СЕМКИ, СЛЕДВА ДА БЪДЕ СЕЛЕКТИРАН ПО ИВАНБАШЕВСКИ КОМСОМОЛСКИ СЕГРЕГАЦИОНЕН ТЕРТИП – НА СТАРИ И НА МЛАДИ. ПРИНЦИП ТАКА УСТОЙЧИВО НАЯХАН ОТ СЪВРЕМЕННИТЕ НОВОБОГАТАШИ, ЧЕ МИНЕШ ЛИ ЧЕТИРИДЕСЕТАКА – ПО-ДОБРЕ СЕ ОТПИШИ. ЖИВИТЕ И МЪРТВИ ПРИМЕРИ НЕ СА МАЛКО. НЕЗАВИСИМО ОТ ПРЕДПЛАТЕНАТА РАЗСЕЯНОСТ НА МЕДИИТЕ. ТРУДНО ПОЯВИЛОТО СЕ ПО СТРАНИЦИТЕ НА „24 ЧАСА“ И „168-ЧАСА“, А НАВЯРНО И ПО ДРУГИ НЮСПАЙПЪРИ ИМЕ, БЕ НА САМОУКИЯ МУЗИКАНТ, ПЕВЕЦ, МОДЕРЕН ЛИ МОДЕРЕН ПОЕТ И БАРД, ПОКОЙНИЯТ ДИМИТЪР ВОЕВ. СВЕТЛАЯ ПАМЯТ!


ИМЕТО НА ДИМИТЪР ВОЕВ ЗАЗВУЧАВА В КРАЯТ НА ОСЕМДЕСЕТТЕ ГОДИНИ НА ДВАДЕСЕТИ ВЕК, А САМИЯТ ТОЙ СЕ МЯРВА КРАТКО ПО ТЕЛЕВИЗИОННИТЕ ЕКРАНИ. ПРЕДИ ДА ЗАЧЕЗНЕ. ПОРАЗЯВАЩО ЛИЦЕ. САМООБРЕЧЕН АУТСАЙДЕР. МУЗИКАЛЕН ЛУНАТИК. ПАТРИОТ НЕ ДРАСНАЛ НА ЗАПАД. БЛЕСТЯЩ НЕАКАДЕМИЧЕН ПОЕТ. ИЗНЕНАДВАЩО ЗА САМИЯТ СЕБЕ СИ ПОПАДНАЛ ВСРЕД РАЗГОЛЕНИ МОНАХИНИ - ТАКЪВ Е ТОЗИ ЗВУЧЕН ЗАНАЯТ. ЧУДЕЩ СЕ - КАКВА ДА Я ЗАХВАНЕ. ИМЕТО ДИМИТЪР ВОЕВ И ДНЕС СМУЩАВА СЪНИЩАТА НА МНОЗИНА. ОСВЕН НА СПЕКУЛАНТ-МОРАЛИСТИ. ОНЕЗИ, ЗА КОИТО ТОВА ИЗНЕНАДВАЩО ПИЩНО РАЗЦЪФНАЛО СТОЛИЧНО БУНТАРСКО РОК-ЦВЕТЕ, СЕ ОКАЗА С ПРЕКАЛЕНО ДОСТОЕН АРОМАТ. ТА ПОЖЕЛАХА - И - ПРЕМАХНАХА ГО! ПО ОНЗИ ЕСТЕСТВЕН ПЪТ. ДАЛИ НЕ ИЗБЪРЗАХА!?!
НЕЗНАЧИТЕЛНИЯ ДОКУМЕНТАЛЕН МАТЕРИАЛ ОТ ОНОВА ВРЕМЕ НА ВРЕМЕНАТА ГОВОРИ ПЕСТЕЛИВО. НО ДОРИ ПРИМИТИВНО СДЕЛАНИТЕ ЛЮБИТЕЛСКИ ЗАПИСИ ЗВУЧЪТ АВТЕНТИЧНО ЧИСТО, ДОКАЗАНО РИТМИЧНО. ЗРЕЕ И ЦЪФТИ ОРИГИНАЛЕН БЪЛГАРСКИ РОК-БАЛАДИЧЕН СТИЛ. НА КОЙТО Кати КОВАЧ БЪРЗА ДА ЗАВИДИ. ВРЕМЕ ПРЕЗ КОЕТО ЕДИНСТВЕНО НА УНГАРИЯ Е ПОЗВОЛЕНО ДА РОКЯСВА МАСОВО. В ОСТАНАЛИТЕ СТРАНИ ПАРТИЯТА ПОДДЪРЖА ПО ЕДИН-ДВА СЪСТАВА, КОЛКОТО ДА Й ПЛАКНАТ ЛИЦЕ ПРЕД СВЕТА. ЩОТО МУЗИКАЛНАТА ЗАРАЗА Е ПО-ВСЕОБХВАТНА И ОТ СПИН, А НАПАДЕНИЕТО ВИНАГИ Е НАЙ-ДОБРАТА ЗАЩИТА. В ПОЛША РОКЪТ ИЗБИВА НА РИЦАРСТВО И ПАТРИОТАРСТВО. ДОКАТО В СТОЛИЧНИТЕ СРЕДНИ УЧИЛИЩА РОК-БАНДИ НЕ СЕ ДОПУСКАТ.  ЗАПОЧВАТ ТРАДИЦИОННИ НАШЕНСКИ СРЕДНОШКОЛСКИ МИТАРСТВА. ДИМИТЪР ВОЕВ И ПРИЯТЕЛИ СЕ МЕСТЯТ ОТ ЕЛИТНА ГИМНАЗИЯ, В ПРЕДПОЛАГАЕМО ПО-ТОЛЕРАНТНО УЧИЛИЩЕ. ДОКАТО ИДВА ВРЕМЕ ЗА ВОЙНИКЛЪК. 
ЗАДЪЛЖИТЕЛНИЯТ ВОЙНИКЛЪК Е ЕДНА ОТ МНОГО ИЗМАМИ НА ТБЕЗУСЛОВНО ВСЯКО ТОТАЛИТАРНО ОБЩЕСТВО. МАШИНА ЗА ИЗПИРАНЕ НА МОЗЪЦИ И ЕДРИ ДАЛАВЕРИ. АКО ИМАШ ДОСТАТЪЧНО ВРЪЗКИ, БИ МОГЪЛ ДА ПОПАДЕНШ В АНСАМБЪЛА НА НАРОДНАТА АРМИЯ. ДИМИТЪР ВОЕВ И ПРИЯТЕЛИ НЯМАТ ТАКИВА. ЗАПОЧВАТ ДА ХИТРУВАТ. ХИТРИНИ, КОИТО ГИ ЗАВЕЖДАТ НА ЧЕТВЪРТИ КИЛОМЕТЪР. ШЕГАТА СЕ ПРЕВРЪЩА В БРУТАЛНА ИГРА. МОМЦИТЕ СА ОТЛОЖЕНИ ЗА СЛЕДВАЩИЯ НАБОР. В ЗАМЯНА НА МЕДИКАМЕНТОЗНО И ЕЛЕКТРОШОКОВО ТРЕТИРАНЕ.  ОТЧАЯНИЕТО  И ПРЕДОПРЕДЕЛЕНОСТТА В ИЗГЛЕДА НА ВОЕВ ИДЕ ИМЕННО ОТ ПОДОБНО ДРАМАТИЧНО ИЗПИТАНИЕ. ПРЕДНАЗНАЧЕНО ЗА ИНАКОМИСЛЯЩИ. РЕШИЛИ, ЧЕ В МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ - БИ СЛЕДВАЛО! - ДО СМЪРТ ЩЕ ДА ИМ Е ДОБРЕ. БЕЗ ДА ПОДОЗИРАТ, ЧЕ НИКОЙ НИКОГА НЕ БИ МОГЪЛ ДА НАДХИТРИ ДЪРЖАВНАТА МАШИНА. ТЯ СИ ЗНАЕ СВОЕТО.


ДУХЪТ И СТИЛЪТ НА ИЗПЪЛНЕНИЕ НА ПЕСНИТЕ НА ДИМИТЪР ВОЕВ, ВСЕ ОЩЕ - НО ВСЕ ПОВЕЧЕ ЗАГЛЪХВАЩО - ВИТАЯТ НАД СТРАНАТА. ОСОБЕНО ПЕСЕНТА „КУКЛА“, ЧИЙТО АВТОР НА ТЕКСТ СЕ ЯВЯВА. КЛУБНИ ПОП-ДЖАЗ-КОЛЕГИИ НЕ ПРЕСТАВАТ ДА ИЗПЪЛНЯВАТ НЕГОВИ ЛИРИЧЕСКИ РОК-БАЛАДИ, УПОРИТО ДА СПОМЕНУВАЙКИ НЕГОВОТО СВЕТЛО ИМЕ. ОФИЦИАЛНАТА ПРЕСА РЯДКО СИ ПОЗВОЛЯВА ДА КОМЕНТИРА ПОДОБНИ СЪБИТИЯ. ОСВЕН ВСЕКИ ДВАДЕСЕТ ГОДИНИ. ТЯ Е ЗАЕТА СЪС СИЛИКОНОВИТЕ ПРОБЛЕМИ НА ПОДМЛАДЯВАЩИ СЕ ЖЕНИ И ЗАСТАРЯВАЩИ МЪЖЕ. СЪЩЕСТВУВАЩАТА ФОНДАЦИЯ НА НЕГОВО ИМЕ, Е ФИНАНСОВО БЕЗЗАЩИТНА. ЧОВЕКЪТ НАИСТИНА БЕ ПОЕТ. А С ПОЕТИ - У НАС! - СЕ ЗАНИМАВАТ ЕДИНСТВЕНО ПО ГАРНИЗОННИТЕ СТРЕЛБИЩА. АКО ДА БЕ ТРАФИКАНТ, НЕ ЕДИН БЪЛГАРСКИ МАРИО ПУЗО БИ ТРЪГНАЛ ДА ГО ВЪЗХВАЛЯВА, ДОКАТО САМИЯТ ТОЙ НЕ БЪДЕ ГРЪМНАТ. ОТ ЖИТИЕТО-БИТИЕТО НА СВОБОДНИ ИНАКОМИСЛЯЩИ, КОЙ СЕ ИНТЕРЕСУВА? МАЙ РАБОТАТА СЕ ИЗЧЕРПВА С ПРЕВОДА НА „УЛИЦА КОНСЕРВНА“ НА СТАЙНБЕК. НО, ТОВА БЕ ПО ЕДНО ДРУГО ВРЕМЕ. В КОЕТО СИ СЕ ПОДКРЕПЯХМЕ. ЧЕ И ТВОРЯХМЕ. ПРАВОЛИНЕЙНО - БЕЗ НАСТОЯЩИЯТ ВСЕОБХВАТЕН СТРАХ.
АКО СИ ОТГЛЕДАЛ ПОНЕ ДВАМА, В ПЕРИОДА 1970-2012., АКО СИ ПРЕМИНАЛ ПОД ДЪЖДА НА ЧЕРНОБИЛ НА БЪЛГАРСКА ЗЕМЯ - А ВСЕ ОЩЕ СИ ЖИВ, АКО СИ ЗАГУБИЛ НЯКОГО ДОКАТО ТЕ УВЕЩАВАТ, ЧЕ НОСЕЙКИ ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА ВСИЧКО Е НАРЕД, ТИ НЕ МОЖЕ ЕДИН ПРЕКРАСЕН ДЕН ДА НЕ ОТКРИЕШ. КАКВО, ЧЕ ТОТАЛНАТА ТЕХНОЛОГИЗАЦИЯ НА ЗАБАВЛЕНИЯТА Е ПРЕДНАЗНАЧЕНА ДА ОТНЕМЕ ХЛЯБ И ЗДРАВЕ. КАКТО НА ВСИЧКИ НАС, ТАКА И НА НАШИТЕ ДЕЦА И ВНУЦИ. ЧЕ ИЗХРАНВАНЕТО НА ПОКОЛЕНИЯТА В МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ НЕПОСРЕДСТВЕНО ПОДИР 1878., Е ОТЧАЙВАЩО. ЧЕ СИГУРНОСТТА И КАЧЕСТВОТО НА ЖИВОТ НА СЪВРЕМЕННИЯ БЪЛГАРИН ЗАВИНАГИ ОСТАВА ПОД ВЪПРОС. ЧЕ ЕКСПЕРТИТЕ ОТ СВОБОДНИТЕ УНИВЕРСИТЕТИ – СА СЪМНИТЕЛНА РАБОТА СПЕЦИАЛИСТИ. ЧЕ, С ОПИТА НА ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ, НА ПРИРОДАТА НА МАТИ БОЛГАРИЯ ВСЕВЕЧНАЯ ВСЯКАК ЩЕ Й СЕ ВИДИ СМЕТКАТА ДО ВДЪН. И, ЧЕ ЗА ВСИЧКО ТОВА ОРГАНИЧНО СЛОЖЕНИ АРТИСТИ ПОДОБНИ НА ТИХОМЪЛКОМ БУНТОВНИЯТ ДИМИТЪР ВОЕВ, НЕЗАВИСИМО ОТ ХАМЕЛЕОНСКАТА ЦЕНЗУРА, ПЯХА, ПРОДЪЛЖАВАТ, И ЩЕ ПРОДЪЛЖАВАТ ДА ПЕЯТ. ЗА ДА ПРЕДВАРВАТ И РАНОБУДЯТ. ОТГОРЕ НА ВСИЧКО ТОВА - ФИНАНСИРАНЕ НА ПАМЕТНИК БРАТУ КУБРАТИ - НА ЧУЖДА ЗЕЛЯ. ХА БАКАЛЪМ! ЕДНО ДРЕВНО БЪЛГАРСКО ПОЖЕЛАНИЕ.
ПОЗНАВАМ ЕДИН ПИШЕЩ, КОЙТО ТАКА И НЕ ПОЖЕЛА ДА СТАНЕ ЧЛЕН НА СБП. НЕ, ЧЕ НЕ МОЖЕШЕ ДА НАМЕРИ ПОРЪЧИТЕЛИ. НЕ, ЧЕ НЯМА ИЗДАДЕНИ КНИГИ. НЕ, ЧЕ НЯМА НАЦИОНАЛНИ И МЕЖДУНАРОДНИ НАГРАДИ. АМИ, ЗАЩОТО НЕ ХАРЕСВА ОФИЦИОЗНИЯ ФАСОН НА ЕДИН СЪЮЗ, ЗА КОГОТО НЕ Е ИЗВЕСТНО - ЗАЩО ВСЕ ОЩЕ СЪЩЕСТВУВА И КОГО ИМЕННО ОБСЛУЖВА. КАКВО ДРУГО ПОДКРЕПЯ - ОСВЕН СВОЯТ НАСТОЯЩ УПРАВИТЕЛЕН СЪВЕТ? НЕ ИСКАМ ДА МИСЛЯ, ЧЕ ТАКА Е ПО ВСИЧКИ ОСТАНАЛИ ТВОРЧЕСКИ СЪЮЗИ. НО, ВСЕ ПОВЕЧЕ НАБЪБВАЩАТА КАЗИОННА БЮРОКРАЦИЯ, ПРОМОТИРАНА ПРЕСКРИПТИВНО ОТ ЕВРОПЕЙСКАТА ОБЩНОСТ, ЦЕЛИ НИЩО ДРУГО ОСВЕН – ВЪЗСТАНОВЯВАНЕ НА РИМСКАТА ИМПЕРИЯ. ЧЕ ДА ИМА КАКВО ДА РУХНЕ ПО СЪЩИЯТ БЕЗСПОРЕН НАЧИН!?! НЕ ТОЛКОВА ПОРАДИ СЪМНИТЕЛНИ ГЕРОЙСТВА В ПЛАНИНИТЕ НА КАНДАХАР. КОЛКОТО ПОД УДАРИТЕ НА СЪВРЕМЕННИЯ ПАГАНИЗЪМ НА БАС-КИТАРИ, САМОРОДНИ ПЕВЦИ И УДАРНИ ИНСТРУМЕНТИ. ПРЕДПОЛАГАЩИ НЕУПРАВЛЯЕМ РЕВ НА ТЪЛПИТЕ. О, УСВОЯВАНЕТО НА ЕЛЕКТРОННИ СРЕДСТВА ЗА БОРБА С МАСОВИ БЕЗРЕДИЦИ, ЕДВА ЛИ РЕШАВА НЯКАКЪВ ПРОБЛЕМ. МЛАДЕЖТА, ТОЗИ СПЕЦИАЛИЗИРАН БАРОМЕТЪР НА ПРОМЕНИ, ИЗПРЕВАРВАЩО ПРЕДУСЕЩАЩ СЪЩНОСТТА НА ВРЕМЕТО НА ВРЕМЕНАТА, НЕ ПРЕСТАВА ДА ПЕЕ ЗА ОТЧАЯНИЕ. ПОРАДИ САМОТО ОТЧАЯНИЕ. ПОРАДИ АБСУРДАЛНАТА ПОСТТОТАЛИТАРНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.
НО, ЗА ДИМИТЪР ВОЕВ МИ БЕ ДУМАТА. МОДЕЛ ЗА ОСТАНАЛИ НАПЪЛНО НЕИЗВЕСТНИ - ИСТОРИЧЕСКИ ЗАГЛЪХВАЩИ И УНИЗЕНИ. ВСЕ ОЩЕ - ТУК И ТАМ - СА НАЛИЦЕ. НЕ ВЯРВАМ МНОГО-МНОГО ДА СА СЕ ПРОМЕНИЛИ. ОСВЕН ФИЗИКАЛНО. ЖИВКОВИЗМА УСПЯ ДА ПОТУШИ ОТГЛЕЖДАНЕТО НА СЪРДИТИ МЛАДИ ХОРА. РАБОТЕЩИТЕ ЗА ПРОМЕНИ, ПРЕДНАМЕРЕНО БИВАХА ОБЯВЯВАНИ ЗА ВРАГОВЕ, НЕПАТРИОТИ, И ЗА ОЩЕ ПО. НО, ГЕНЕРАЦИЯ НА СЪРДИТИТЕ СТАРИ ХОРА – РАЗБЕРЕТЕ! - Е НАЛИЦЕ. МАКАР ПОДЛОЖЕНА НА БЕЗМИЛОСТНО ПЕНСИОННО ИЗТРЕБЛЕНИЕ. ПОЗВОЛЯВАЩА СИ ДА ОТКРИВА, ИЗСЛЕДВА И ВЪЗПОМЕНУВАТ ДЕЛОТО НА БЕЗБРОЙ МЪЧЕНИЦИ ПОДОБНИ НА ПОКОЙНИЯТ ДИМИТЪР ВОЕВ. НЕ ЗА ДА ВЕЛИЧАЯТ. ЗА ДА ОТБЕЛЕЖАТ. НАЛИЧИЕТО НА ПРОТЕСТ. О, ПРОТЕСТЪТ ВИНАГИ ТРЪГВА ОТ НЕВРЪСТНИ МАЛЧУГАНИ. НАЦИЯТА - И ДНЕС ТОДОРЖИВКОВСКА – КАКВА ДРУГА! - БЕЗ ДА ЩЕ ЗАЛОЖИ КОРЕНИ НА ОБЕЗУМЯЛА ОТ СКРЪБ ПО ПЕРСОНАЛНА СВОБОДА ГЕНЕРАЦИЯ. ГЕНЕРАЦИЯТА НА ОБРЕЧЕНИ ПЛОЩАДНИ ТРУБАДУРИ – ГЕНЕРАЦИЯТА ВОЕВ. ГЕНЕРАЦИЯ, ЗА ЧИИТО КРЕАТИВНИ КАЧЕСТВА СЕ СЪДЕШЕ – И ПРОДЪЛЖАВА ДА СЕ СЪДИ! – ПО НЕЙНИЯ НЕФОРМАЛЕН ВЪНШЕН ВИД. ПО ПРОИНТЕЛИГЕНТСКИЯ СОЦИАЛЕН СТАТУС. ПО ТОВА – КОЙ СТОИ ЗАД ТЯХ. ЖАЛКА РАБОТА - ГДЕ НЕ ПРЕСТАВА И ПОНАСТОЯЩЕМ. ВЕСТНИКАРСКИ ПАЗАРЛЪЦИ ЗА НАИМЕНОВАНИЕ НА ТРАМВАЙНА СПИРКА. ВМЕСТО ДА МУ СЕ ИЗДИГНЕ ПАМЕТНИК. ЩОТО ТОВА МОМЧЕ - ДИМИТЪР ВОЕВ; НАПРАВО СИ Е КЛЪЦНАТО ОТ СЦЕНАТА. КОМУ Е ПОПРЕЧИЛО ДА РАЗВЕЕ ФАЛШИВ МУЗИКАЛЕН БАЙРАК? ПРЕЦИЗНО НАЛУЧКАНА ПРОБЛЕМАТИКА. ОРИГИНАЛНИ ТЕКСТОВЕ. СПЕЦИФИЧНА МУЗИКА. ПЛЪТЕН ЧИСТ БЕНД. ЕДНА НИКОМУ НЕИЗВЕСТНА МУЗИКАЛНА ГРУПА СЕ ОПИТВА ДА ИЗГРЕЕ. НЕ ЧАК ТОЛКОВА ПОЛИТИЗИРАНА, ЧЕ ДА ОБЪРНЕ ЛОПАТАТА НА ПРОТЕСТА ЗА СОЦИАЛНИ ПРОМЕНИ - В ДОХОДОНОСНА ПОРЪЧКОВА ЧАЛГА. ОТГОВОРЪТ Е НАЛИЦЕ. ПРЕЧЕЛ Е, НА ШИРЕЩАТА СЕ ПОЛИТИЧЕСКА КОРУПЦИЯ. ХАМЕЛЕОНСТВАЩА ЦЕЛИ ПЕТДЕСЕТ ГОДИНИ ЗЕМНО ВРЕМЕ, КАТО КАК ДА ОФИЦИАЛИЗИРА НАСТОЯЩИЯТ ПОЗОРЕН ОКОНЧАТЕЛЕН НАЦИОНАЛЕН ФИНАНСОВ ПРОВАЛ. 

(C) Димитър Воев (1965 - 1992)
МАЛКО МОМИЧЕНЦЕ

Аз съм малко момиченце, което
още учи в пети "Б" клас
и не искам да знам за проблеми,
които вълнуват и вас.

Не сънувам учителки празни,
не целувам момчешки лица,
не дарявам с погледи ласкави
и избягвам да бъда добра.

Аз не мажа по ноктите лакове,
не използувам боя за коса
и не искам да имам приятели,
искам вечно да бъда сама.

В огледалото разглеждам си тялото,
нима ще бъда жена?
От гърдите ми леко повдигнати,
смеят се малки черни зърна.

Не разбирате ли, момчета,
каква е мойта цена!

Тя е ниска за летните плажове
и висока за ваш'те сърца!

По елхите гирлянди окичени
смеят се с празна светлина.

Невъзможно е да се обичаме,
аз съм малка висока скала. 


ДАЛИ ГОРНОТО Е ПОЕЗИЯ?  НЕ СЪМ КОМПЕТЕНТЕН ЗА ДА ПРЕЦЕНЯ. НО, ЧЕ Е ПРОТЕСТ – ПРОТЕСТ СИ Е. ПРИ ТОВА МОРАЛНОУТВЪРЖДАВАЩ. ВСЪЩНОСТ, АКО ТЪРСИМ ПОЕЗИЯ А-ЛА-МАЯКОВСКИ, А-ЛА-ЛЮБОМИР ЛЕВЧЕВ ИЛИ А-ЛА-ВОЗНЕСЕНСКИ – НЕ Е ТОВА. НИКАК. И ТЯХНОТО НАВЯРНО Е ПРОТЕСТ – НО ПРЕДПЛАТЕН ОТ ДЪРЖАВАТА. АНТИМУЗИКАЛЕН – СЛЕДОВАТЕЛНО ВРЕМЕНЕН И ЗАВИНАГИ ЗАГЛЪХВАЩ.

(C) Димитър Воев (1965 - 1992)
ТЪМНА ЗЕМЯ 

Будна ли си през нощта, 
когато кошмарите чакат,
с черната си кола
да влязат в твоя паркинг? 

Тогава стани
и през прозореца викай. 

В тъмна земя
без светлини,
в тъмно море
не търся нежност. 

Не вярвам във теб
и в теб не вярвам,
глеждам се само
в чиста вечност. 

Над площад, потънал в срам,
слепи художници рисуват.

Аз вече минах от там
слепи са защото, се срамуват. 

Развей черен флаг
на който пише без думи: 

Мръсно ми е
в душата ми! 

Не искам, не мога, не знам,
не мога, не знам, не искам,
не ми е до вашия срам,
разберете ме, аз не искам! 

Не мисля дори,
че някога ще желая. 

Тъмно. На тъмно,
на тъмно играя "живот". 

Аз имам
моето световъртене
в мен.


В НАШЕ ВРЕМЕ ГЕНЕРАЦИЯТА ВОЕВ Е ПОПУЛЯРНА - НАЙ-ВЕЧЕ! - В БЛОГОВ ФОРМАТ. ТРУДНО Е ДА СЕ ЧУЕ НЕГОВО ИЗПЪЛНЕНИЕ ПО РАДИЯ И ТЕЛЕВИЗИИ. МОНОТОННО НАТЯКВАЩИ НИ; ЧЕ НЕЗАВИСИМО ОТ МАСОВИЗИРАНАТА ПРЕСТЪПНОСТ, НЕЗАВИСИМО ОТ ЕЖЕДНЕВНОТО ОПОЖАРЯВАНЕ НА ГОРСКИ МАСИВИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ИЗЯДЕНИТЕ ОТ КУЧЕТА СТАРЦИ, НЕЗАВИСИМО ОТ ОПУСТЯВАЩИТЕ СЕЛА И ПАЛАНКИ; ВСИЧКО СИ Е О-КЕЙ. ВСИЧКО СИ Е ПО МЕД И МАСЛО, ПРИ НАЛИЧИЕ НА ДРЕХИ ВТОРА УПОТРЕБА, НА БЕЗБРОЙ КОЛИ ВТОРА УПОТРЕБА, НА КУРОРТИСТКИ - 'НАМ-КОЯ СИ УПОТРЕБА? ПЪК РАБОТА – МОЖЕ И ДА СИ НЯМАМЕ. ЗА СМЕТКА НА ЕДИН НЕУДЪРЖИМО НАБЪБВАЩ КАЗИОНЕН БЮРОКРАТИЧЕСКИ АПАРАТ. ОБУЧЕН – НАЙ-ВЕЧЕ! – В ПРЕХВЪРЛЯНЕ НА ПРОБЛЕМИ ОТ ЕДНО ВЕДОМСТВО В ДРУГО. КОЙ КАТО НАС.

