01 март 2011 официалният  визит на Председателя  на Държавната Агенция за българите в чужбина господин Росен Иванов и неговият екип  се започна от посещаване на град Тараклия –  културния и научния  центр на  българите в Молдова.
           Господин Росен Иванов в Дома на културата на град Тараклия има среща с кметовете на българските села, ръководителите на администрацията на район Тараклия и жителити на града.
В своята реч той отбеляза, че Република България  помни за своите сънародници, живеящи извън България,  и постояно им помага да развивават своя език, обичаите и културата.
         Росен Иванов  даде откровен отговор на всичкити въпроси, които бяха вдигнати от присътстващите.
        Председателя на Българската Община в РМ госп. Сабий Ф.С., присътстващ на срещата по поръчка на българската общност, поблагодари госп.Росен Иванов и неговия екип че те са отозваха на нашата молба и изпратеха своите представители да приемат документи за български происход, със което помогнага мнозина хора да получат този документ. С тези конкретни крачки се подтверждава, че на управниците на Република България не им безразлична съдбата на българите от Молдова и че България по мяра на своите възможности проявява грижа за нас.
         След срещата госп.Росен Иванов посети теоретически лицей №2, една детска градина и Тараклийския държавен университет.
        По времето на визита Росен Иванов го съпровождат пъсланик на Република България в Република Молдова госп. Герги Панайотов и консула госп. Георги Иордакиев.

Визит на Росен Иванов в Гагаузия и в Твардица

На 2 март 2011 г. делегацията от България, оглавявана от председателя на Държавната Агенция за българите в чужбина Росен Иванов, главния секретар Христо Христов и началника на отдел „Административно-правно обслужване” Ангел Маринков, съпровождани от посланика на България в Молдова Георги Панайотов и консула Георги Иордакиев пристигнаха в АТО Гагаузия.
    Делегацията беше приета от Башкана(Глава) на Гагаузия Михаил Формузал.На срещата присъстваха и заместниците на Изпълнителния Комитет на Гагаузия Валерий Яниогло и Николай Стоянов.Беше отбелязана важността на това,че хората на место могат да получават консултации и документи за български произход.Обсъждаха се въпроси за състоянието и перспективи на сътрудничество между Гагаузия и България в различни области.
    По време на визита българската делегация в целият си състав имаше среща с Председателя на Народното Събрание на Гагаузия Анна Харламенко,на която присъстваха нейните заместници Демиян Карасени и Елена Коваленко,а също и председателя на комисията по образование,култура и култове Георгий Кюркчу.
    В същият ден делегацията посети село Кирсово,културен център на българска и гагаузка община,Комратски университет,училище и детска градинка.

      На 2 март 2011 г. вечерта българската делегация в състав на Председателя на Държавната агенция за българите в чужбина Росен Иванов, Посланика на България в Молдова Георги Панайотов, Консула Георги Иордакиев, главния Секретаря на ДАБЧ Христо Христов и завеждащ отдел Ангел Маринков пристигна в българското село Твърдица, район Тараклия.
     Скъпите гости бяха посрещнати от кмета на селото Иван Желяпов,председател на Българската община в Твърдица Мария Паскова,председателя на Българската община в Република Молдова Федор Сабий,председателя на Българското Дружество "Възраждане" Иван Забунов,секретарят на БОРМ Нина Топалова.
     На срещата с общественноста в Културния Дом господата Росен Иванов,Георги Панайотов,Христо Христов,Георги Иордакиев и Ангел Маринков дадоха подробна информация за плановете на Агенцията да продължи да организира консултации и издаване на документи за български произход на място като се избягва от  услуги на така наречени посредници.Основната маса на присъстващите бяха младежи,които ги интересуваха  освен въпросите за българско гражданство,възможностите за получаване на образование в България,снабдяване на библиотеки и училища с литература на български език,национални костюми за художественни колективи,народни музикални инструменти и др.
     Срещата премина в топла атмосфера,независимо от това,че в самата непалена зала беше страхотен студ,за което директора на Културния Дом Георги Димов се извиняваше пред скъпите гости.Срам го беше човекът  че според кризата и фалиране на агрофирмата  голяма беда дойде в съвсем неотдавно едно от най-богатите села в  Молдова,където  се най-запазени българските езикови,културни и духовни традиции.

На 3 март 2011 г.по традиция още от сутринта на Площада на героите пред Паметника на българските опълченци започнаха да се събират представители от 10-хилядна българска диаспора в Кишинев, а към 11 часа Площада беше пълен от българи от цяла Молдова, общественици, дипломати, военни, ученици, студенти .
     Днешният Площад на Героите, където се въздига 16-метров Паметник-Обелиск по-рано имаше название Площад на българските опълченци, а после новите молдовски правители го прекръстили. Когато в 1966 г.беше открит самият Паметник на мемориалната му плоча имаше надпис: "На Дружините на българските опълченци,  сформирани в Кишинев в 1876-1877 години, които заедно с руската армия доблестно се сражаваха за освобождението на България от турско иго". По едно време  плочата изчезна ,а когато сложиха нова , се оказа , че с одобрение на нашите академични българисти градските власти след думата "руската" добавили "и румънската" армии. На Площада на мястото на някога най-любим от българите кинотеатър "Шипка" се намира Дом  на молитва. Добре,че на мястото на стария параклис, а после Музей на Българското опълчение,стана действаща православна църквичка. И още една тъжна вест: направо до Площада на Героите някой се добил право на строителство на две 12-етажни сгради,което ще сгромоляса последният удар срещу това най-свято за всеки българин място. Българино, събуди се !
     След като бяха възложени цветя от делегацията на България начело с Росен Иванов, Българското посолство начело с посланика Георги Панайотов, Посланика на Русия Валерий Кузмин, Посланика на Украйна Сергей Пирожков, Българска  Община в РМ начело с Федор Сабий, Българската муниципална община начело с Степан Куртев, Българското Дружество "Възраждане" начело с Иван Забунов, Българското съдружество "Родолюбец" начело с Георги Ариков, Научното дружество на българистите начело с Николай Червенков, Българският лицей "Васил Левски" начело с директора Васил Стоянов, председателя на Тараклийския район Васил Плагов,от кметовете на българските села,от цялата българска общественост в Молдова се започна митинг в чест на националния празник на българия - 3 март.
     Всички, които се изказваха, подчертаваха,че ако Сан-Стефано е било краят на Великата Епопея по освобождението на България,то Кишинев е бил нейното начало.Председателят на ДАБЧ г-н Росен Иванов, Посланиците на България г-н Георги Панайотов, Русия г-н Валерий Кузмин,Украйна г-н Сергей Пирожков и други спомняха за тези Герои, които преди 133 години положиха своя живот на алтара на Българската Свобода
     В 13 часа в голямата  зала на Бюрото по междунационални отношения Тараклийския театър "Смешен Петък" ,главен режисьор Иван Боримечков показа за гостите от България и присътстващата публика спектакъл "Младоженец".
     По случай 3 март българскогото Посолство даде прием в един разкошен рестаурант "Белият Лебед", където се събраха стотици държавници, партийни и обществени лидеры, извесни личности и, разбира се, най-активната част от българската общност в Молдова.
     Посланикът на България в Молдова г-н Георги Панайотов отбеляза добрите отношения между България и Молдова,имащи вековни традиции и сериозни перспективи в бъдеще.
     Председателят на ДАБЧ г-н Росен Иванов подчерта голямата роля на Молдова в създаване на условия по възраждане,запазване и развитие на духовните и културните ценности на българите в Република Молдова.
     Първият вицепремиер и министър на икономиката Валериу Лазар отбеляза добрият характер и перспективите на отношенията между нашите страни и народи.
     На приема децата от музикалния Лицей в село Твърдица ръководен от Алла Кара изнесоха концерт.

визит в Приднестровье

 На 5 март 2011 г. в 9 часа сутринта българската делегация с г-дата Росен Иванов.Христо Христов и Ангел Маринков заедно с българския посланик Георги Панайотов , консула Георги Иордакиев и полковник Йонко Тотевски от ОБСЕ бяха посрещнати и приети от кмета на най-голямо българско село Паркани и председателят на Българската община в селото Петър Николаев.На срещата присътстваха Председателят на Българската община в РМ Федор Сабий,Председателят на Българското Дружество "Възраждане" Иван Забунов и Секретарят на БОРМ Нина Топалова.
    След посещението на Църквата "СВ. Архистратиг Михаил" и великолепният Паметник на Васил Левски българските гости бяха посрещнати от събралите се на Площада пред Културния дом парканци да послушат делегацията от ДАБЧ и да получат отговори на интересуващи ги въпроси.И отново благодарности за това,че консултации и издаване на документи за български произход се извършват на място,а премахването на посредници позволи на българите да икономят много стотици хиляди евро.Бяха повдигнати въпроси за българска литература,учебници и учебни помагала,за условията за възвръщане и настаняване в България и много друго ,на които хората получиха квалифицирани отговори.
    След това българската делегация посети огромна оранжерея-теплица  на бизнесмена Николай Недялков,който в парникови условия израства салати,краставици и гъби.
    Интересно беше посещението на фабрика по производство на специални обуща за медицински работници,която има поръчки от цяла Европа.
     След Паркани разрасналата  се вече обща делегация взе път към Тираспол ,столицата на Приднестровието,по-точно в Тирасполския държавен университет "Тарас Шевченко" ,където тя беше очаквана и приета от Ректора на Университета  професор и българин Степан Берил.Когато г-н Росен Иванов преди началото на срещата връчи на г-н Степан Берил наградата от ДАБЧ със своите емоции и вълнения професорът, който е видял много награди като учен физик ,политик и обществен деец, си издаде чуствата  колко е ценна за него тази награда като българин.Затова разговора веднага премина на българска тематика.Оказва се,че по инициативата на кмета и председателя на Българската община в Паркани Петър Николаев ръководството на Университета приело положително решение да се открие Катедра по български език и българска литература и от новата учебна година да се започне набиране на студенски групи по тези специалности не само от Приднестровието,но и от Молдова и Одеска област на Украйна.Имаше разговор и за сътрудничество на Тирасполския Университет с Висши учебни заведения  в България,възможности за привличане на преподаватели от България,за  студенска практика ,за почивка на децата в България,за провеждане на общи спортни състезания и много друго.
    По време на посещаването на Българския културен център към Университета беше отбелязана голямата му роля,който заедно с Украинския културен център,Молдавски културен център,Културен център "Русский мир" и Френски културен център изиграва голяма роля в учебния и възпитателния процес в Университета.
    След това цялата българска делегация,съпровождана от кмета и председател на Българската община на Паркани Петър Николаев,Председателя на Българското Дружество "Възраждане" в Приднестровието Петър Жеков,Председателя на Българската община в РМ Федор Сабий,председателя на Българското Дружество "Възраждане" Иван Забунов,секретарят на БОРМ Нина Топалова,Ректорът на Университета Степан Берил,Замесник -Министър на финансите на Приднестровието Димитър Недялков и Директор  на Търговски център в Паркани Иван Недялков по покана на депутата на Върховния Съвет на Приднестровието  нашият стародавен приятел,закрилник и спонсор парканец  Ефим Ковал посетиха световно известен завод по производство на коняк KVINT.

Преглеждания: 257

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics