Поздравлението от Федор Сабий, Председател на Българската община в Република Молдова по случай 24 май - Ден на българската просвета,култура и славянската писменост.

                               
 Скъпи сънародници!
    От все сърце Ви поздравявам с най-българския Празник 24 май - Ден на българската просвета,култура и славянската писменост.
    Великото и безсмъртно дело на Кирил и Методий,променило съдбата  не само на българския народ, но и на други народи в Европа,послужило за основа на създаване не само славянски езици, култури, но и славянски държави.
    Бесарабските българи, българите в Молдова и Украйна, празнуват Деня на Кирил и Методий над 160 години. Днес самият празник стана неразделна част от нашият живот, основа за нашата културна дейност и повод за нашата гордост.
    Искам да изразя огромна благодарност на правителството на България, което провежда нова държавна политика относно българите извън България. В работата на Посолството на България в Молдова и особено в работата на Държавната Агенция за българите в чужбина ние чустваме не само внимание и грижа за запазване на нашите традиции и ценности, но и постоянна огромна конкретна помощ за тяхното развитие. Нека тази политика,заедно с ползотворното сътрудничество между Република Молдова и Република България послужат за укрепване на традиционни дружественни вековни връзки и отношения между нашите страни и народи.
    Най-големи поздравления и благодарност на всички преподаватели по български език, литература и история, които превнасят и възвеличават делото на Кирил и Методий.
    Поздравявам ръководителите на всички български обществени  организации , които с своята дейност показват пример за служба на полза на своя народ.
    Най-големи и сърдечни поздрави на всички български организации в Украйна за техните усилия и сериозни резултати в развитието на българщината в най-голямата българска историческа общност.
    Нека този празник обедини всички нас за готовност да бъдим достойни продължатели на безсмъртното дело на великите български братя Кирил и Методий.
 
                               Честит празник!
 
    Председател на Българската община в Република Молдова                         Федор Сабий

Преглеждания: 128

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics