„ПОСОКИ”
ИЗЛОЖБА НА СЪВРЕМЕННО БЪЛГАРСКО ИЗКУСТВО В МУЗЕЯ НА ДАЛИ В БАРСЕЛОНА

По случай 24 МАЙ-ДЕНЯТ НА БЪЛГАРСКАТА ПИСМЕННОСТ И КУЛТРА,
АСОЦИАЦИЯ „СВ.ГЕОРГИ”ЗА ПРИЯТЕЛСТВО МЕЖДУ КАТАЛУНЯ И БЪЛГАРИЯ с председател ХРИСТО СТОИЧКОВ събра българите на този светъл ден да се докоснат до изкуството на трима български творци:
БОЖИДАР ЙОНОВ-основател на Международното триенале на сценичния плакат-София и член на организационния му комитет.Автор на многобройни художествени реализации в областта на пространствения и графичен дизайн,плаката, рекламата,типографията,стенно-монументалните и дигитал-арт изкуства.Участник в международните бианелета на плаката,в десетки представителни изложби на българския плакат по света,както и във всички национални изложби в областта на графичния и пространствен дизайн.
ЯНКО БОНЕВ-монументална пластика.Някои от неговите творби и реализирани проекти могат да бъдат видени в различни български градове:Централния площад в гр.Добрич,фонтанът на централния площад в гр.Благоевград.Фонтан на централния площад в гр.Русе.Националния дворец на културата-София и много други по-големи обекти.Също така авторът има солиден опит при реализирането на екстериорния и интериорен дизайн на публични сгради(офис сгради,банки, хотели и др.)Името на Янко Бонев присъства в Българската енциклопедия за монументални изкуства.
ИВАН ТОКАДЖИЕВ-работи в областта на телевизионния дизайн.Художник –постановчик е на редица театрални ,балетни и оперни постановки. Работи последователно в Русенски телевизионен Център,Русенска опера,община Русе,Българска национална телевизия,частен телевизионен канал и Министерство на културата на Република България. В последните години се насочва към танц-театъра и мюзикъл. Участва в много групови изложби в страната и чужбина.Бил е преподавател в Русенски университет и председател на дружеството на художниците в гр. Русе.
Представянето на гостите направи Стоянка Колева,директор на Българското училище в Барселона.Тя развълнувано отправи от името на всички присъстващи и организатори благодарности към творците,поздрави ни горещо по случай празника ,след коeто последва поздравление към присъстващите от директора на музея Йозеп Феликс.
Творците от своя страна ни поздравиха с най-българския празник,благодариха от сърце за поканата и за нашето посещение ,изказаха своето възхищение от красивия град Барселона, пожелахме си до нови срещи .Потокът от хора, които се възхищаваха на изложбата не спираше дори, когато започна официалната част.
Не случайно Божидар Йонов сподели,че изкуството спомага много за сплотяванена българите зад граница.Дълго време хората си говориха по групи, споделяха,спомняха си за начина, по който се празнуваше този ден преди много години.Звучеше песента „Върви ,народе възродени” и всички пеехме в един глас.
Един ден, една изложба и една гордост,че „И ние сме дали нещо на света”.
Емилия Трифонова
Барселона 25.05.2010г.

Преглеждания: 73

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics