В Кишинев има много български места,свързани с общи дати или събития от историята на България и Молдова.Традиционно най-големи мероприятия,посветени на паметта на Апостола на Свободата бяха проведени в Българския лицей "Васил Левски".
    Тази година българските организации поеха инициатива поднасяне от името на 10-хилядна българската диаспора в молдовската столица на цветя пред паметника на Васил Левски в лицея,носещ името на най-великият син на България, да стане традиция.
    Ръководителите на Българската Община в Република Молдова Федор Сабий,Българско Дружество "Възраждане" Иван Забунов,Българска муниципална община в Кишинев Степан Куртев, Български културен център Иван Бурлаков, проректор на Славянски университет Иван Кайряк и други бяха на гости при директора на Българския лицей "Васил Левски" Васил Стоянов.
    След почитане на паметта на Васил Левски до паметника на  Апостола бяха положени цветя.Беше отбелязана титаническата роля на Васил Левски в българската национална революция,неговите пророчески идеи за бъдещето на България и неговото наследство като фактор на възпитание на нови поколения българи.
    За паметниците на Васил Левски в Твърдица и Паркани специално беше подчертана ролята на председателя на Общобългарски Комитет "Васил Левски" проф. Дойно Дойнов и Фондация "Васил Левски"  д-р Стоян Джавезов .


Преглеждания: 82

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics