В бившите руски републики - зад Черно море - се очаква над 30 милиона да се самоопределят като българи!

В бившите руски републики зад Черно море - се очаква над 30 милиона да се самоопределят като българи!
 

 
АНАЛИЗ И ПРОГНОЗИ
НА
академик Йордан Стоилов Иванов
mont-press.com Бр. 1 (1841), год. ХХII, 4 - 5 януари 2011 г.
 


Днес Темата за предците и братовчедните поколения на Волжска България, израсла като велика сила в евроазиатското пространство продължава да бъде особено актуална и изпълва умовете и сърцата на поколенията. Тя е жива. Защото веднага след ВОСР по инициатива на Ленин и Сталин се дават указания за едно манипулативно формиране на т.н. „татарска” нация, която е изкуствено дефинирана, с цел да заличи тотално българската национална идентичност и българското присъствие в териториите на необятната руска държава, което е последвано от покръстване на волжките българи в „татари”, извършено със специален указ на болшевишката власт след 1917 г. Тогава де факто започва заличаването на българската националност, в границите на огромната руска държава като тотално а я изключва от последвалите преброявания - акт целящ абсолютно потъпкване на българската национална идентичност.
Точно тогава се извършва реално манипулативното покръстване на волжките българи в „татари". От този момент нататък всъщност започва по идея на Ленин и Сталин по създаването на „татарската" нация, което тотално ликвидира българската национална идентичност на нашите братя - волжките българи, които по един насилствен начин са били преименувани. Така те стават Татари. По този начин се извършва буквалното обезкостяване на българската националност в границите на бившия СССР. Нещо повече - манипулират се и последвалите преброявания на населението, което по данни от преброяване през 1897 г визира, че българите на руска територия са били 1 300 000, а през 1926 г. - 1 500 000 души. Затова когато говорим за "татарски национализъм" трябва да се знае, че повече от 150 години същият термин или по-точно псевдоним "татари" до такава степен е инфилтриран в съзнанието на Волжските българи, щото дори и в момента, чрез него продължава да се играе върху най-тънките струни - пантюркизъм - панислямизъм. Това обаче става естествено и съвсем не без подкрепата на чужди разузнавания. Тогава започват и многобройните репресии и манипулации със съзнанието на жителите на Татарстан, които продължават.
Ние не трябва да забравяме една много важна подробност - до 1917 г. последният руски император Николай Александрович Романов е бил титулован император на цяла Русия, цар на Полша, велик княз на Финландия и цар български. Император Николай II е бил принуден да се отрече от трона по времето на Февруарската революция през 1917 година след което е разстрелян заедно със семейството си през юни 1918 г. Впоследствие е канонизиран от Руската православна църква /2000 г./, а през 2008 г. е реабилитиран от Руския Върховен съд.
Преди време един известен учен Рем Латипов писа по повод етно политическата общност на волжските българи, обвинявайки татарския историограф Марджани, за участие в ситуирането през 1920 г. на Татарската АССР. И както е предвидил още през 1903 г. известният писател Гаяз Исхаки, в първата литературно фантастична повест на волжските българи, озаглавена - "Ике йоз елдансонг инкираз", /в превод означава "Смърт след 200 години"/, от страшната болест "татаризъм", от която боледуват нашите събратя - Волжските българи, те са били заразени през втората половина на XIX век.
Само преди месец известният наш историк Проф. Божидар Димитров изрази истинско удовлетворение от предложението на академия МАБИК за отваряне на дипломатически представителства на Република България в Татарстан, Башкортостан и в другите бивши руски републики, с компактна българска диаспора. Известно е и, че такава има и на територията на самата Руска Федерация. Целта днес е да бъдат улеснени студенти и преподаватели у нас и там, относно не само обучение, а на място да се подготвят кадри за хилядите предстоящи съвместни археологически разкопки, за които учени, /академици и гости от Уляновск и Башкортостан на Организацията на Обединените българи и на академия МАБИК/ показаха карти на непроучени археологически некрополи и обекти, до които преди години не са имали шанс за достъп. В този контекст стана ясно и, че проучванията на тези обекти ще бъдат съвместни. С участие на учени и представители на академия МАБИК и по места.
Днес според краеведа от Молдова Алекс Ламбов едва през 2010 г., за пръв път от 1926 г. насам е била дадена възможност на граждани на Руската федерацията да се самоопределят като българи по която причина 7 милиона от жителите на Руската федерация в предстоящите преброявания предстои да се самоопределят като българи. Според Ламбов прогнозата му е определена от данните по приключилите в определени региони на Руската Федерация преброявания в рамките на 2010 г.
Не съм убеден в прогностичните данни на Ламбов и твърдя, че цифрата ще бъде надхвърлена няколко пъти. Моите прогнози са за минимум 30 милиона.
За да се преодолеят травмите от десетилетните забрани и манипулации, в навечерието на тазгодишното преброяване на населението /както пише Ламбов/, обществената организация |Българска община", с централа в Казан, Република Татарстан, излезе с призив, в който се казва следното:
„Драги българи, Федералната служба за държавна статистика РОССТАТ със заповед 74 от 27 януари 2010 г. включва нашето национално самоопределение „българи" в преписките по преброяването на населението на Русия през 2010 г. Призоваваме ви да се възползвате от своите конституционни права. Укажете националната си принадлежност правилно „българин" или „българка" (код 1595), а като роден език „български", без да се подразделяте на етнически, регионални и други подгрупи. Нека да се възползваме от възможността да станем единна българска нация, официално да утвърдим своето изконно име „българи" и да получим възможност свободно да развиваме своята единна българска култура и традиции на всички групи българи".
Предполага се, че днес на територията на Руската федерация - основно в Татарстан, Чувашия, Башкирия, Казахстан и Самарска област, живеят около 7 милиона българи. Някои наблюдатели определят като наивно очакването същата бройка да се установи и при преброяването, но все пак възможността тамошните жители съвсем свободно и без страх да се самоопределят като българи е една много голяма стъпка в посока идентифицирането на българската диаспора в Руската федерация.
Нека не забравяме, че само преди месец двама видни представители на волжските българи Шаукат Богданов и академик Ахмет Закиевич Рахимов гостуваха в България и разказаха на академичната ни общност, защо и до днес болшинството от населението се именува татари. Но в тази година федералната служба на държавната статистика на Руската Федерация издаде разпореждане, в контекст предстоящото към 2012 г. преброяване на населението по признаци в над 30 точки, във формулярите на техния закон. Така част от татарите ще могат да се самоопределят като българи, защото в състава на етносите ще има и народност „българин". „Признателни сме за тази много голяма крачка на правителството. Надяваме се, че като премине това преброяване, ние ще можем да се наречем, с името на нашите предци" - казаха гостите.
Какво се знае и какво учат децата в Република Татаристан: според проф. Божидар Димитров тази тема дълго време е била табу по времето на тоталитаризма. А книгите на Алфред Халиков и на академик Рахимов разглеждат и княжеските фамилии от български произход, като постамент, който формира руската аристокрация по време и след царуването на Иван Грозни. Двете Българии днес се оказва, че са на разстояние над 2000 километра. Руският император до 1917 г. е бил титулован - Император на Русия и цар Български! И един протобългарски гениален астроном от Волжско Камска България - Ел Булгари, 150 години преди Коперник и Галилей е твърдял, че земята е кръгла и се върти!
В този контекст акад. Рахимов разказа как преди година и половина е бил създаден клуба на българската интелигенция в град Уфа. Защото повечето от професорите и доцентите на Башкортостан са в град Уфа - Урал. А българските територии са се простирали до реката Об, до Урал и до Беринговия проток. Тези земи са били владения на княз Куш, от легендарното княжество Мари. Той е и обединителят на урго - финските племена до Кама. Затова именно държавата се е наричала Волжско - Камска България.
В Башкортостан и в Чувашия днес се говори на старинен език, който се доближава до езика на предците от Волжско-Камска България. Узбеките и казахите са тюрки, но там също има и наши български диаспори.
Етносът се определя от специфичните белези езика, антропологични черти на лицето. Но освен етноса има и суб етнос. Това са 2 понятия.
А в българската нация са влизали освен ядрото прабългари - още и дакомизийци, шопи, славяни, готи, авари, половци, печенеги, каракачани, капанци, и пр.
В района от Урал до Самара има над 2000 непроучени исторически обекта, които могат да бъдат един своеобразен Клондайк за общата история на предците. Но в бившите руски републики, потомците на Волжските българи, отишли там от Балканите и на Изток и изградили крепости, градове, села и държави, а днес някои от тях вече се и завръщат - отново в земята на предците. Те - тези наши българи все още се страхуват да се самоопределят, и това върви от времето на погромите на руския цар Иван Грозни, който избива над 2,5 милиона българи.
Затова лично аз очаквам при предстоящите преброявания, милиони в тези бивши руски републики да се самоопределят като българи. За което милионите българи, останали в същите тези територии, не трябва по никакъв начин да се изолират от районите на самата днешна Република България. Защото Коренът ни е единен. А в основата на целия пъстър национализъм е и възраждането на културата и националната идентичност на българите на Волга. То се базира на историческа основа. На държавността както и на близостта до Алтайските българи.
За да се преодолеят травмите от хилядолетните забрани и манипулации, в навечерието на тазгодишното преброяване на населението в руските територии , следва да благодарим най-вече на бившия президент на Руската федерация и днешен премиер Владимир Путин както и на днешния президент Дмитрий Медведев, за оказаната чест по вписването на 30 точки в документите, по които всъщност става това предпоследно преброяване и самоопределянето на хора, които са с български корен и българско самосъзнание. Тъй като последното все още не се знае кога точно ще бъде. ИЗСЛЕДВАНЕТО ЗА БЪЛГАРСКИЯ ГЕНОМ показа, че с помощта на апаратурите следва да бъдат взети под внимание по-голямата част от европейските територии през Беринговия проток, Северна и Средна Америка.
Така и по отношение на тези 7 милиона, които се самоопределят към момента като българи, бих могъл да посоча, че ние имаме погранични села, в пограничните ни 30-километрови зони, полусвободни от човешко присъствие, в които места те биха могли да се заселят евентуално с техните потомци, техните деца, внуци и правнуци, които да учат български език в срок от 5 години.
Политическият ни елит както и Българското правителство трябва сериозно да помислят и вземат едно такова решение и у нас.
Защото тук обаче е мястото да бием камбаната за един не по-малко тревожен факт:
Днес в българската конституция, гласувана през 1991 година, присъства член - 65 ал.1, визиращ мащабите на активното избирателно право на българските граждани, за избирането им за народни представители. Този член обаче изключва участието на българи, които имат и друго гражданство например - украинско, руско, молдовско, американско и пр.
С този член се нарушават конституционните права и не само се ограничава пасивното избирателно право за участие в избор за Народно събрание /НС/. Затова нашите законотворци следва трезво и сериозно да помислят и за българите с друго гражданство. Защото е недопустимо в една правова демократична държава да има забранителни текстове в основния закон - Конституцията ни, които да не дават равни права на всички български граждани, където и да се намират те, което е регламентирано и в чл. 26 на Настоящата Конституция.
Забранителните текстове са в несъответствие и с чл. 3 от Допълнителния протокол на Европейската конвенция за защита правата на човека основните свободи, регламентиращ свободни избори в държавите-членки на ЕС. Тези текстове противоречат по мнение на юристи и на други международни действащи европейски документи. Недомислието е свързано и с несъответствия и с чл.8 от Лисабонския договор, който е приет от Република България. Дали обаче Конституционният Съд на страната ни ще даде указания за промяна на рестрикциите, залегнали в Конституцията от 1991 г. - ще видим. Защото една такава промяна на Българската действаща Конституция е регламентирана в Глава девета на Конституцията, а промяната на чл.65 ал.1 може да бъде гласувана и от обикновено Народно събрание, а не от Велико.
Българи от диаспорите ни по света могат да се завърнат и заселят в родината, но само при условие, че този процес няма да бъде възпрепятстван от страна на правителствата на съседните ни държави, които естествено няма да бъдат особено възхитени от факта на една подобна перспектива. Защото всъщност терора над тукашните българи продължава и днес. При едно благоприятно решение на нещата от страна на Европейската Общност за запазване статута на българите, независимо къде се намират и колко са, този въпрос може да получи своя щастлив край, за да се запази човешкото у човека.
А в Енциклопедия "Британика” волжските българи са описани като българи, живеещи по поречието на Болга /Волга/ - потомци на преселниците - българите от Стара Велика България на Кхан Балтавар Велики Кубрат. Асимилацията на Волжските българи е оказала особено силно влияние върху Башкирия, върху мишарите и татарите. В момента в идеологията на потомците на Волжските българи се наблюдават три тенденции - алтернативи: пантюркизъм, пан - ислямизъм и ревизионизъм. Част от националистичните настроения са обхванати дори в проекти, базирани естествено на религиозна основа. Немалко от тях се финасират, с идеологически грим, в полза на Турция, докато ортодоксалните татаристи - пензенските татари изповядват тезата, че „заедно с аланите са били ядрото или българското сърце на Русия".
Част от националистичните тенденции са се манипулирали и продължават да се манипулират. И както твърдят волжски социолози и политолози, източниците на финансиране на идеологическия грим са най-вече от Турция - която е лидер в пан-тюркистките движения, и може би своеобразен "троянски кон" на глобализацията, направен по мострата на американския модел за ислямския свят.
В този смисъл, прототип на татарския национализъм, с положителен образ е и панислямизмът. Към него се числи и една немалка част от волжските българи..
Като манталитета на тюркските огузи - Oghuz, които са в основата на турската етническа група, също и манталитета на българите на Волга ("татарските - волжски българи") се различават значително. И разликата е в духа на тюркските Огузи и на Казанските българи. Едно е ясно - духовното ни родство, още от времето на Тангра, днес се възприема на подсъзнателно ниво. То е много силно. Това е генома.
Затова нека не забравяме едно друго много важно обстоятелство - към момента нашата родина - Република България е толерантна към деноминациите.
Опцията „Ичкерия" е нещо друго. Модел на идеята за национално възраждане, с неориентирано искане за суверенитет и национална независимост, граничещо с анархия, която неизбежно води до военна конфронтация.
Има и идеи - "Татарстан" да се преименувана на "Идел-Урал регион", а българите от Поволжието да си върнат историческото име БЪЛГАРИ. Всъщност открит е огромен потенциал - с помощта на десетки научни работници, историци - наши и съвременници, от /Болжско/ Волжко - Камска България, ние трябва да продължим да търсим общите корени. Защото Българщината търси своите корени по света.
И като финал - няма нищо невъзможно и всичко е възможно! Когато и да е, милионите българи следва да потърсят своя корен на Балканите и да докажат своя ГЕНОМ ОТ ДРЕВНОСТТА, ОТ ХИЛЯДОЛЕТИЯТА НАЗАД ВЪВ ВРЕМЕТО, ЗА СЛЕДВАЩИТЕ ХИЛЯДОЛЕТИЯ! Защото много цивилизации се губят и изчезват. А ние българите продължаваме да граничим сами със себе си - във владения от 5/8 от в Северното полукълбо, разделени с хиляди километри!

Преглеждания: 276

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics