Морските бани и женската хубост в положение "неглиже" 
 
Българското параходно дружество дарявало Царицата на плажа с един билет за отиване и връщане до Цариград 
 
Варненското лято преди повече от век... Пясъчната ивица в дъното на залива си има вече своите почитатели. Все по-често вестниците и списанията пишат за ползата от морето и слънцето. По кафенетата и кръчмите търговци и чиновници, и особено тези, учили на Запад, оживено коментират ползата от таласотерапията (водолечението).
Цитира се сентенцията на древните римляни: "Нептунус омния санат" ("Морето лекува всичко").
Все по-известни стават европейските морски курорти, които, колкото и да е странно, се появяват първо на Балтийско море в Германия, и по-късно във Франция и Англия. В Русия известният учен С. Боткин горещо препоръчва Крим като климатичен курорт. Разбира се, става въпрос за морелечение на определени болести, а не просто безцелно лежане на пясъка. Първите пропагандатори на водолечението у нас са варненските лекари д-р А. Пюскюлиев, д-р Иван Теодоров, проф. д-р Парашкев Стоянов, д-р Ал. Недялков и др. Въобще Варна е люлката на морското лечение в България.
Темата за морските бани още по-оживено се коментира сред дамското общество. Как и доколко ще става разсъбличането? Въпросът крие пикантни подробности. И най-важното - какви болести ще лекуваш, защото трудно някой ще ти разреши да оставиш къщната работа и децата, и да отидеш да се печеш безцелно на пясъка. Първи пробиват все пак младите момичета с по-скромни форми. Те се появяват край морето с тънки нощници до врата и дълги дамски гащи до глезените. Косата е прибрана в боне.
Сюблимният момент на притеснението настава, когато излизат от морето и притичват с полепнали по тялото мокри дрехи. След което се ляга на пясъка по очи.
Негласно "плажът" (нова купешка дума) е разделен на две: на юг за жените, на север за мъжете. Горе на ската, над женската половина, важно се разхожда стражар със свирка, за да гони любопитните мъже и момчетии, които биха искали да погледат дамското общество "в положение неглиже", макар полуголите женски тела свенливо да са прикрити с чадъри. Пък и на плажа се лежи само по очи. Понятието "тен" е все още непознато - "лекарят е препоръчал слънчеви бани за тялото", но не и за лицето. То трябва да се пази бяло, със свежа кожа - липсата на слънчобран е признак на лош вкус.
През 1926 г. се откриват новите Морски бани - за времето си едни от най-модерните в цяла Европа. Постепенно Варна се превръща в световен курорт. Започват да пристигат и първите чужденци-летовници, предимно чехи и германци. За хайлайфа от страната вече е въпрос на престиж да прекарат част от лятото тук. Хотели и частни вили се ангажират отрано. "Тоалетите" за плажа се обмислят и приготвят от зимата. Една "важна дама" си сменя плажния костюм след всяко влизане в морето.
За задължителното "дефилиране" по поста на баните е необходимо друго облекло - плажна пижама, пелерина, високи обувки и т.н. Слънчобраните се заменят с широкополи шапки.
Друга грижа са шапките-бонета за морето. Те трябва да са с особено "ефектен цвят и кройка", за да се забелязват отдалече. Въобще, както са се задявали варненските зевзеци, за да придобие една плажна дама "търговски вид", са били необходими доста средства и демонстрация на собствен стил в облеклото и поведението.
Конфекцията тогава едва е прохождала. Появата на два еднакви по цвят и кройка плажни костюма се е приемало за пълен гаф.
С полюляваща се походка на морски вълк по моста се движи и той - вечният плажен прелъстител.
Косата е пригладена плътно с брилянтин, "бро-нзовите гърди", по които мускулите играят, са изпъчени, носи се полъх на модерен мъжки одеколон. Мъжкарят плавно се изкачва по терасите на кулата за скок - минава първата, втората, третата... "ах...." вече е на четвъртата. Дамското общество се вълнува - "кой е този смелчага?" Смелчагата отива до края на издадения терминал, постоява малко, усмихва се на публиката, подскача няколко пъти /засилва се/ и ... "прави лястовичка" - скок с главата надолу и разперени ръце.
Ето я и саморекламата, ето я и атракцията. Каква огромна разлика от днешния нахален влажен "гларус", който клечи до всяко самотно момиче на пясъка, иска си огънче и прави недвусмислени просташки предложения. О, времена, о, нрави! Привечер "парадът" се премества в Морската градина. В павилиона-раковина свири флотски оркестър: потпури от опери, шлагери на лятото - веднъж е "Валенция", друг път "Аз съм Гошо, хубавеца". Гирлянди от електрически крушки осветяват масите на Малкото казино. Келнери-виртуози се надпреварват в изкуството да носят по десет халби с бира наведнъж. Полумракът на околните храсти примамва влюбените двойки. Насядалите по масите майки и бащи се правят на разсеяни, но знаят, че всичко ще свърши с една "открадната целувка"...
Курортният сезон осезателно е присъствал в местния печат.
Независимият информационен ежедневник "Варненска поща", в броя си от 11 август 1938 г. съобщава: "Премиране на избраничките при завчерашните конкурси на плажа". "Вчера в 5 ч. след обяд на терасата на централните морски бани биде сервиран чай на всички избрани в конкурсите на 7 т. м., а именно: На най-красивото дете с двете си подвластнички, на премираните дами за най-красива пижама и бански костюм, на Царицата на плажа и техните подвластнички, бяха раздадени скъпи подаръци.
Дамите останаха особено задоволени от фирмата Никола П. Чилов, която е подарила на премираните дами по един пакет с всички дамски тоалетни принадлежности. Бяха раздадени също изящно изработени бомбониери от големите фабрики Пеев, Бераха и др. Българското параходно дружество подари на Царицата на плажа един билет за отиване и връщане до Цариград с български пътнически параход "Цар Фердинанд".
Моменти от варненското лято от минало време - наивно, комично, но и романтично... И спомени! Времето на нашите баби...
 
 
Александър Ламбов 

Преглеждания: 109

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics