На официално ниво - добри отношения между България и Македония

.

Първите  страници на DG вестник "Светилник"  ще започнем с една дипломатическа стравка от средата на 2010 г.

"Още в началото на своя мандат правителството на Бойко Борисов чрез своя външен министър Николай Младенов заяви: България няма териториални претенции към Македония и вярвам, че и Македония няма териториални претенции към България",  предаде Франспрес. Като израз на добронамерените отношения между двете страни от Скопие започна Балканската обиколка на външния министър на България


"България първа призна независимостта на Република Македония и конституционното й име, България винаги е работила за сътрудничество с Македония. Това ще продължи и се надявам в бъдеще да се развива още повече отколкото сега", каза Николай Младенов.

Македонската страна е представила забележките си по договора за добросъседство с България. "Дадохме коментари на документа, който получихме от официална София", каза министърът на външните работи на Македония Антонио Милошевски на съвместна пресконференция с Николай Младенов.

Коментарите са за подобряване на текста за неговата равна тежест за двете страни, за да се стигне накрая до един общ, продуктивен, полезен документ за двете държави, каза Милошевски. "Текстът, който получихме от София, и този, който изпратихме, дават насока за създаване на взаимно приемлив текст. Ще бъдат посочени начините, мерките и параметрите – как държавите могат повече да си помагат, да работят в перспектива, да създават добър имидж за региона в Европейския съюз. Надяваме се крайният текст да бъде за пример", каза Милошевски.

Министърът на външните работи Николай Младенов посочи, че македонските предложения ще бъдат разгледани. "Затова сме дипломати, за да преговаряме, а не да си говорим с ултиматуми", каза Младенов. Можете да разчитате на добронамереността на България, позволявам си да кажа – и на Македония – за да намерим най-точните решения, каза Николай Младенов.

Министърът на външните работи на Македония Антонио Милошоски каза, че ще разчитат на подкрепата на България за евроинтеграцията на Македония. Милошоски заяви това пред българския си колега Николай Младеновв началото на пленарните разговори на българо-македонската делегация, предаде агенция Фокус.

Милошоски посочи още, че за неговата страна е важен въпросът със завършването на транспортен коридор номер 10 и железопътната линия София-Скопие. Той се надява до края на мандата на неговото правителство да има конкретни резултати. Министрите се съгласиха, че двете страни трябва да гледат в бъдещето, а не да се обръщат към миналото.

 Николай Младенов посочи три причини за това, че балканската му обиколка започва от Скопие. Първата - че Македония е най-близката държава до България. Втората – че новото българско правителство иска да даде ново начало на нашата политика към балканските страни. Третата е, че след като достатъчно дълго сме си говорили чрез медиите, е време двамата външни министри да си говорят един с друг.

На пресконференцията бяха засегнати още въпросите за евроинтеграцията на балканските държави, българските военни паметници в Македония и други.

Преглеждания: 57

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics