Известието за смъртта на 12 юни 2011 година на професор д-р Петър Константинов беше възприето от българите в Молдова като невъзпълнима загуба на свой най-голям приятел и закрилник в България.

       Петър Константинов е роден на 1 август 1928 година в град Казанлък. Той е основател и председател на Общонародно сдружение "Мати България" - първа общонародна организация след демократичните промени през 1989 година. "Мати България" си постави за основна цел да пробужда, съхранява и популяризира  български народностен дух, народни традиции и историческата памет.

  Петър Константинов и "Мати България" възродиха Деня на народните будители.
        Като председател на Националния Комитет за защита на правата на българите извън България, Петър Константинов беше голям закрилник и помощник на българските общности в чужбина. Той се намираше навсякъде, където българите имаха нужда от защита и подкрепа.
        Българите от Молдова и Украйна , както и от целия свят знаят Петър Константинов по участието в Първи Велик Събор на българите, създаване на Асоциация на българите по света и съвместна работа в Световния Парламент на българите.
        От украинските организации проф. д-р Петър Константинов е предсттавен за Нобелева награда по литература. За българите в Молдова той ще остане човек с вяра и чувство за дълг от позицията му и дейността през 1998-1999 години по време на така наречена Тараклийска проблема. Когато тогавашните молдовски правители ликвидираха Тараклийски район и оставиха българите без никакъв шанс да оцелеят като диаспора, когато тараклийците останаха един на един със своята трагична съдба, когато рухнаха всичките надежди на разбиране, проведе се местен референдум, не признат от молдовските власти, именно тогава дойде на помощ Петър Константинов.
        Като лидер на "Мати България" и Председател на Националния Комитет по защита на правата на българите извън България  Петър Константинов информира за положението в Тараклийски район българските диаспори в Европа, Америка и Австралия, всички международни авторитетни организации, организира митинги  по поддръжка на тараклийците по цяла България. Неговият принос в запазването на Тараклийски район е огромен. Той помогна да се разреши въпроса цялостноста на района и тараклийската драма не се превърна в трагедия.
        Завършил медицина и политическа икономика Петър Константинов остави над 30 книги, над 200 научни трудове, над 2000 публикации в периодическия печат.
        Професор д-р Петър Константинов ще остане в нашите сърца като велик радетел за съхраняването на  всичко българско и закрилник на българите по целия свят. Неговото име ще бъде записано с златни букви в историята на бесарабските българи. То заслужава да бъде увековечено в паметта  на бъдещите поколения благодарни български родолюбци, за които Петър Константинов завинаги ще остане човек , който българщината постави над партии, над личности, над всичко...

Лека му пръст! Вечна му памет!

                                Управителния съвет на Българската община в Република Молдова

Преглеждания: 135

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics