Мистериите на скалния некропол "Яйлата" 
 
 
 
Има място по Северното ни Черноморие, където може да търси приключения нашенският Индиана Джоунс. С широкопола шапка, раница и ловджийски нож за самочувствие, вие може да побродите по пътеките и пещерите на древния град на мъртвите Хила - най-големият и криещ много тайни античен некропол по бреговете на Черно море между Калиакра и село Тюленово.
"Яйлата" представлява приморска тераса с дължина 1200 м и широка 200 м, отделена от Добруджанското плато с отвесни, високи до 50 м скални масиви. Повдигната е 20 м над морето. Достъпът е по един тесен път между скалите в средата на платото и две тесни пътеки в северния край.
За "Яйлата" се пътува с автобус от Каварна до с. Камен бряг по асфалтов път. Разстоянието е около 20 км. От курорта Русалка местността отстои само на два километра.
Вие сте на скалното плато. Пред вас се открива силно впечатляваща панорама на морска шир. На няколко нива в отвесните скали се виждат отворите на стотина пещерни жилища. Находки фиксират най-ранното заселване на човека - IV хилядолетие пр. н. е. Това е пещерният град Хила, за който пише древногръцкият историк Страбон В много от пещерите са открити гробове от римската епоха. В някой от тях присъстват и прабългарски знаци - руни. Доскоро в голямата пещера-църква местното население е празнувало по традиция християнския празник Св. св. Константин и Елена. Интерес представляват често срещаните правоъгълни или елипсовидни коритца с улей т.н. от населението "шарапташи". По-сигурно е предположението, че това са древни жертвени коритца в които се е събирала кръвта на жертвата, принасяна в чест на тракийския бог Залмоксис. Местността вероятно е сакрално култово прорицалище на този бог на крайбрежното племе тиризи. Най-старото име на Калиакра е нос Тиризис.
Безусловно най-голям интерес предизвикват некрополите.
Досега са проучени 130 скални съоръжения, крайно интересни по своето архитектурно разнообразие. Представляват малко шахтовидно предверие и правоъгълен отвор, отвеждащ до гробна камера. Впечатлява прецизността на каменоделците при обработката на камъка. Гробницата е по правило с трапецовидно сечение и правоъгълен отвор към повърхността, затварян с огромна каменна плоча. Интересен елемент е каменното ложе за полагане на мъртвия.
Единствен засега открит елемент от пластичната украса е релефното стилизирано изображение на глава на бик в една от гробниците край с. Камен бряг. Откритите плитки каменни ями, вкопани в скалния масив, с костите в тях, ги определят като детски гробове. Пещерите-гробници са разпръснати на три групи в южната част на терасата, в средата и в северната част над Малката Яйла. Представляват издълбани в отвесния скален масив малки проходи, през които се влиза в гробната камера. Намирането в гробниците по 13-14 скелета доказва многократното им и дълговременно използване на фамилни гробници.
В най-североизточната част на долното плато е разположена малка късноантична крепост Строена е в края на V век от н.е. като звено от веригата крепости, строени от император Анастасий срещу варварските нашествия от североизток. Прави впечатление изключително прецизният й градеж. В заливчето под крепостта е било древното пристанище на “Яйлата”. От дъното на залива са извадени каменни котви и амфори от различни исторически епохи. Това са свидетелства за активни търговски връзки на селището с пристанища от Средиземно и Черно море.
При хубаво време с надуваема лодка или просто с гумен дюшек, смелите търсачи могат да проникнат и в подводните пещери на “Яйлата” на нивото на прибоя. В полумрака на тези каверни, търсачите на силни усещания ще наберат спомени за цял живот. І “Яйлата” е обявена за Национален архитектурен резерват от 1989 г. По желание и при групови посещения, може да ползвате екскурзовод-водач от Каварненския исторически музей. Телефонът е 0570/8-21-50.
 
 
Александър Ламбов 
 

Перлата на Каварна 
 
 

Преглеждания: 157

Коментар

Трябва да сте член на Паметта на българите, за да добавяте коментари!

Включи се в Паметта на българите

Web Analytics