ЕТО КАКВО ТВЪРДЯТ НЯКОЙ БЛОГЕРИ.
(www.blog.bg)
анонимен - невероятно
26.06.2009 21:44
 вече си мислех,че Митко Воев отдавна е позабравен. Благодаря ти,човек!!! Върна ме назад във времето,благодаря ти за този клип 
bestregards - бравос на децата!
26.06.2009 23:56
 аз съм удовлетворена от този проект, макар че очаквах да са го направили по по-свой начин, но е направено отлично. А Митко Воев е вечен, който го е забравил или не го знае - пропуснал е една много важна среща във вечността или изобщо няма усет за вечност.
gothic - 0rth0d0x, КАК да го забравя, като ...
27.06.2009 03:57
 0rth0d0x, КАК да го забравя, като съм стискал ръката му? И ще разказвам за това на сина ми като порасне, какъв човек познавах... bestregards, когато търсех снимка за този постинг, без да искам поппаднах в един лигературен сайт, мисля че беше Слово или нещо от сорта...Имаше ги всички текстове на Митко. А там са всички ГОЛЕМИ български поети... Онемях, защото преди около 20 години сестра ми, тогава 16 годишна тийнейджърка, на един концерт на Нова Генерация ми каза: "Брато, стиховете на Воев трябва да се изучават в училищата!"...Трябва, мамка му, днес повече от всякога трябва..
bestregards - напълно споделям!
27.06.2009 15:41
 той е от вечните творци именно със своята поезия във всичко което е оставил и в цялото си съществуване.
soho - Много добро!!!
29.06.2009 09:59
Приятно съм изненадана.

СТРУВА МИ СЕ, ТОВА "ВРЕМЕ ЗА НАЧАЛО" ЕДВА ЛИ ЩЕ ДА ДОЙДЕ НЯКОГА. ДОКАТО ВНАСЯХ ТОВА В МОЯТ СИ БЛОГ (www.godlieb.blog.bg), СТОТИЦИ ПЪТИ БЯХ КРАШНАТ ОТ НЕИЗВЕСТНИ НАБЛЮДАТЕЛИ. А ПОСЛЕ ВСИЧКО ОТНОВО МИ БЕ ИЗТРИТО. ПИТАМ СЕ, СТРУВА ЛИ СИ ДА СЕ ПЛАШИМ ОТ ТВОРЧЕСТВОТО И СЪДБАТА НА МЪРТВЕЦ? АМИ РАЗБИРА СЕ - ДА! - АКО Е ТАЛАНТВ. ЩОТО ТВОРЧЕСТВОТО - СЪЩО Е ЗАРАЗА. СТРАХЪТ ОТ ЧИСТОТАТА Е ОПАСЕН. ВСЕ ОЩЕ СЕ НАМИРАТ ХОРА - КОИТО СИ ПОЗВОЛЯВАТ ДА ПОСТАНОВЯВАТ - КОЙ КАКВО ДА ПЕЕ - КАКВО ДА ПРОДУЦИРА. НЯКОГАШНИТЕ СЪРДИТИ МЛАДИ ХОРА - АКО ДА СА ЖИВИ! - СЪВСЕМ НЕ СА ЗДРАВИ. ПРАВЕЙКИ СЕ НА КРИТИЦИ-СЪЗИДАТЕЛИ. НО, СЪЩЕСТВУВА ИСТОРИЯ. И В НЕЯ - ТОВА НАПЪЛНО НЕПОЗНАТО МОМЧЕ - УСПЯЛО ДА ПРЕТВОРИ СЕБЕ СИ В ПЕСЕН И СТИХ. СВЕТЛАЯ ПАМЯТ И АМЕН!

ОСВЕН ТОВА - НИКОЙ НЯМА ПАТЕНТ ВЪРХУ ИСТИНАТА!
The End/25.09.2012

Преглеждания: 288

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Коментар от Hemy VARNALIS i Cormoran на Октомври 6, 2012 в 1:17pm

НЕ ПРЕСТАВАМ ДА СИ МИСЛЯ, ЧЕ МОМЦИ КАТО ДИМИТЪР ВОЕВ, ЖЕЛАЕХА НЕ ПОВЕЧЕ ОСВЕН КУЛТУРАЛНО ДЕМОКРАТИЗИРАН СОЦИАЛИЗЪМ - ДОКОЛКОТО ТАКЪВ СЪЩЕСТВУВАШЕ, И ЧИИТО ЗАЧЕНКИ БЯХА ТАКА УМЕЛО УНИЩОЖЕНИ.

Web Analytics